Kolejny po(d)stęp choć dalej nie wiem do końca o co chodzi.
Btw polecam pakiet apinger do openwrt
Wyłączyłem wifi 2.4GHz w routerze GLinet AR-750S (najbardziej wypasiony z wszystkich, ale wifi BGN po prostu) - i w jego miejsce postawiłem osobnego AP staruszka AR-150 (bo taki też mam w piwnicy, i tam najmniej pingów urządzenia gubiły), też jest BGN.
Wszystkie routery u mnie - na tym samym sofcie openwrt 22.03.2, i mają identyczne ustawienia wifi (ten sam plik konfiguracji zapodałem), tylko kanały zmieniam by się nie pokrywały.
Nagle WSZYSTKIE moduły (
poza modułami Sonoff Basic) mają 0% pingu zgubionego. Kilka basiców działa świetnie (rebus - te co działają - są na softach GG 4.x.x !), ale większość nadal traci >50% pakietów.
Ok, basiców sypiących się mam razem może z 10, mogę je powymieniać/zastąpić, to przeważnie jakieś "lampka biurko" czy "oświetlenie choinkowe" z modułem na kablu zamiast włącznika - niewielki problem. (trochę szkoda, że nie są z płytką wifi osobną, którą można by wymienić)
ALE WOLAŁBYM WIEDZIEĆ CO TU SIĘ ODWALA
krycha88 wrote: Sat Dec 10, 2022 5:51 am
A może na tych urządzeniach masz dodany jakiś sensor który blokuje ESP na czas odczytu?
Więc w ramach testu - najbardziej sypiący się Sonoff Basic wziąłem na stół, wgrałem najnowsze 5.3.2 z dzisiaj - dramat
Wgrałem archiwalnego firmware który leżał mi na dysku: 4.14.10 (wszystkie ustawienia zachował, tylko był channel conflict, musiałem usunąć i ponownie się dodał do serwera).
CZARY - GG 4.14.10 nie gubi pakietów ! ZERO.