Ja z chęcią bym przygarnął ledy adresowalne, coś na podobę do kanału rgbw tylko z dodatkowymi efektami na przykład rainbow, czy jakieś takie fajne "przelatywanie kolorów"klew wrote: Thu Nov 24, 2022 6:58 am .....
Btw. Pytanie do wszystkich głosujących na te ledy - co by w zasadzie miało być zrobione w apkach pod kątem tych ledów adresowalnych? Jakiego rodzaju funkcje macie na myśli?
Zaproszenie do wzięcia udziału w ankiecie.
-
miko1282
- Has thanked: 1 time
Last edited by miko1282 on Thu Nov 24, 2022 6:12 pm, edited 1 time in total.
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Czyli to miałby być po prostu coś jak kanał RGB(W) tylko z opcją wyboru jakichś tam efektów specjalnych?miko1282 wrote: Thu Nov 24, 2022 3:19 pm Ja z chęcią bym przygarnął ledy adresowalne, coś na podobę do kanału rgbw tylko z dodatkowymi efektami na przykład rainbow, czy jakieś takie fajne "przelatywanie kolorów"
![]()
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
miko1282
No dokładnie, choć fajnie jakby też dało się np na niebieski czy czerwony włączyćklew wrote: Thu Nov 24, 2022 3:22 pmCzyli to miałby być po prostu coś jak kanał RGB(W) tylko z opcją wyboru jakichś tam efektów specjalnych?miko1282 wrote: Thu Nov 24, 2022 3:19 pm Ja z chęcią bym przygarnął ledy adresowalne, coś na podobę do kanału rgbw tylko z dodatkowymi efektami na przykład rainbow, czy jakieś takie fajne "przelatywanie kolorów"
![]()
-
jaku2k
Chodzi o możliwość wyboru różnych animacji z poziomu szczegółów kanału. Nie wiem czy jest to związane jedynie z aplikacją.klew wrote: Thu Nov 24, 2022 6:58 am[...]krycha88 wrote: Thu Nov 24, 2022 6:30 am Pierwsze pozycje mnie zupełnie nie zaskoczyły, ale 2 pozycja włącz / wyłącz harmonogram z apki to już tak - może jednak warto przy projektowaniu uwzględnić ten mały szczegół?![]()
Pytanie do wszystkich głosujących na te ledy - co by w zasadzie miało być zrobione w apkach pod kątem tych ledów adresowalnych? Jakiego rodzaju funkcje macie na myśli?
Jestem zdziwiony, że wsparcie dla żaluzji zyskało tak mało głosów. Moim zdaniem lepiej najpierw uzupełnić braki "z dołu piramidy inteligentnego domu", a dopiero potem rozwijać dalsze wyrafinowane funkcje, jak np. zaawansowane harmonogramy. Trzeba by się spytać instalatorów, ale domyślam się, że z punktu widzenia mniej zaawansowanego użytkownika, najbardziej pożądane są:
- licznik energii
- sterowanie bramą
- sterowanie roletami/żaluzjami
- termostat
Pozdrawiam
Jakub
Jakub
-
Albert
Nie rozumiem o co Ci chodzi jak piszesz o sterowaniu bramą, roletami czy o liczniku energii? Poza termostatem przecież wszystkie te rzeczy są ogólnodostępne włącznie z urządzeniami wykonawczymi.jaku2k wrote: Thu Nov 24, 2022 6:03 pm najbardziej pożądane są:
- licznik energii
- sterowanie bramą
- termostat
I akurat odnośnie chociażby zaawansowanych harmonogramów to się nie zgodzę, bo wg mnie (i nie tylko mnie) są bardzo potrzebne.
