cyfrowy licznik wody

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
shimano73
Been thanked: 1 time

Witam, moj kolejny pomysł to licznik wody. Może wydawać się mało wartościowy gadżet, ale osobom które posiadają na swojej posesji szambo jest przydatny. Ja posiadam i zdarzyło sie raz że prawie się przepełniło. w tej chwili mam zrobiony licznik na ATmega*8 który sobie liczy, przelicza, wyświetla i sygnalizuje zadany stan licznika piszczkiem. Super sprawą było by mieć taki system na telefonie.
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie

Wezmę udział w Supla Offline Party 2024 :)
pzygmunt
Been thanked: 59 times

W tej chwili jest coś takiego jak czujnik poziomu cieczy który wskazuje, że ciecz jest lub nie ma.
Docelowo zostanie rozbudowany o skalę.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
shimano73

Bardziej szczegółowo to u mnie działa tak że liczy impulsy z otwartego transoptora (używane w robotach FollowLine), który
umieszczony jest na liczniku wody . W każdym liczniku wody jest obracające się "kółeczko" obok cyferek i to właśnie z niego, odczytuję impulsy , znalazłem ten pomysł gdzieś w sieci.

vcompl

Aby nie tworzyć nowego wątku.

Jak powinna zmieniać się ikona w apliakcji na tel gdy jest podłączony czujnik poziomu cieczy? (taka definicja na Supla.cloud).

Czujnik na pewno działa (podłączony do RASP lub ESP-12) pomijając parametry elektryczne, jak wybiorę w Supla.cloud typ czujnika - otwarcie drzwi lub bramy, w aplikacji na telefon ładnie zmienia się ikona informując o stanie. Jak jest wybrany typ "czujnik poziomu cieczy" nic się nie dzieje.
pzygmunt

Poziom cieczy w narysowanym zbiorniku powinien się zmienić.
vcompl

"Poziom cieczy w narysowanym zbiorniku powinien się zmienić." - też tak sądzę. Nie zadawał bym pytania.

To w takim razie dlaczego się nie zmienia?
Tak jak pisałem, przy ustawionych typach czujników otwarcia; drzwi, furtki, bramy, (przy tym samym oczywiście czujniku) ikona się zmienia. Przy poziomie cieczy nie.
pzygmunt

W App dla Androida "uciekła" jedna ikonka.
Wrzucam poprawkę. Numer wersji się nie zmieni. Do jakiejś godziny aplikacja powinna być dostępna w Google Play.
vcompl

Po wrzuceniu poprawki ikona zmienia sie prawidłowo.
ZYSKA

shimano73 wrote: Wed Mar 02, 2016 5:07 am Witam, moj kolejny pomysł to licznik wody. (...)
Czy temat licznika wody bądź nakładka na wodomierze będąca/-e podłączona do Supla są w użytkowaniu?
Poproszę o zastosowane rozwiązania.
Zainstalowane:
- Supla (iOS) 24.12.01
- Supla Cloud 2.3.27 (QNAP QTS 5.2.2; ContainerStation 3.0.9.1038 [2.1.6/2.3.12])
- Zamel MEW-01 (2.8.1).
:mrgreen:
shimano73

ZYSKA wrote: Mon Feb 24, 2020 8:27 pm
shimano73 wrote: Wed Mar 02, 2016 5:07 am Witam, moj kolejny pomysł to licznik wody. (...)
Czy temat licznika wody bądź nakładka na wodomierze będąca/-e podłączona do Supla są w użytkowaniu?
Poproszę o zastosowane rozwiązania.
Powstał tylko prototyp na płytce stykowej , podejmowałem próby z różnymi czujnikami optycznymi i halotronami narazie wyniki są niezadowalające , projekt zarzuciłem na lepsze czasy ( więcej wolnego)

Return to “Pomysły i koncepcje”