"zezwolenie na sterowanie lokalne"

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
Hrumque

Mam płytkę supla-komputer (wewnątrz PC, podłączone do standby, przycisku power na obudowie, i sterujące power płyty głównej - jak przycisk).
Daje mi to możliwość zdalnego:
- uruchamiania PCta (symulacja naciśnięcia przycisku power)
- kulturalnego (!) wyłączania PCta (symulacja naciśnięcia power, gdy system działa - w ustawieniach systemu wybrane co ma zrobić "po naciśnięciu przycisku power - zahibernuj/wyłacz/uśpij co kto lubi)
- podglądu stanu czy komputer jest włączony, czy wyłączony (obecność napięcia +3.3v z zasialcza atx) - widzę czy go włączam, czy i kiedy po wyłączeniu - się raczył faktycznie wyłączyć.

Robię to używając funkcji przekaźnika (wyjście - power do płyty głównej) ustawionego jako "furtka" (przycisk lokalny = power switch na obudowie PC), z "krańcówka" (stan 3.3v z zasilacza) by widzieć czy "furtka PC" zamknięta czy otwarta ;)
Działa - rewelacyjnie ;) mam pełną kontrolę co dzieciaki robią z PC nawet bez fizycznej informatycznej kontroli PC.

Mam jeszcze jako całkowicie osobne kanały dorobione dwie rzeczy:
- pomiar temperatury w PC CPU, GPU (widać czy gra, czy stoi w idle/pracuje)
- przycisk do resetu (w celach awaryjnych)
- zezwolenie na przycisk lokalny (osobny kanał typu włącznik - lokalnie zwiera tranzystorem OC masę przycisku Power z obudowy - do masy ESP, co daje taki efekt, że jeśli nie jest ten GPIO włączony = tranzystor nie jest zwarty do masy = naciskanie Power na obudowie nie daje sygnału lokalnego załączenia "furtki" = dzieciaki nie mogą (np. jak mają karę) lokalnie uruchomić sobie PC - mogą guzik klikać ile chcą...

Taka funkcja (przełączalne z poziomu apki "zezwolenie na sterowanie lokalne" per kanał) mogła by pojawić się we wszystkich typach modułów (czy to włącznik światła, czy inne coś, załączana "ptaszkiem" zaznaczanym w Cloud, jeśli dla danego kanału to potrzebujemy) - i w czysto softwarowy sposób modyfikować wpływ lokalnego połączenia w firmware ESP Przycisk --> Przekaźnik
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Ta funkcja w zasadzie już jest. Została dodana razem z "wyzwalaczami akcji".
Jeśli urządzenie jest odpowiednio skonfigurowane, to w wyzwalaczu akcji możesz wyłączyć lokalne sterowanie
2022-12-15_21-57.png
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Hrumque

klew wrote: Thu Dec 15, 2022 8:57 pm Ta funkcja w zasadzie już jest. Została dodana razem z "wyzwalaczami akcji".
Jeśli urządzenie jest odpowiednio skonfigurowane, to w wyzwalaczu akcji możesz wyłączyć lokalne sterowanie
Nie do końca się zrozumieliśmy - tak, wiem że można to tamtędy przełączać. ale to jest tam w ramach "konfigurujemy moduł z poziomu Cloud" raz i zapomnieć - a nie w formie łatwo dostępnego przełącznika w aplikacji klienckiej (jak w moim przypadku - biorę telefon do ręki i wyłączam młodym możliwość włączenia PCta, bo narozrabiali - w moim wykonaniu - mam to dostępne obok/pod jako osobny switch po prostu)
wojtas567

Pomysł ciekawy i w sytuacji tego komputera faktycznie przydatny przy dzieciach, ale przy innych urządzeniach nie koniecznie bo w ekstremalnej sytuacji jak włączysz lokalnie to światło lub inne urządzenie jak zabraknie Ci internatu?
Pozdrawiam
Wojtek
klew

wojtas567 wrote: Thu Dec 15, 2022 9:03 pm Pomysł ciekawy i w sytuacji tego komputera faktycznie przydatny przy dzieciach, ale przy innych urządzeniach nie koniecznie bo w ekstremalnej sytuacji jak włączysz lokalnie to światło lub inne urządzenie jak zabraknie Ci internatu?
Np. podłączasz PNW do sterowania choinką i pierwsze kilka dni dzieci nagminnie bawią się przyciskiem :D. Off i spokój, albo "tata!!! przycisk się zepsuł"
wojtas567

klew wrote: Thu Dec 15, 2022 9:08 pm Np. podłączasz PNW do sterowania choinką i pierwsze kilka dni dzieci nagminnie bawią się przyciskiem :D. Off i spokój, albo "tata!!! przycisk się zepsuł"
tu jeszcze można wtyczką ;)
Pozdrawiam
Wojtek
klew

wojtas567 wrote: Thu Dec 15, 2022 9:10 pm
klew wrote: Thu Dec 15, 2022 9:08 pm Np. podłączasz PNW do sterowania choinką i pierwsze kilka dni dzieci nagminnie bawią się przyciskiem :D. Off i spokój, albo "tata!!! przycisk się zepsuł"
Ja tam lubie zapalone :P
Hrumque

klew wrote: Thu Dec 15, 2022 9:14 pm
wojtas567 wrote: Thu Dec 15, 2022 9:10 pm
Ja tam lubie zapalone :P
ZAŚWIECONE!
(tataaaa, a firanki też się świecą...)
jaku2k
Has thanked: 1 time

Hrumque wrote: Thu Dec 15, 2022 8:25 pm - kulturalnego (!) wyłączania PCta (symulacja naciśnięcia power, gdy system działa - w ustawieniach systemu wybrane co ma zrobić "po
To przecież nie są czasy 95 (przynajmniej wychodzę z takiego założenia). Wydaje mi się, że kulturalne wyłączanie PC-ta jest od kilku lat standardem.

No chyba że to podkreślanie bon tonu w relacjach z komputerem ma na celu zaznaczyć, że wykorzystujesz moduł w PC-cie, a nie wtyczkę z ESP...

Tak czy inaczej, dziękuję za polecenie modułu - niebawem również go sobie zamontuję.
Pozdrawiam
Jakub
Hrumque

jaku2k wrote: Sun Dec 18, 2022 1:15 pm
Hrumque wrote: Thu Dec 15, 2022 8:25 pm - kulturalnego (!) wyłączania PCta (symulacja naciśnięcia power, gdy system działa - w ustawieniach systemu wybrane co ma zrobić "po
To przecież nie są czasy 95 (przynajmniej wychodzę z takiego założenia). Wydaje mi się, że kulturalne wyłączanie PC-ta jest od kilku lat standardem.
No chyba że to podkreślanie bon tonu w relacjach z komputerem ma na celu zaznaczyć, że wykorzystujesz moduł w PC-cie, a nie wtyczkę z
No chodziło mi o to, że działa sobie PC - widzę to w APce, i chcę go wyłączyć - to za pośrednictwem tego modułu zasymuluję naciśnięcie guzika power-led na obudowie, co powoduje (wg ustawienia w systemie operacyjnym) eleganckie kontrolowane zamknięcie aplikacji i systemu, lub jego uśpienie.
Niekulturalnym wyłączeniem - byłoby po prostu nagłe odcięcie 230v (gdybym to robił np gniazdkiem Gosund itp)

Return to “Pomysły i koncepcje”