ESP-01 sterowanie przekaźnikiem przez tranzystor

zbysek88

Cześć,
bardzo dziekuję za przyjęcie do forum. Chciałe samodzielnie poskładać moduł sterujący kilkoma przekaźnikami. Wykonałem więc podstawkę pod ESP-01 zawierającą 2 rezystory 10k (reset-vcc i CH_PD-vcc) oraz stabilizator 3,3V. Wgrałem wygenerowany firmware zawierający samo sterowanie przekaźnikami i wgrałem go do ESP. Wszystko działa bez problemu jeśli stosuje moduł przekaźnikowy wyposarzony w optoizolator. Chciałem jednak moduł przekaźnikowy wykonać samodzielnie na tranzystorze tak jak na schemacie:
https://cdn.forbot.pl/blog/wp-content/u ... 184835.png

Zamiast diody LED i rezystora podłączyłem cewkę przekaźnika, a zastosowanym przeze mnie tranzystorem był NPN BC337-40. Kiedy włączyłem ESP i później podłączałem moduł z przekaźnikiem wszystko działało idelanie. Niestety kiedy już poskładany wcześniej układ podłączałem do napięcia zasilania (5V) to ESP nie zachowywało się popranie (nie logowało się do supli). Miało to miejsce kiedy moduł podłączony był do wejść RX lub GPIO0 lub GPIO2. Jedynie poprawnie zachowywał się przy TX. To samo się działo gdy podłączałem sam tranzystor z rezystorem (emiter tranzystora łączyłem z masą, bazę tranzystora z rezystorem i rezystor z wejściem ESP).

Wiem, że mógłbym zastosować optoizolator lecz uparłem się na tranzystor i własnoręczne wykonanie PCB. Proszę o pomoc.
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Narysuj schemat jak to podłączyłeś.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Antonio

zbysek88 wrote: Fri Nov 18, 2022 5:53 pm Cześć

Zamiast diody LED i rezystora podłączyłem cewkę przekaźnika, a zastosowanym przeze mnie tranzystorem był NPN BC337-40. Kiedy włączyłem ESP i później podłączałem moduł z przekaźnikiem wszystko działało idelanie. Niestety kiedy już poskładany wcześniej układ podłączałem do napięcia zasilania (5V) to ESP nie zachowywało się popranie (nie logowało się do supli). Miało to miejsce kiedy moduł podłączony był do wejść RX lub GPIO0 lub GPIO2. Jedynie poprawnie zachowywał się przy TX. To samo się działo gdy podłączałem sam tranzystor z rezystorem (emiter tranzystora łączyłem z masą, bazę tranzystora z rezystorem i rezystor z wejściem ESP).

Wiem, że mógłbym zastosować optoizolator lecz uparłem się na tranzystor i własnoręczne wykonanie PCB. Proszę o pomoc.
tu masz schemat https://elty.pl/pl/p/Modul-z-przekaznik ... 8266-/2291
jeśli zasilasz przekaźnik z tego samego źródła co esp , to zastosuj odpowiedni zasilacz o odpowiedniej wydajności prądowej ,
gpio 0 w esp01 zostaw i nie ruszaj , przypisz przekaźnik do gpio2
Piotrek L.

Podałeś link schematu sterowania przekaznikiem.Powinieneś też pamiętać o zastosowaniu zwykłej diody krzemowej np.1N4148 którą podłączasz równolegle do cewki przekaznika katodą na plus zasilania cewki przekaznika w przypadku tranzystora sterujacego NPN.Zapobiega ona przepięciom wysokiego napięcia wytwarzanym w cewce przekaznika podczas jego pracy przy wyłączeniu cewki,które mogą uszkodzić elementy sterujące np.tranzystor,gasi je.Zasilacz sterujący powinien być wydajny prądowo który obsłuży także przekaznik i urządzenie sterujące zarazem i podczas pracy przekaznika nie będzie spadków napięcia,które mogą zaburzyć działanie elementów sterujących.Najlepiej do zasilania urządzenia sterującego zastosować zasilanie 5V(jeśli takie jest wymagane) a na zasilanie przekaznika dać osobne napięcie np.12V(przekaznik też na 12V) np.pobrane z zasilacza sprzed stabilizacji napięcia 5V
zbysek88

O diodzie równolegle do cewki przekaźnika pamiętałem. Sam przekaźnik nie jest tu jednak bardzo istotny. Najisotniejszą sprawą jest dziwne zachowanie ESP kiedy nawet sam tranzystor jest podłączony (w układzie OC). Załączam schemat podłączenia. Zawarłem w nim wszystkie moduły sterowania przekaźnikami lecz do testów podłączałem tylko jeden moduł na raz.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
slawek

Zapoznaj się ze stroną https://randomnerdtutorials.com/esp8266 ... nce-gpios/ a zwłaszcza z tematem Best Pins to Use – ESP8266.
Powinno ci wiele rozjaśnić. Nie wszystkie piny możesz użyć do wszystkiego.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

Return to “Ogólna dyskusja”