ZAMEL MEW-01 - zużycie energii

nicnaniby

Witajcie, na początku bardzo proszę o wyrozumiałość gdyż moja wiedza na temat działania tego typu urządzeń nie jest zaawansowana, czytam i staram się zrozumieć więcej lecz pomyślałem, że forum byłoby dobrym miejscem do rozwiania moich wątpliwości :).

Przechodząc do tematu, posiadam zainstalowane dwa wyżej wymienione urządzenia, które widzę na stronie cloud supla.
Mogę również przejrzeć sobie historyczne zużycie energii co jest super, natomiast chciałbym ustawić powiadomienia, które informowałyby mnie o tym, że w ostatnim czasie zużycie energii wyszło ponad jakąś ustaloną normę.

Zainstalowałem Automate oraz Pushover, które sparowałem z moim kontem na supla cloud i czytając fora, poradniki itp. doszedłem do tego, żeby na scripts.supla.io utworzyć scenę lecz problem pojawia się w momencie gdy mam wybrać Kanał, gdyż nie widzę tam żadnego.
Na cloudzie widzę kanały natomiast przy tworzeniu sceny już nie..
Dzwoniłem do działu wsparcia technicznego natomaist oni odsyłają mnie na forum gdyż jest to oprogramowanie zewnętrzne i oni mi nie mogą pomóc..
Czy macie jakiś pomysł co zrobić by kanały, które mam utworzone na cloudzie pojawiły się również na supla scripts?
Czy może w ogóle źle coś robię i droga do takich powiadomień jest zupełnie inna.

Za wszelkie wskazówki będę bardzo wdzięczny!
klew
Has thanked: 135 times
Been thanked: 137 times

nicnaniby wrote: Wed Nov 23, 2022 9:44 am Zainstalowałem Automate oraz Pushover, które sparowałem z moim kontem na supla cloud i czytając fora, poradniki itp. doszedłem do tego, żeby na scripts.supla.io utworzyć scenę lecz problem pojawia się w momencie gdy mam wybrać Kanał, gdyż nie widzę tam żadnego.
Na cloudzie widzę kanały natomiast przy tworzeniu sceny już nie..
Dzwoniłem do działu wsparcia technicznego natomaist oni odsyłają mnie na forum gdyż jest to oprogramowanie zewnętrzne i oni mi nie mogą pomóc..
Czy macie jakiś pomysł co zrobić by kanały, które mam utworzone na cloudzie pojawiły się również na supla scripts?
Czy może w ogóle źle coś robię i droga do takich powiadomień jest zupełnie inna.
W scripts.supla.io wpisuje się kanały "z palca" a nie wybiera z listy :). Natomiast podczas wpisywania są wyświetlane podpowiedzi, ale musisz zacząć pisać od znaku {

Natomiast na skryptach chyba będzie cieżko zrobić coś co informuje o tym, że w ostatnim czasie jest za duże zużycie. Tam można dawać proste warunki w stylu "całkowita ilość energi > 2000 kWh", ale nie ma opcji ustawienia "dzisiaj zużycie energi > 50 kWh" (przynajmniej ja nie kojarzę takich opcji).

Temat jest ogólnie dość popularny w ostatnim czasie i chyba najlepiej byłoby gdyby tego typu powiadomienia mogłby się pojawić natywnie w Supli. Niestety nie potrafię powiedzieć na kiedy taka funkcja mogłaby być dodana. Natomiast na kolejny release mamy głosowanie :). Jest tam kilka tematów związanych z powiadomieniami i lepszym monitorowaniem zużycia energii (w tym taryfy i raporty). Zachęcam do oddania głosu: viewtopic.php?t=11785
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:

Return to “ZAMEL MEW-01”