Wydaje mi się, że były dwa zgłoszenia tego typuLukaszH wrote: Sat Dec 10, 2022 7:07 pm Jeszcze się zastanawiam, ponieważ widzę że mam podobną ilość sprzętu co Hrumque czyli ponad 40 urządzeń które w moim przypadku większość na oprogramowaniu GG. Chyba większość osób które zgłaszały problemy z łącznością miała sporo modułów właśnie na najnowszym GG.
niestabilne wifi z ESP / GG 5.x ?
-
krycha88
- Been thanked: 5 times
https://gui-generic-builder.supla.io/
-
krycha88
Oraz przetestuj tą wersję.krycha88 wrote: Sat Dec 10, 2022 7:14 pmSpróbuj mojej kompilacji.Hrumque wrote: Sat Dec 10, 2022 6:21 pm Można - ale co to zmieni?
Skoro sypie się nawet bezpośrednie połączenie wifi komputera/komórki wprost do modułu ESP, będącego w trybie konfiguracji (AP i adres 192.168.4.1) ? Połączenie wtedy mi zestawia zawsze w standardzie 54/54Mbit (bo narzuca to ESP)
edit:
Ale prawdopodobnie to nic nie zmieni bo wychodzi, że problem znany na najnowszych płytkach:
https://github.com/esp8266/Arduino/issues/7965
więc tłumaczy to dlaczego na wersji 2.x.x jest dobrze
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Hrumque
U mnie nie przejdzie, mam 1MB flashakrycha88 wrote: Sat Dec 10, 2022 7:14 pmSpróbuj mojej kompilacji.Hrumque wrote: Sat Dec 10, 2022 6:21 pm Można - ale co to zmieni?
Skoro sypie się nawet bezpośrednie połączenie wifi komputera/komórki wprost do modułu ESP, będącego w trybie konfiguracji (AP i adres 192.168.4.1) ? Połączenie wtedy mi zestawia zawsze w standardzie 54/54Mbit (bo narzuca to ESP)
-
Hrumque
Sprawdziłem na najbardziej wywalającym się Sonoff Basic na firmware Tasmota 8.2.0.3(d713468-lite)krycha88 wrote: Sat Dec 10, 2022 8:00 pm Ale prawdopodobnie to nic nie zmieni bo wychodzi, że problem znany na najnowszych płytkach:
https://github.com/esp8266/Arduino/issues/7965
więc tłumaczy to dlaczego na wersji 2.x.x jest dobrze![]()
Core/SDK Version STAGE/2.2.2-dev(38a443e)
działa jak złoto. ZERO pakietów gubionych.
Testowane tak w stanie AP z 192.168.4.1, jak i po połączeniu z moją siecią - nic nie gubi, ani jednego pakietu.
Wgrane w ten sam moduł Tasmota 12.2.0 z core 2.7.4.9 - tak jak było tutaj poprzednio = dramat, gruz, działa gorzej niż ruskie wojsko...
-
Hrumque
1 . GUI_Generic_1MB_board_3.1.0_3.1.0-dev+sha.6aa22ac
łączy się na 802.11g 48/48 (Mbps)
Code: Select all
Ping statistics for 192.168.4.1:
Packets: Sent = 30, Received = 13, Lost = 17 (56% loss),
Approximate round trip times in milli-seconds:
Minimum = 14ms, Maximum = 3687ms, Average = 379msłączy się na 802.11g 54/54 (Mbps)
Nie ma połączenia w ogóle (nie przydziela DHCP adresu).
W konsoli po uarcie widzę tylko lecące w kółko:
Commit
Warning: network is not ready (180 s)
Network layer restart requested. Trying to setup network interface again
WiFi: enter config mode with SSID: "SUPLA-GUI-Generic-2C3AE80F3208"
Warning: network is not ready (190 s)
Warning: network is not ready (200 s)
Warning: network is not ready (210 s)
Warning: network is not ready (220 s)
Warning: network is not ready (230 s)
Warning: network is not ready (240 s)
Olewam to
-
Hrumque
Jeszcze tylko tak dla potomnych i ciekawskich: to wykres traconych pakietów do Sonoff Basic (ostatnich jakie mi zostały w sieci obecne)
NIE OGARNIAM CO TU SIĘ DZIEJE: Poziom gubionych pakietów zmienia się jak chce, nie ma żadnej korelacji gubienia między różnymi modułami.
Równocześnie - pozostałe mnóstwo obiektów ESP w tej samej sieci - wykazuje szczątkowe zguby typu 0%, niektóre czasem wzrosną do 1-3% maks.
NIE OGARNIAM CO TU SIĘ DZIEJE: Poziom gubionych pakietów zmienia się jak chce, nie ma żadnej korelacji gubienia między różnymi modułami.
Równocześnie - pozostałe mnóstwo obiektów ESP w tej samej sieci - wykazuje szczątkowe zguby typu 0%, niektóre czasem wzrosną do 1-3% maks.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
krycha88
To ja powinienem być zmęczony bezinteresowną próba pomocy, za dużo moich kompilacji nie wgrałeś
Ale pomimo twojego zniechęcenia zobacz tą wersję zawiera najnowszą wersję płytek oraz wifi powinno łączyć się tylko w standardzie G.
-
Hrumque
Ależ spróbowałem wszystkich powyższych. I tego najnowszego też - i tutaj ciekawostka, bo mi w uart-terminalu wypluło po pewnym czasie:krycha88 wrote: Sun Dec 11, 2022 12:56 pmTo ja powinienem być zmęczony bezinteresowną próba pomocy, za dużo moich kompilacji nie wgrałeś
Ale pomimo twojego zniechęcenia zobacz tą wersję zawiera najnowszą wersję płytek oraz wifi powinno łączyć się tylko w standardzie G.
Warning: network is not ready (60 s)
--------------- CUT HERE FOR EXCEPTION DECODER ------------------------------ CUT HERE FOR EXCEPTION DECODER ------------------------------ CUT HERE FOR EXCEPTION DECODER ------------------------------ CUT HERE FOR EXCEPTION DECODER ------------------------------ CUT HERE FOR EXCEPTION DECODER ------------------------------ CUT HERE FOR EXCEPTION DECODER ------------------------------ CUT HERE FOR EXCEPTION DECODER ------------------------------ CUT HERE FOR EXCEPTION DECODER ------------------------------ CUT HERE FOR EXCEPTION DECODER ------------------------------ CUT HERE FOR EXCEPTION DECODER ------------------------------ CUT HERE FOR EXCEPTION DECODER ------------------------------ CUT HERE FOR EXCEPTION DECODER ------------------------------ CUT HERE FOR EXCEPTION DECODER ------------------------------ CUT HERE FOR EXCEPTION DECODER ------------------------------ CUT HERE FOR EXCEPTION DECODER