Czy jest limit ilości "akcji" w harmonogramach Supla?

krzysztof_EV_fan

Hej,
nigdzie nie mogę znaleźć informacji ile można zaprogramować "akcji" w harmonogramach Supla,
w cyklu minutowym, godzinnym oraz dziennym?
Nie chcę "wchodzić" w system (kupować urządzeń) nie znając ograniczeń danego systemu.
Nie użytkuję jeszcze urządzeń IN/OUT Supli, chciałem stworzyć testowe harmonogramy na założonym koncie Supla,
ale bez podłączenia do systemu fizycznego urządzenia nie mogę aktywować opcji tworzenia harmonogramu :(
żeby przetestować ile można takich "akcji" w poszczególnych harmonogramach można utworzyć?
Z kolei nigdzie w opisach systemu także nie mogę znaleźć tej informacji!
Czy są jakieś limity ilości "akcji" dla poszczególnych rodzajów harmonogramów?
Pzw
K.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Sprawdziłem przed chwilą i do harmonogramu mogłem dodać 18 akcji.

Jeśli to mało, to zawsze możesz utworzyć więcej harmonogramów. Ilość harmonogramów też jest ograniczona, ale zawsze możesz napisać do pzygmunt i on może zwiększyć te limity.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
krzysztof_EV_fan

OK, dzięki za błyskawiczną odpowiedź :)
Z drugiej strony dziwne (wg mnie wymaga to ulepszenia przez ZAMEL), że:
a) nigdzie nie ma informacji o wspomnianym limicie ilości akcji
b) nie można testowo (bez fizycznie podpiętych urządzeń) potestować softu chmurowego Supli
wprowadzając różne opcje (programując podpięte wirtualnie urządzenia typu "dummy")
i symulując działanie urządzeń w ramach systemu Supla.
Pzw
K.
klew

krzysztof_EV_fan wrote: Wed Nov 16, 2022 9:29 am OK, dzięki za błyskawiczną odpowiedź :)
Z drugiej strony dziwne (wg mnie wymaga to ulepszenia przez ZAMEL), że:
a) nigdzie nie ma informacji o wspomnianym limicie ilości akcji
b) nie można testowo (bez fizycznie podpiętych urządzeń) potestować softu chmurowego Supli
wprowadzając różne opcje (programując podpięte wirtualnie urządzenia typu "dummy")
i symulując działanie urządzeń w ramach systemu Supla.
Pzw
K.
Akurat z tymi rzeczami Zamel nie ma zbyt wiele wspólnego :). Supla to otwarty projekt, a Zamel produkuje kilka(naście?) urządzeń współpracujących z Suplą.

Co do "symulowanego konta do celów edukacyjnych/testowyc", to pewnie, że warto to mieć, ale na to nigdy nie ma czasu, bo zasobów mało, a oczekiwań użytkowników na realne funkcje dużo :)
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Większość informacji o limitach znajdziesz klikając menu konto->Przejdź do swojego konta->Pokaż moje limity
Tam w zakładce "Inne" masz informację ile akcji możesz dodać do harmonogramu.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
fracz
Has thanked: 4 times
Been thanked: 6 times

A konto testowe ze wszystkimi rodzajami urządzeń jest np tu: https://nightly.supla.org/
[email protected] / pass
krzysztof_EV_fan

Dzięki Wam za cenne informacje!
Pzw :)
K.
krzysztof_EV_fan

Hej pzygmunt,
a czy istnieje możliwość indywidualnej zmiany istniejącego limitu ilości akcji w harmonogramach?
Standardowe 20 akcji to niby jest dużo, ale np. przy sterowaniu dziennym
oznacza to max. 10 operacji włącz/wyłącz na dobę, co nie jest zbyt wygórowaną liczbą.
Wiem, że w sprawie ilości harmonogramów można napisać w tej sprawie mail,
a czy tak samo można zwiększyć indywidualnie ilość dostępnych w harmonogramach akcji?
Pzw
K.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Możesz podać jakiś przykład, który pokazuje, że 20 akcji w harmonogramie to zbyt mało ?
SUPLA.... Nareszcie w domu.
klew

Czasem warto dać kilka harmonogramów niż próbować wszystko upchać w jednym.
Z jakimiś prostymi rzeczami można też wspomóc się scenami: tam można przykładowo zrobić akcję A, poczekać 2 min, zrobić akcję B itd.

Przykładowo ja u siebie mam dwa harmonogramy otwierające rolety (jeden do rolet z pokoi dziennych, w stylu salon, kuchnia, a drugi do sypialni). Mam też osobny harmonogram do zamykania rolet z zachodem słońca, który odpala scenę, która zamyka wszystkie rolety poza jedną, a następnie po 1 min zamyka ostatnią roletę (aby uniknąć sytuacji, że wyszedłem na podwórko i nagle straciłem dostęp do domu bo wszystkie rolety się zamknęły ;) ).

Return to “Ogólna dyskusja”