ROW-01 ręczne włączanie

Sterownik jednokanałowy
P4tryk
Posty: 6
Rejestracja: pn sty 23, 2017 4:28 pm

ndz paź 22, 2017 4:36 pm

Witam
Zainstalowałem urządzenie ROW-01 Zamel-a i działa poprawnie jeżeli chodzi o stronę Supli. Mam tylko problem z częstą koniecznością podwójnego włączania "ręcznym" włącznikiem. Po przełączeniu włącznika często żarówka tylko mignie i dopiero drugie przełączenie włącza na stałe żarówkę. Mam zwykły włącznik bistabilny i wygląda na to że w momencie włączenia ROW-01 na chwilę rozłącza się (gaśnie dioda) i po ponownym włączeniu przyjmuje bieżący stan włącznika jako zerowy (wyłączony) i trzeba ponownie przełączyć włącznik. Dodam że nie zawsze się tak dzieje jednak dość często. Mam żarówkę LED-ową do tego niestety instalację aluminiową w domu. Być może jest to wina spadku napięcia przy włączaniu żarówki, ale przecież jest to LED - koło 12-15W. Czy ktoś zauważył podobny problem ? Spróbuję jeszcze zmienić włącznik na monostabilny - zobaczymy rezultaty.
Pozdrawiam

--
P4tryk Jakóbiak
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1954
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

ndz paź 22, 2017 5:12 pm

Prawdopodobnie jest w trybie włącznika dzwonkowego.
Żeby przełączyć go w tryb klasycznego włącznika musisz jeszcze raz wejść w tryb config i przez stronę www zmienić z button na socket
Pozdrawiam
Wojtek
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7982
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

ndz paź 22, 2017 6:12 pm

1. Upewnij się, że faza podłączona jest pod drugi zacisk
2. Włącznik nie moze mieć podświetlenia
3. Włącznik powinien łączyć pierwszy zacisk z jednym z wejść
4. Upewnij się, że instalacja nie oplata modułu
5. Sprawdź którą wersje firmaware-u masz
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7982
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

ndz paź 22, 2017 6:14 pm

Aaa i jeszcze jedno. Zmień testowo żarówkę. Niektóre chińskie mają fatalne transformatory wewnątrz.
Awatar użytkownika
Ernest
Posty: 180
Rejestracja: wt paź 04, 2016 6:37 am

pn paź 23, 2017 4:58 am

Hej,

Sprawdź czy łącznik, którego używasz, nie ma neonówki. Też mieliśmy taki przypadek, że powodował "dziwne" przełączanie.
Jak coś to proszę o info na priva z numerem telefonu - będziemy siedzieć nad tym żeby rozwiązać ten problem.
Awatar użytkownika
skuzniarz
Posty: 7
Rejestracja: sob paź 28, 2017 6:05 pm

sob paź 28, 2017 6:18 pm

Cześć,

A co może być przyczyną tego, że przy ręcznym przełączaniu moduł działa zupełnie losowo - czasami włącza od razu a zdarzyło mi się też dojść do sześciu prób (za każdym razem światło murga na chwilę i gaśnie). Wyłączanie działa zawsze poprawnie, z aplikacji zarówno włączanie jak i wyłączanie zawsze działa ok. Jakby co żarówki wydają się przyzwoite - firmy, za przeproszeniem, Osram. Na ile mogę stwierdzić łącznik nie ma podświetlenia (jest wbudowany w okap kuchenny). Czy ma znaczenie, że pod jeden moduł podpięte są dwie żarówki?

--
Pozdrowienia
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7982
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

sob paź 28, 2017 7:51 pm

Jaki masz tam firmware ?
Awatar użytkownika
skuzniarz
Posty: 7
Rejestracja: sob paź 28, 2017 6:05 pm

sob paź 28, 2017 10:12 pm

pzygmunt pisze:
sob paź 28, 2017 7:51 pm
Jaki masz tam firmware ?
Na moim koncie na supla.org na liście urządzeń jest "WerOpr 2.0".
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7982
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

ndz paź 29, 2017 11:03 am

Wyślij mi guid i adres serwera na priv-a
ODPOWIEDZ