WemosD1mini

BlazejSupla

Witam, wgrałem BIN i zrobiłem 3 przekazniki wraz z termometrem.
Wszystko działa, ale jest odwrócona logika przekaźników. Na wyłączonym mam włączony i odwrotnie. W sofcie nie widzę zmiany logiki przekaznika, jest tylko w przycisku. Niestety nie reaguję na zmianę. Mam w innym Wemosie stary soft i działa. Ktoś coś doradzi??
Chciałem zrobić jeszcze sciamniacz na tym wemosie, niestety każde GPIO której zostało wolne działa niby, ale wraz z jednym przekaznikiem włącza się sciemniacz i wyłącza. Co złe robię??
Dziękuję
veeroos
Has thanked: 1 time
Been thanked: 9 times

Cześć, wgrywasz soft wygenerowany z GUI Generic Builder, czy sam zrobiłeś soft? Napisz też jakich wejść używasz do ściemniacza.
Zamel Mew-01, Zamel PEW-01, Zamel SBW-01, Zamel THW-01, Zamel SRW-01, Zamel mSLW-02, Auraton BOX + Indor Sensor, Airly Gate By Veeroos, Zigbee to Supla Gateway + sensors, Zamel SGW-01 and more

https://github.com/v33r005
BlazejSupla

Hej,
Soft z GG v5.2.9 wgrany w piątek, totalnie świeży.
Aktualnie ściemniacz wylaczylem.
Termometr idzie na I2C - D1,D2
Przekazniki na D6, D7, D8 są na 5V ze zworka na Lov/high (aktualnie stan niski)
Przyciski D3, D5, RX do masy bez oporów
Sciemniacz próbowałem na każdym pozostalym wolnym.
Mam płytkę mosfet coś Irf 520
Screenshot_20221211_234752_Chrome.jpg
Screenshot_20221211_234804_Chrome.jpg
Screenshot_20221211_234821_Chrome.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
local

W ustawieniach przekaźnika jest opcja zmiany stanów załączenia...
Klikasz na przekaźnik "1. Przekaźnik"
relays.png
Tu zmieniasz sobie stan załączenia na LOW, zapisujesz i resetujesz urządzenie.
relayset.png
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
4xShelly 1, Shelly 1L, 2xShelly 2.5, Sonoff T3, 2xSonoff Basic R2, 4xNeo 16A
BlazejSupla

local wrote: Mon Dec 12, 2022 7:09 am W ustawieniach przekaźnika jest opcja zmiany stanów załączenia...
Klikasz na przekaźnik "1. Przekaźnik"
relays.png
Tu zmieniasz sobie stan załączenia na LOW, zapisujesz i resetujesz urządzenie.
relayset.png
Właśnie miałem na low i działało odwrotnie. Teraz zmieniłem na high i zadziałało.
Hmm, robiłem to wczesniej i nie było efektu. Może dlatego że zmieniłem tez zworke i ustawienia konfiguracji na high...
Dziękuję, pozostała kwestią ściemniacza.
local

BlazejSupla wrote: Mon Dec 12, 2022 8:14 am Właśnie miałem na low i działało odwrotnie. Teraz zmieniłem na high i zadziałało.
Po zapisaniu resetowałeś moduł ?
4xShelly 1, Shelly 1L, 2xShelly 2.5, Sonoff T3, 2xSonoff Basic R2, 4xNeo 16A
veeroos
Has thanked: 1 time
Been thanked: 9 times

https://randomnerdtutorials.com/esp8266 ... nce-gpios/
Niech kolega tutaj zajrzy, jest tutaj rozpisane jakie piny mogą być do czego użyte. Może potrzeba będzie zmiany pinów do których chcemy podłączyć dane urządzenia, lub przeprojektować całkiem układ.
Zamel Mew-01, Zamel PEW-01, Zamel SBW-01, Zamel THW-01, Zamel SRW-01, Zamel mSLW-02, Auraton BOX + Indor Sensor, Airly Gate By Veeroos, Zigbee to Supla Gateway + sensors, Zamel SGW-01 and more

https://github.com/v33r005
Hrumque

BlazejSupla wrote: Sat Dec 10, 2022 12:47 pm Chciałem zrobić jeszcze sciamniacz na tym wemosie, niestety każde GPIO której zostało wolne działa niby, ale wraz z jednym przekaznikiem włącza się sciemniacz i wyłącza. Co złe robię??
Nie skonfigurowałeś przycisków ;)
Podobnie jak wchodzi się w konfiguracje przekaźnika - to podobnie wchodzi się w konfigurację przycisku.
Jak tam już wejdziesz - to zobacz że masz przyporządkowanie którym kanałem dany przycisk steruje.

