MEW-01 problemy po niecałych dwóch miesiącach od instalacji.
-
M0th0R
MEW-01 przez ponad półtora miesiąca działał stabilnie jak skała. Nic się nie działo. Od początku tygodnia odnotowałem 2 incydenty. Objawy różne, np. migający powoli zielony LED i brak połączenia z wifi. Wszystkie inne urządzenia w sieci bez problemu się łączyły, włączenie z DIY na ESP8266. Tylko MEW-01 nie chciał się połączyć. Restart routera pomógł. Drugi incydent inny, znowu powoli migający zielony LED ale połączenie z wifi jest, bo mogłem pingować IP. Co jakiś czas kilka pingów wypadało. Wyglądało to tak jakby MEW-01 wstawał, łączył się z siecią i reboot. Wykonałem procedurę resetu bez utraty danych, MEW wstał w trybie AP, przez przeglądarkę skonfigurowałem wszystko ponownie, dodatkowo zezwoliłem na upgrade firmware. Save + reboot, MEW-01 wstał, pobrał firmware, zrestartował się i chodzi. Ale nie podoba mi się to co się wydarzyło no bo jak się wydarzyło dwa razy to pewnie jeszcze się wydarzy. Czy ktoś miał podobne historie? Urządzenie do wymiany czy można jakoś to zdiagnozować? Co ciekawe w chmurze Supla przez kilka godzin zapisywał się stały odczyt (screen w złączniku).
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
mdi87
Podstawą jest zawsze odczytanie last state. Problem mógłbyć równie dobrze w twojej sieci domowej.
-
Duch__
- Been thanked: 6 times
Stały odczyt jest efektem tego że po kilku godzinach braku łączności moduł naliczył zużycie prądu, przesłał go na serwer, a serwer podzielił to równomiernie przyrost na godziny w których nie było łączności.
Jaki masz router?
Odległość od routera do MEW?
Ile urządzeń wifi i ile przewodowych (wszystkich)?
Jak dużą masz pulę adresów DHCP?
Jaki masz router?
Odległość od routera do MEW?
Ile urządzeń wifi i ile przewodowych (wszystkich)?
Jak dużą masz pulę adresów DHCP?
-
M0th0R
@Duch__ Router ASUS RT-AC68U, 8 - 10 urządzeń, pula DHCP od 192.168.0.50 do 192.168.0.254. Odległość MEW-01 od routera w linii prostej jakieś 2,5m. To nie może być wina sieci wifi bo MEW-01 łączył się z siecią (odpowiadał na pingi) i po chwili się resetował. Utknął w takiej pętli dopóki nie zrobiłem mu resetu ustawień. Uważasz że poprawnie zliczał energię jak przez kilka godzin się restartował?
@mdi87 gdzie można odczytać "last state". To nie był problem z siecią bo wszystko inne było poprawnie podłączone. MEW-01 też się łączył tylko się restartował.
@mdi87 gdzie można odczytać "last state". To nie był problem z siecią bo wszystko inne było poprawnie podłączone. MEW-01 też się łączył tylko się restartował.
-
mdi87
"last state" oczytasz w panelu konfiguracji, wprowadzasz urządzenie w ten tryb, łączysz z siecią które rozgłasza urządzenie i w przeglądarce wpisujesz 192.168.4.1
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Za pomiary odpowiada niezależny układ, na który restarty modułu WiFi nie mają wpływu.M0th0R wrote: Sat Dec 17, 2022 12:05 pm Uważasz że poprawnie zliczał energię jak przez kilka godzin się restartował?
Siła sygnału, a jakość to dwie różne rzeczy. Być może zaszumienie kanału jest tak duże, że MEW w skrzynce nie radzi sobie z komunikacją. Do tego dochodzi pole elektryczne skrzynki gdzie MEW jest zainstalowany.
Tutaj masz przykład, że "blisko" nie znaczy "dobrze".
viewtopic.php?p=130208#p130208
Na dzień dzisiejszych Suplowych urządzeń podłączonych do chmury jest kilkaset tysięcy. Mały procent użytkowników u których występują jakieś problemy trafia na forum i na podstawie tych przypadków należałoby zmienić "nie może" na "nie musi ale może". MEW celowo restartuje układ WiFi jeśli przez minutę nie może nawiązać połączenia z chmurą.M0th0R wrote: Sat Dec 17, 2022 12:05 pm To nie może być wina sieci wifi bo MEW-01 łączył się z siecią (odpowiadał na pingi) i po chwili się resetował
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
M0th0R
Na balkonie, za dwoma ścianami dużo dalej niż MEW mam ESP8266, które cały czas łączyło się bez problemu. Mam też wykres siły sygnału tego ESP w dbm, nic nadzwyczajnego tam nie widać. Skrzynka nie jest jakaś specjalnie duża, bo to mieszkanie w bloku. MEW-01 i kilka bezpieczników, żadnych innych aktywnych urządzeń. Skrzynka jest z plastiku. Nie ma co drążyć tematu wifi bo przecież MEW-01 się łączył z siecią.Siła sygnału, a jakość to dwie różne rzeczy. Być może zaszumienie kanału jest tak duże, że MEW w skrzynce nie radzi sobie z komunikacją. Do tego dochodzi pole elektryczne skrzynki gdzie MEW jest zainstalowany.