-
jaku2k
Chciałem przedstawić prawdopodobny, uproszczony punkt widzenia nowego użytkownika Supli. Z mojego rozeznania wynika, że te funkcjonalności cieszą/mogłyby się cieszyć największą pupularnością wśród nowicjuszy lub osób poszukujących prostego systemu elektroniki sterowanej telefonem.Albert wrote: Thu Nov 24, 2022 7:36 pmNie rozumiem o co Ci chodzi jak piszesz o sterowaniu bramą, roletami czy o liczniku energii? Poza termostatem przecież wszystkie te rzeczy są ogólnodostępne włącznie z urządzeniami wykonawczymi.jaku2k wrote: Thu Nov 24, 2022 6:03 pm najbardziej pożądane są:
- licznik energii
- sterowanie bramą
- termostat
I akurat odnośnie chociażby zaawansowanych harmonogramów to się nie zgodzę, bo wg mnie (i nie tylko mnie) są bardzo potrzebne.
Faktycznie, przykład z harmonogramami nie był do końca trafiony.
Żeby zrozumieć o co mi chodzi, najlepiej wyobrazić sobie coś w rodzaju piramidy potrzeb (funkcjonalności systemu). U jej podstawy będzie wsparcie dla podstawowych urządzeń wykonawczych i czujników. Grupy, harmonogramy, bardziej złożone urządzenia (np. termostat), sceny, a wreszcie logika będą bliżej szczytu piramidy. W moim mniemaniu najlepiej najpierw umocnić fundament, a potem zająć się środkiem/szczytem. Myślę, że wsparcie dla żaluzji leży właśnie u podstaw piramidki (gdzieś obok rolet) - w końcu w takim np. HA nie da się zbyt łatwo ustawić czytelnego interfejsu starowania żaluzji (już w kwestii wizualizacji pozycji rolet Supla rozkłada HA na łopatki).
-
LukaszH
Ok jesteśmy po ankiecie i mamy zwycięzców - co dalej ? Czekamy cierpliwie (to wiadomo) ale jest może jakiś zgrubny plan/termin ? 
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Tak jak napisałem w poście z wynikami:LukaszH wrote: Thu Nov 24, 2022 9:48 pm Ok jesteśmy po ankiecie i mamy zwycięzców - co dalej ? Czekamy cierpliwie (to wiadomo) ale jest może jakiś zgrubny plan/termin ?![]()
Funkcje z 1. miejsca będą wdrożone w kolejnym "dużym" wydaniu softu (w przypadku Apek, będzie to kolejne wydanie po najbliższym wydaniu zawierającym sceny i widgety). Mamy nadzieję, że uda się to zamknąć w 3-4 miesiące.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
Użytkownicy bawiący się w DIY czekają na kanał pomiarowy ogólnego przeznaczenia, Kowalski czeka na co innego, a i Nowak też ma inne potrzeby. Jakby się nie obrócić i tak z tyłu du...
Zawsze są zadowoleni mniej i zadowoleni bardziej. Moje typy znalazły się w pierwszych trójkach, ale wybrać jedną funkcjonalność z kilku, które mi pasowały było ciężko
Tak czy siak to jest wybór na najbliższy relase a nie na przyszły rok, więc nie płakać
Tak czy siak to jest wybór na najbliższy relase a nie na przyszły rok, więc nie płakać
SOP 2023 
SOP 2024
Czekam na kolejne Supla Offline Party
:
cz->b
+ila
SOP 2024
Czekam na kolejne Supla Offline Party
-
lukfud
- Has thanked: 13 times
- Been thanked: 11 times
Nawet bez żadnych efektów, przydałaby się możliwość sterowania tymi diodami. Zwykłe włącz/wyłącz, ustaw kolor/natężenie.klew wrote: Thu Nov 24, 2022 3:22 pmCzyli to miałby być po prostu coś jak kanał RGB(W) tylko z opcją wyboru jakichś tam efektów specjalnych?miko1282 wrote: Thu Nov 24, 2022 3:19 pm Ja z chęcią bym przygarnął ledy adresowalne, coś na podobę do kanału rgbw tylko z dodatkowymi efektami na przykład rainbow, czy jakieś takie fajne "przelatywanie kolorów"
![]()
https://www.facebook.com/groups/supladiy
https://www.facebook.com/groups/suplazamel
https://www.facebook.com/groups/suplaauraton
https://smartnerzeczy.pl
https://www.facebook.com/groups/suplazamel
https://www.facebook.com/groups/suplaauraton
https://smartnerzeczy.pl