Harmonogram wschodu zachodu słońca

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
Sk_uter
Has thanked: 1 time

Natknąłem się na moduł shelly dla ledów: https://allegro.pl/oferta/shelly-rgbw2- ... 706157f3ec#

I znalazłem fajną opcję, która sprawdza wschód i zachód słońca. Czy ktoś może testował jak ta funkcja się sprawuje oraz skąd bierze info o godzinach kiedy słońce jest w którym miejscu? Czy jest to pobierane z jakiegoś serwisu od pogody czy bierze informacje z jakiegoś czujnika wewnętrznego?

Czy w Supli jest możliwość utworzenia podobnej sceny?
klew
Has thanked: 136 times
Been thanked: 137 times

Wschód i zachód słońca możesz obliczyć znając lokalizację.

W Supli masz to dostępne w harmonogramach (można ustawić akcje względem wschodu/zachodu słońca). Supla używa miasta dla strefy czasowej ustawionej w Cloud, aby nie gromadzić informacji o lokalizacji użytkownika. Także u nas jest liczone to dla Warszawy. Ale z tego co kojarzę poprawki dla innych miejsce to jakaś mniej więcej stała różnica kilku-kilkunastu minut na plus lub minus.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Sk_uter
Has thanked: 1 time

Dzięki za info nie wiedziałem, że u nas też już to jest wdrążone.
@Artur

klew wrote: Wed Dec 14, 2022 9:25 pm Wschód i zachód słońca możesz obliczyć znając lokalizację.

W Supli masz to dostępne w harmonogramach (można ustawić akcje względem wschodu/zachodu słońca). Supla używa miasta dla strefy czasowej ustawionej w Cloud, aby nie gromadzić informacji o lokalizacji użytkownika. Także u nas jest liczone to dla Warszawy. Ale z tego co kojarzę poprawki dla innych miejsce to jakaś mniej więcej stała różnica kilku-kilkunastu minut na plus lub minus.
Rozumiem, że nie ma możliwości ustawienia ustawienia własnej lokalizacji ?
klew
Has thanked: 136 times
Been thanked: 137 times

@Artur wrote: Thu Dec 15, 2022 8:43 am Rozumiem, że nie ma możliwości ustawienia ustawienia własnej lokalizacji ?
Nie ma. Możesz tylko zmieniać miasto dla strefy czasowej.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
shimano73
Been thanked: 1 time

Zawsze można wstawia offset np 30min po zachodzie lub 15 min przed , jsk komu pasuje 😀
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie

Wezmę udział w Supla Offline Party 2024 :)
Zibi

shimano73 wrote: Thu Dec 15, 2022 9:01 am Zawsze można wstawia offset np 30min po zachodzie lub 15 min przed , jsk komu pasuje 😀
Dokładnie tak mam tak zrobione przy roletach Jak w całym mieszkaniu się zamykają.

Return to “Pomysły i koncepcje”