WemosD1mini
-
BlazejSupla
Zmieniłem jeszcze Soft, miałem i2c pod BMP280, ale podpięty był BME 280. Działał, pokazywał temp i ciśnienie. Teraz jest Soft pod BME 280 (chciałem mieć jeszcze wilgotność) i podpięty też jest BME280 ale nie pokazuje nic......
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
veeroos
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 9 times
Jeśli użyłeś pinu GPIO4 który w standardzie jest używany jako SDA, to nie będziesz miał odczytu z czujnika i2c.
Zamel Mew-01, Zamel PEW-01, Zamel SBW-01, Zamel THW-01, Zamel SRW-01, Zamel mSLW-02, Auraton BOX + Indor Sensor, Airly Gate By Veeroos, Zigbee to Supla Gateway + sensors, Zamel SGW-01 and more
https://github.com/v33r005
-
Hrumque
niby dlaczego? Nawet mu znajduje urządzenie/adres urządznia na i2c - czyli interfejs działa.veeroos wrote: Tue Dec 13, 2022 5:34 pm Jeśli użyłeś pinu GPIO4 który w standardzie jest używany jako SDA, to nie będziesz miał odczytu z czujnika i2c.
-
BlazejSupla
W wemosie d1mini piny d1 i d2 są wyjściami I2C z tego co widziałem opis pinów D1 to SCL, D2 SDA.
Ten sam czujnik był wcześniej pod softem i działał. Ale skoro ma możliwość wilgotności powietrza, wgrałem soft pod ten czujnik i przestał działać
-
Hrumque
Piny D1 i D2 MOGĄ BYĆ wyjściami "sprzętowego" i2c w ESP - pod warunkiem że jako takie są ustawione, i jeśli soft użyje sprzętowego i2c (jeśli ma jego użycie zaprogramowane w ogóle?). Poza tym - to są najzwyklejsze piny GPIO które możesz użyć (prawie) dowolnie.BlazejSupla wrote: Tue Dec 13, 2022 11:04 pmW wemosie d1mini piny d1 i d2 są wyjściami I2C z tego co widziałem opis pinów D1 to SCL, D2 SDA.
Ponieważ piny i2c można ustawiać dowolnie w sofcie - przypisywać im funkcje np SDA SCL do różnych GPIO (a nie sztywno użycie tego sprzętowego na konkretnych pinach) - to mam spore przekonanie że całe i2c jest robione "softwarowo" (jak softserial) i nie ma znaczenia czy akurat na tych pinach to ustawisz, czy na innych. Tu by się ktoś musiał wypowiedzieć, co ogarnia część CORE biblioteki Arduino-ESP użytej w firmware Supla i GG ?
-
veeroos
Tak macie rację, można wykorzystać inne piny, tyle że nie wszystkie się do tego nadają, a wemos ESP8266 ma niewiele pinów które można tak użyć. Ja na szybko zrobiłem w Arduino soft według założeń autora, wykorzystałem 4 przyciski - 1 konfiguracja po dłuższym naciśnięciu + krótkie do zmiany stanu jednego z przekaźników, 2 kolejne przyciski do następnych 2 przekaźników, jedno wejście do dimmera pojedyncze kliknięcie włącza i wyłącza dimmera, dłuższe zmienia płynnie jasność. Oczywiście zostawiłem jedno wyjscie dla diody sygnalizacyjnej. Wszystko chodzi poprawnie, a piny do i2c zostawiłem standardowe.Hrumque wrote: Tue Dec 13, 2022 11:12 pmPiny D1 i D2 MOGĄ BYĆ wyjściami "sprzętowego" i2c w ESP - pod warunkiem że jako takie są ustawione, i jeśli soft użyje sprzętowego i2c (jeśli ma jego użycie zaprogramowane w ogóle?). Poza tym - to są najzwyklejsze piny GPIO które możesz użyć (prawie) dowolnie.BlazejSupla wrote: Tue Dec 13, 2022 11:04 pmW wemosie d1mini piny d1 i d2 są wyjściami I2C z tego co widziałem opis pinów D1 to SCL, D2 SDA.Hrumque wrote: Tue Dec 13, 2022 9:03 pm
niby dlaczego? Nawet mu znajduje urządzenie/adres urządznia na i2c - czyli interfejs działa.
Ponieważ piny i2c można ustawiać dowolnie w sofcie - przypisywać im funkcje np SDA SCL do różnych GPIO (a nie sztywno użycie tego sprzętowego na konkretnych pinach) - to mam spore przekonanie że całe i2c jest robione "softwarowo" (jak softserial) i nie ma znaczenia czy akurat na tych pinach to ustawisz, czy na innych. Tu by się ktoś musiał wypowiedzieć, co ogarnia część CORE biblioteki Arduino-ESP użytej w firmware Supla i GG ?
Zamel Mew-01, Zamel PEW-01, Zamel SBW-01, Zamel THW-01, Zamel SRW-01, Zamel mSLW-02, Auraton BOX + Indor Sensor, Airly Gate By Veeroos, Zigbee to Supla Gateway + sensors, Zamel SGW-01 and more
-
BlazejSupla
Panowie, super cieszę się, ze jest taki odzew. Tutaj zawsze ktoś pomoże 
Niestety nie wiem z czym jest dalej kłopot żeby wemos pokazała ta temperaturę
Niestety nie wiem z czym jest dalej kłopot żeby wemos pokazała ta temperaturę
-
byniom
- Been thanked: 1 time
Ostatnio tez mam problem z wemosami i tak np. nie widziały mi czujników DS. Wgrywałem wszystko przez gui ale nic nie było widoczne aż wymazałem wemosa innym programem i wgrałem jeszcze raz , wtedy wszystko zadziałało. Zorientowałem się po tym że po zaprogramowaniu wemosa zawsze pamiętał dane od supli i zapisaną nazwę modułu i to mi dało do myślenia że nie wszystko jest wymazywane przy wgrywaniu.
-
veeroos
Wysłać Ci plik .bin do sprawdzenia? Tylko że ja inną trochę pinologie zrobiłem, mogę Ci wysłać 2 wersje pod BMP i BME, sprawdzisz, zadziała to będzie git, nie zadziała to będziemy myśleć.BlazejSupla wrote: Wed Dec 14, 2022 4:32 pm Panowie, super cieszę się, ze jest taki odzew. Tutaj zawsze ktoś pomoże
Niestety nie wiem z czym jest dalej kłopot żeby wemos pokazała ta temperaturę![]()
-
BlazejSupla
Hej, będę wdzięczny. Jeśli tylko dopiszesz jakie piny na co dałeś, wgram sofcie i sprawdzę. Tak nad tym myślałem i ten Soft który mam teraz wgrałem przez aktualizację, może dlatego się coś sypie...veeroos wrote: Wed Dec 14, 2022 9:50 pmWysłać Ci plik .bin do sprawdzenia? Tylko że ja inną trochę pinologie zrobiłem, mogę Ci wysłać 2 wersje pod BMP i BME, sprawdzisz, zadziała to będzie git, nie zadziała to będziemy myśleć.BlazejSupla wrote: Wed Dec 14, 2022 4:32 pm Panowie, super cieszę się, ze jest taki odzew. Tutaj zawsze ktoś pomoże
Niestety nie wiem z czym jest dalej kłopot żeby wemos pokazała ta temperaturę![]()