niestabilne wifi z ESP / GG 5.x ?

Hrumque

krycha88 wrote: Sat Dec 10, 2022 5:51 am A może na tych urządzeniach masz dodany jakiś sensor który blokuje ESP na czas odczytu?
na 100% nie.
Np. dwa zwykłe Gosund SP111 - dwa identyczne, obok siebie w podwójnym gniazdku, z identycznymi firmware, gołe podstawowe (tylko czip pomiaru energii i przekaźnik), jeden gubi 0% drugi 3% ?
Hrumque

Kolejny po(d)stęp choć dalej nie wiem do końca o co chodzi.
Btw polecam pakiet apinger do openwrt ;)

Wyłączyłem wifi 2.4GHz w routerze GLinet AR-750S (najbardziej wypasiony z wszystkich, ale wifi BGN po prostu) - i w jego miejsce postawiłem osobnego AP staruszka AR-150 (bo taki też mam w piwnicy, i tam najmniej pingów urządzenia gubiły), też jest BGN.
Wszystkie routery u mnie - na tym samym sofcie openwrt 22.03.2, i mają identyczne ustawienia wifi (ten sam plik konfiguracji zapodałem), tylko kanały zmieniam by się nie pokrywały.

Nagle WSZYSTKIE moduły (poza modułami Sonoff Basic) mają 0% pingu zgubionego. Kilka basiców działa świetnie (rebus - te co działają - są na softach GG 4.x.x !), ale większość nadal traci >50% pakietów.

Ok, basiców sypiących się mam razem może z 10, mogę je powymieniać/zastąpić, to przeważnie jakieś "lampka biurko" czy "oświetlenie choinkowe" z modułem na kablu zamiast włącznika - niewielki problem. (trochę szkoda, że nie są z płytką wifi osobną, którą można by wymienić)
ALE WOLAŁBYM WIEDZIEĆ CO TU SIĘ ODWALA :)

krycha88 wrote: Sat Dec 10, 2022 5:51 am A może na tych urządzeniach masz dodany jakiś sensor który blokuje ESP na czas odczytu?
Więc w ramach testu - najbardziej sypiący się Sonoff Basic wziąłem na stół, wgrałem najnowsze 5.3.2 z dzisiaj - dramat
Wgrałem archiwalnego firmware który leżał mi na dysku: 4.14.10 (wszystkie ustawienia zachował, tylko był channel conflict, musiałem usunąć i ponownie się dodał do serwera). CZARY - GG 4.14.10 nie gubi pakietów ! ZERO.
krycha88
Been thanked: 5 times

Między wersja 4.x.x a 5.x.x było przejście na nową bibliotekę SuplaDevice. Czy to ma jakieś znaczenie to nie wiem ;)
https://gui-generic-builder.supla.io/
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Biblioteka raczej tutaj wiele do gadania nie ma. Prędzej bym szukał przyczyny w zmianach wersji boarda.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Hrumque

klew wrote: Sat Dec 10, 2022 12:46 pm Biblioteka raczej tutaj wiele do gadania nie ma. Prędzej bym szukał przyczyny w zmianach wersji boarda.
No właśnie...
obecnie Board ESP8266: v3.0.2;

wygooglowałem, że podobne problemy ludzie mieli, i pomogło:
You can try to force 802.11g mode:
WiFi.setPhyMode(WIFI_PHY_MODE_11G);
With Asus router it worked.
Podejrzewam, że trup jest zakopany gdzieś w tym Board (lub samym hardware ESP? Może niestabilny/odjechany oscylator kwarcowy koło czipu ESP?) bo gdy wprowadzam podejrzany moduł w tryb konfiguracji (ESP rozgłasza swoją własną sieć) - łączę się z nim, i pinguję 192.168.4.1 - to tak samo jest to łącze niestabilne, mimo że jest metr od komputera

Ten sam moduł, tryb konfiguracji, zmiana tylko firmware 4 / 5:

4.14.10

Code: Select all

Ping statistics for 192.168.4.1:
    Packets: Sent = 147, Received = 126, Lost = 21 (14% loss),
Approximate round trip times in milli-seconds:
    Minimum = 1ms, Maximum = 3414ms, Average = 342ms
firmware "puste" GUI-Generic Updater OTA GUI-Generic_OTA.bin - nie wiem na jak starym to jest Board ulepione? ZERO STRAT

Packets: Sent = 1220, Received = 1220, Lost = 0 (0% loss),
    Minimum = 1ms, Maximum = 22ms, Average = 2ms
5.3.2

Packets: Sent = 490, Received = 300, Lost = 190 (38% loss),
    Minimum = 6ms, Maximum = 3659ms, Average = 474ms
LukaszH

Ja trochę się poddałem z tym tematem ale też mam niestabilne wi-fi od wersji gg ponad 4.4.xx. U mnie cały czas losowo problemy mają moduły incan (rolety) i nawet wymieniłem esp8266, całe płytki, zmieniałem wszystkie możliwe ustawia w routerze deco m5. Niestety nic nie pomaga - jedynie starsze wersje GG ale przez przypadek skasowałem ostatnią dobrą wersję 2.2.2 (tylko taką miałem). Jeśli ktoś wpadnie na pomysł jak to poprawić było by super, bo jednak niby cały system w miarę działa ale czasami jednak mam 1-2 urządzenia offline albo szybko tracą połączenia.
krycha88

A możesz dla testu wymusić aby router działał tylko w jednym standardzie np. zacznij od N później G.
Hrumque

krycha88 wrote: Sat Dec 10, 2022 4:28 pm A możesz dla testu wymusić aby router działał tylko w jednym standardzie np. zacznij od N później G.
Można - ale co to zmieni?
Skoro sypie się nawet bezpośrednie połączenie wifi komputera/komórki wprost do modułu ESP, będącego w trybie konfiguracji (AP i adres 192.168.4.1) ? Połączenie wtedy mi zestawia zawsze w standardzie 54/54Mbit (bo narzuca to ESP)
LukaszH

Jeszcze się zastanawiam, ponieważ widzę że mam podobną ilość sprzętu co Hrumque czyli ponad 40 urządzeń które w moim przypadku większość na oprogramowaniu GG. Chyba większość osób które zgłaszały problemy z łącznością miała sporo modułów właśnie na najnowszym GG. Może to też ma znaczenie że te moduły się zakłócają ? U mnie obecnie mam dynamiczne przydzielanie adresów i praktycznie codziennie te problematyczne moduły mają inny adres IP.
Poruszony temat był nowych bibliotek - tak z ciekawości były jakieś poprawki łączności w stosunku do poprzedniej wersji ?
krycha88

Hrumque wrote: Sat Dec 10, 2022 6:21 pm Można - ale co to zmieni?
Skoro sypie się nawet bezpośrednie połączenie wifi komputera/komórki wprost do modułu ESP, będącego w trybie konfiguracji (AP i adres 192.168.4.1) ? Połączenie wtedy mi zestawia zawsze w standardzie 54/54Mbit (bo narzuca to ESP)
Spróbuj mojej kompilacji.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Return to “Ogólna dyskusja”