Niestety - przypisanie "steruje przekaźnikiem" da się zmieniać wyłącznie dla przekaźników (kanałów włącz/wyłącz). A równocześnie "na sztywno" jest przyporządkowane w sofcie, że pierwszy przycisk reguluje pierwszy dimmer, drugi przycisk - drugi dimmer itd.

Więc jeśli chcesz zrobić, by na jednym module mieć i dimmer, i przekaźniki - to robisz taki myk, że:
- przycisk nr 1: ustawiasz mu, że steruje przekaźnikiem (jakiś wysoki nr, przekaźnika który nie istnieje). Realnie będzie on sterował wyłącznie dimmerem.
(jeśli masz więcej niż jeden dimmer - podobnie robisz z przycisk nr 2 - j.w. )
- kolejne przyciski - np nr 2 (jeśli masz tylko jeden dimmer) - wchodzisz w jego ustawienia, i ręcznie zmieniasz, że przycisk nr 2 steruje przekaźnikem nr 1, przycisk nr 3 - przekaźnikiem nr 2 itd.

Zgłaszałem już to https://github.com/krycha88/GUI-Generic/issues/87 - może kiedyś krycha88 zrobi te przypisania przycisków do funkcji (nie tylko "przekaźnikowych") w postaci jawnej, lub choćby opisanej na stronie konfiguracyjnej
BlazejSupla

local wrote: Mon Dec 12, 2022 10:25 am
BlazejSupla wrote: Mon Dec 12, 2022 8:14 am Właśnie miałem na low i działało odwrotnie. Teraz zmieniłem na high i zadziałało.
Po zapisaniu resetowałeś moduł ?
Tak. Zawsze zapisuję i resetuje moduł, kasuję z clouda i na niskim stanie logika byla odwrotna. Zmieniłem na wysoki stan wraz ze zworką, zapisałem. Zrobiłem restart i nie chciał się połączyć. Końcowo nie zdało egzaminu. Teraz zmieniłem przekaźnik na wysoki, ale zworka została na niskim i działa tak jak trzeba.
BlazejSupla

Hrumque wrote: Mon Dec 12, 2022 2:10 pm
BlazejSupla wrote: Sat Dec 10, 2022 12:47 pm Chciałem zrobić jeszcze sciamniacz na tym wemosie, niestety każde GPIO której zostało wolne działa niby, ale wraz z jednym przekaznikiem włącza się sciemniacz i wyłącza. Co złe robię??
Nie skonfigurowałeś przycisków ;)
Podobnie jak wchodzi się w konfiguracje przekaźnika - to podobnie wchodzi się w konfigurację przycisku.
Jak tam już wejdziesz - to zobacz że masz przyporządkowanie którym kanałem dany przycisk steruje.

Niestety - przypisanie "steruje przekaźnikiem" da się zmieniać wyłącznie dla przekaźników (kanałów włącz/wyłącz). A równocześnie "na sztywno" jest przyporządkowane w sofcie, że pierwszy przycisk reguluje pierwszy dimmer, drugi przycisk - drugi dimmer itd.

Więc jeśli chcesz zrobić, by na jednym module mieć i dimmer, i przekaźniki - to robisz taki myk, że:
- przycisk nr 1: ustawiasz mu, że steruje przekaźnikiem (jakiś wysoki nr, przekaźnika który nie istnieje). Realnie będzie on sterował wyłącznie dimmerem.
(jeśli masz więcej niż jeden dimmer - podobnie robisz z przycisk nr 2 - j.w. )
- kolejne przyciski - np nr 2 (jeśli masz tylko jeden dimmer) - wchodzisz w jego ustawienia, i ręcznie zmieniasz, że przycisk nr 2 steruje przekaźnikem nr 1, przycisk nr 3 - przekaźnikiem nr 2 itd.

Zgłaszałem już to https://github.com/krycha88/GUI-Generic/issues/87 - może kiedyś krycha88 zrobi te przypisania przycisków do funkcji (nie tylko "przekaźnikowych") w postaci jawnej, lub choćby opisanej na stronie konfiguracyjnej
O widzisz...
Dziękuję, jak dobrze rozumiem, muszę zrobić do 3 przekaznikow I jednego ściemniacza 4 przyciski.
Przycisk 1 zrobić (nieistniejący, dowolne gpio wolne)
Kolejno 2,3,4 dla przekaznikow 1,2,3

Return to “Pomoc”