Supla, wemos D1 mini oraz expander

krycha88
Been thanked: 5 times

matrix0606 wrote: Fri Nov 18, 2022 4:09 pm Próbuję zmienić coś co na początku się zmienia czyli port (pin) pod jaki można podpiąć dany czujnik.
Nie połączony ani z chmurą ani z wifi, tak jakby się zwiesił i nic. Tylko dostępny po USB.
Nie sprawdzałem na innym wemosie, ale zaraz wyjmuję ostatniego i będę chciał na tym ostatnim ustawić 2xDS18B20, kilka przekaźników i czujnik wilgotności.
Za każdym razem wybieram ERASE DATA.

Na tym konkretnym wemosie próbowałem wgrać soft i przez www i przez NodeMCU-PyFlasher i zawsze to samo. Jeśli już wgram soft gdzie mam dajmy na to jednocześnie temp. i przekaźniki to przy próbie zmiany pinu albo nawet zmiany poziomu jakim aktywowany ma być przekaźnik (LOW/HIGH) to po zaakceptowaniu/zapisaniu tego na wemosa ten ostatni "umiera" i dostępny jest jak pisałem, tylko przez USB gdzie mogę wgrać ponownie oprogramowanie.
Pokaż co się wtedy wyświetla na UART:
https://gui-generic-builder.supla.io/guide/diagnostyka
https://gui-generic-builder.supla.io/
dobo

YoMan wrote: Fri Nov 18, 2022 2:15 pm jakoś nie mogłem znaleźć tak tanio ... ja pisałem o takich easy-to-use modułach
zresztą w wersji smd 23017 E/SS kosztują też sporo, około 50-100 zł u kitaja
Wczoraj zakupiłem 2 szt. niecałe 30 zł w wolnej chwili chcę zaprojektować modułowy sterownik z przekaźnikami montowany na szynie DIN https://pl.aliexpress.com/item/10050046 ... pt=glo2pol

W wersji DIP nie widzę wielkiego skomplikowania w porównaniu do wersji SMD.
Wkładasz taki układ w podstawkę dip28 lub bez i lutujesz na płytce uniwersalnej jeśli chcesz mieś wyprowadzenia na goldpiny, albo lutujesz przewody do podstawki DIP28 całość przewodami podłączasz do ESP i przekaźników (zalecam aby nie uwalić układu).

Poniżej przykłady znalezione w sieci.

.
mcp23017-example_Steckplatine-1024x489.png
mcp230172.jpg
img_20170314_134257.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

dobo wrote: Fri Nov 18, 2022 4:45 pm
W wersji DIP nie widzę wielkiego skomplikowania w porównaniu do wersji SMD.
Wkładasz taki układ w podstawkę dip28 lub bez i lutujesz na płytce uniwersalnej jeśli chcesz mieś wyprowadzenia na goldpiny, albo lutujesz przewody do podstawki DIP28 całość przewodami podłączasz do ESP i przekaźników (zalecam aby nie uwalić układu).
Ja też nie widzę większego problemu. Ale mam zrobione płytki pod ten moduł więc musiałbym albo wymienić płytki co jest mocno czasochłonne (ok. 70 przewodów do kazdej) albo zrobić sobie plytke przejsciówke. Ewentualnie odzalowac 60zl/szt i wymienić układ w tych uwalonych modułach (jest ich 7). Mam jeszcze 2 na zapasie więc poczekam, może ceny się unormuja
YoMan

matrix0606 wrote: Fri Nov 18, 2022 4:09 pm
Próbuję zmienić coś co na początku się zmienia czyli port (pin) pod jaki można podpiąć dany czujnik.
Nie połączony ani z chmurą ani z wifi, tak jakby się zwiesił i nic. Tylko dostępny po USB.
Nie sprawdzałem na innym wemosie, ale zaraz wyjmuję ostatniego i będę chciał na tym ostatnim ustawić 2xDS18B20, kilka przekaźników i czujnik wilgotności.
Za każdym razem wybieram ERASE DATA.

Na tym konkretnym wemosie próbowałem wgrać soft i przez www i przez NodeMCU-PyFlasher i zawsze to samo. Jeśli już wgram soft gdzie mam dajmy na to jednocześnie temp. i przekaźniki to przy próbie zmiany pinu albo nawet zmiany poziomu jakim aktywowany ma być przekaźnik (LOW/HIGH) to po zaakceptowaniu/zapisaniu tego na wemosa ten ostatni "umiera" i dostępny jest jak pisałem, tylko przez USB gdzie mogę wgrać ponownie oprogramowanie.
Wyglada mi na uszkodzony wemos ale małe mam doświadczenie. Może sie pamiec skończyła? To nowy wemos?
Spróbuj na nowym. Nikt inny takich problemów nie ma.
YoMan

Ja na twoim miejscu zaprojektował bym płytkę adapter bo zwróci Ci się to już przy jednym MCP - SMD
YoMan

dobo wrote: Sun Nov 20, 2022 1:12 pm Ja na twoim miejscu zaprojektował bym płytkę adapter bo zwróci Ci się to już przy jednym MCP - SMD
na razie zostały mi 2 sztuki na zapasie (panika była jak pomyłkowo puściłem 24v na układ 5v i uwaliłem 7 sztuk MCP na raz) więc na razie nie kombinuję ale też się przymierzam to takiego rozwiązania, chociaż [offtopic] po głowie mi też chodzi gruba wymiana całej płytki i zmiana wemosa d1 mini na esp 32 (wemos ledwo zipie).
Tu będzie kolejna zagwozdka w co iść: Wemos esp32 D1, wroom czy też wt32-eth01 :(
eh .... same rozterki
YoMan

Return to “Ogólna dyskusja”