Tutaj masz przykład, że "blisko" nie znaczy "dobrze".
No i to jest jakieś wyjaśnienie. Szkoda, że niema tego w dokumentacji, albo ja nie zauważyłem. Zalogowałem się na stronę chmury a tam wiadomo, informacja że MEW jest rozłączony.Na dzień dzisiejszych Suplowych urządzeń podłączonych do chmury jest kilkaset tysięcy. Mały procent użytkowników u których występują jakieś problemy trafia na forum i na podstawie tych przypadków należałoby zmienić "nie może" na "nie musi ale może". MEW celowo restartuje układ WiFi jeśli przez minutę nie może nawiązać połączenia z chmurą.
Monitoruję brokera MQTT Supli za pomocą Uptime Kuma i tam nic się nie odnotowało, ale możliwe, że padła usługa zbierająca dane na porcie 2016. Dorzuciłem monitor tego portu i no zobaczymy co się wydarzy w przyszłości.
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
To, że połączył z siecią to nic nie znaczy. Siła to nie jakość. Uruchom ping-a na kilka godzin i obserwuj.M0th0R wrote: Sat Dec 17, 2022 1:55 pm Nie ma co drążyć tematu wifi bo przecież MEW-01 się łączył z siecią.
Nie padła. Gdyby tak było to byłby to globalny problem dotykający wszystkich urządzeń podłączonych do danego serwera.M0th0R wrote: Sat Dec 17, 2022 1:55 pm Monitoruję brokera MQTT Supli za pomocą Uptime Kuma i tam nic się nie odnotowało, ale możliwe, że padła usługa zbierająca dane na porcie 2016. Dorzuciłem monitor tego portu i no zobaczymy co się wydarzy w przyszłości.
Z pewnością byśmy to odnotowali. Suplowy broker MQTT nie jest rozwiązaniem diagnostycznym.
Pisałeś o aktualizacji MEW-a. Być może to miało istotny wpływ.
Tu znajdziesz listę zmian (changelog jest prowadzony dopiero od niedawna)
https://updates.supla.org/?product=0/0/ZAMEL%20MEW-01
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
M0th0R
Oglądałem changelog log w nadziei, że znajdę coś istotnego, ale nic tam nie widać. MEW-01 działał na firmware takim jaki miał po wyjęciu z pudełka. Nie pamiętam jaką miał wcześniej wersję.
Pingowałem go dość długo, skanowałem nmapem, żeby zobaczyć czy ma jakieś porty otwarte. Jeżeli ping był 1ms to jakość połączenia była ok. Cały czas stabilne 1ms i kilka pingów utraconych jak się resetował. Wyłączyłem i włączyłem zasilanie. Trochę pokombinowałem, zanim zrobiłem mu reset konfiguracji. Po resecie konfiguracji wszystkie problemy zniknęły. Od kilkunastu godzin działa. Ten sam router, ta sama skrzynka, taka sama odległość od routera... Reset go uzdrowił - mnie to w sumie nie zadowala, bo nie wiem co było przyczyną problemów.
Przykładowy ping teraz:
Pingowałem go dość długo, skanowałem nmapem, żeby zobaczyć czy ma jakieś porty otwarte. Jeżeli ping był 1ms to jakość połączenia była ok. Cały czas stabilne 1ms i kilka pingów utraconych jak się resetował. Wyłączyłem i włączyłem zasilanie. Trochę pokombinowałem, zanim zrobiłem mu reset konfiguracji. Po resecie konfiguracji wszystkie problemy zniknęły. Od kilkunastu godzin działa. Ten sam router, ta sama skrzynka, taka sama odległość od routera... Reset go uzdrowił - mnie to w sumie nie zadowala, bo nie wiem co było przyczyną problemów.
Przykładowy ping teraz:
Code: Select all
Ping statistics for 192.168.0.180:
Packets: Sent = 477, Received = 477, Lost = 0 (0% loss),
Approximate round trip times in milli-seconds:
Minimum = 0ms, Maximum = 53ms, Average = 1ms