Supla cloud Synology

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
Awatar użytkownika
nowy1
Posty: 322
Rejestracja: pt lip 01, 2016 11:51 am
Lokalizacja: Warszawa

wt sie 23, 2016 6:07 pm

Witam,

czy była by możliwość zainstalowania supla cloud na nas synology ?
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8691
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

śr sie 24, 2016 7:18 am

Jeżeli można się tam zalogować na root-a i instalować oprogramowanie to tak.
Awatar użytkownika
nowy1
Posty: 322
Rejestracja: pt lip 01, 2016 11:51 am
Lokalizacja: Warszawa

śr sie 24, 2016 12:41 pm

pzygmunt pisze:Jeżeli można się tam zalogować na root-a i instalować oprogramowanie to tak.
można poprzez ssh
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8691
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

śr sie 24, 2016 12:46 pm

To teoretycznie jest to do zrobienia.
Awatar użytkownika
nowy1
Posty: 322
Rejestracja: pt lip 01, 2016 11:51 am
Lokalizacja: Warszawa

śr sie 24, 2016 1:19 pm

pzygmunt pisze:To teoretycznie jest to do zrobienia.
Np domoticz jest jako aplikacja na synology

Ogarniam trochę linuksa to mogłbym zainstalowac
janusz
Posty: 28
Rejestracja: pt wrz 30, 2016 7:30 am

sob paź 08, 2016 7:03 pm

Witam
Ja też bym chętnie skorzystał z supla Cloud na Synology. To by nie było złe posunięcie. Co prawda Serwer na raspberyPi też ddobrze działa. Jednak jak tak sobie myślę jeśli padnie synology to i odzykanie supli bedzie drogie, a jak padnie RP to tylko jakieś dwie stówki..... nie wiem...
Rafaello
Posty: 99
Rejestracja: ndz maja 29, 2016 1:34 pm

pt paź 27, 2017 11:16 am

Witam

Czy coś zmieniło się w temacie ?
Chętnie postawiłbym Cloud na Synology, tylko za bardzo nie wiem jak, może ktoś podzieli się małym tutorialem.
Awatar użytkownika
nowy1
Posty: 322
Rejestracja: pt lip 01, 2016 11:51 am
Lokalizacja: Warszawa

pt paź 27, 2017 11:17 am

Rafaello pisze:
pt paź 27, 2017 11:16 am
Witam

Czy coś zmieniło się w temacie ?
Chętnie postawiłbym Cloud na Synology, tylko za bardzo nie wiem jak, może ktoś podzieli się małym tutorialem.
Docker na synology tylko sporo z tym roboty
Awatar użytkownika
fracz
Posty: 1833
Rejestracja: pt paź 28, 2016 10:56 pm
Lokalizacja: Rybna

pt paź 27, 2017 12:40 pm

Do postawienia samego clouda na dockerze można wzorować się na konfiguracji skryptów, ta sama technologia, ta sama baza danych, nie powinno być z tym najmniejszego problemu:
https://github.com/fracz/supla-scripts/ ... e.base.yml
https://github.com/fracz/supla-scripts/ ... Dockerfile

To czego nie próbowałem to uruchomienie supla-server pod dockerem, ale już kiedyś o tym rozmawiałem z @pzygmunt i nie powinno być też problemu.

Popróbujcie, jak się uda zdockeryzować suplę a do tego dojdzie jeszcze apt-get to instalacja i aktualizacja clouda będzie o wiele prostsza.
Awatar użytkownika
nowy1
Posty: 322
Rejestracja: pt lip 01, 2016 11:51 am
Lokalizacja: Warszawa

pt paź 27, 2017 12:47 pm

fracz pisze:
pt paź 27, 2017 12:40 pm
Do postawienia samego clouda na dockerze można wzorować się na konfiguracji skryptów, ta sama technologia, ta sama baza danych, nie powinno być z tym najmniejszego problemu:
https://github.com/fracz/supla-scripts/ ... e.base.yml
https://github.com/fracz/supla-scripts/ ... Dockerfile

To czego nie próbowałem to uruchomienie supla-server pod dockerem, ale już kiedyś o tym rozmawiałem z @pzygmunt i nie powinno być też problemu.

Popróbujcie, jak się uda zdockeryzować suplę a do tego dojdzie jeszcze apt-get to instalacja i aktualizacja clouda będzie o wiele prostsza.
supla-server miałem postawione jakiś czas na docker w synology tylko jak już pisałem sporo z tym pracy
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomysły i koncepcje”