Nie wiem w sumie po co - obecnie - jest w ustawieniach danego kanału w CLOUD wybór "włącznik" oraz "włącznik światła" (czy to przełącza wyłącznie domyślną ikonkę?)
(włącznik schodowy = czytaj "z timerem do wyłączenia" - ok, choć sam go używam wielokrotnie do innych rzeczy niż akurat światło)
ALE - skoro już mamy taki podział (nie ważne, jaką później sobie zmienimy ikonkę) to może dało by się zrobić niejako "automatyczne makro" typu "wyłącz wszystkie światła" - czyli coś jak action trigger wyłączający wszystkie moduły z ustawionym typem "włącznik światła" - ale bez konieczności ręcznego dodawania każdego nowego dodanego światła do automatyzacji, ew przy kasowaniu/niedostępności któregoś ze świateł - rozwalaniu się automatyki).
Skoro cloud wie, które moduły są zdeklarowane przy tworzeniu jako włącznik światła - to może odfiltrować je z listy i wysłać komendę "wyłącz" do wszystkich (w danej lokalizacji/na danym koncie)?
(obecnie mam to zrobione ActionTrigger > scena, przy drzwiach przycisk gaszący wszystkie światła w domu gdy się wychodzi... no ale ... co chwila zmieniam jakiś moduł ,coś dodaje coś przerabiam - i w efekcie okazuje się, że coś tam się nie wyłączyło...)
(grupowe) sterowanie danego typu odbiorników - np "włącznik światła"
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Mi się ten pomysł podoba.
Ja bym to nazwał "grupy automatyczne"
. Po utworzeniu takiej grupy określałoby się reguły i wszystkie pasujące kanały mogłyby być do niej dodawane.
Np. można by grupować wszystkie kanały z określoną funkcją, filtrowane po lokalizacjach, nazwach itp.
Ja bym to nazwał "grupy automatyczne"
Np. można by grupować wszystkie kanały z określoną funkcją, filtrowane po lokalizacjach, nazwach itp.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
wojtas567
Proponuję połączenie, zgrupowanie świateł z dimerami jako oświetlenie.
Pozdrawiam
Wojtek
Wojtek
Ja bym chciał żeby do jednej grupy można było dołączyć razem wszystkie rodzaje oświetlenia, z włącznikiem schodowym włącznie.
Tak wiem że mogę to sceną załatwić ale po coś te grupy chyba są, no i grupy mają w jednym pasku włącz i wyłącz.
Tak wiem że mogę to sceną załatwić ale po coś te grupy chyba są, no i grupy mają w jednym pasku włącz i wyłącz.