Nie ale .... możesz młodzieży potrącić z tygodniówki za prąd do ps i tvRobert Błaszczak wrote: Sun Dec 18, 2022 9:09 pm Ja mierzę tylko całe zużycie na mieszkaniu, ale to dlatego że licznik dostawcy znajduje się w piwnicy. No i w Supli mam więcej danych. Natomiast ja nie widzę potrzeby mierzenia wszystkich odbiorników. Piorę bo muszę wyprać, gotuję bo chcę zjeść ciepły posiłek, itp. Co mi daje informacja, ile energii pobrała pralka? Jak za dużo to mam chodzić brudny?
Jak mierzycie pobór mocy konkretnych urządzeń?
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
YoMan
-
klew
- Has thanked: 136 times
- Been thanked: 137 times
Ja nie mam pomiaru konkretnych urządzeń, choć niektóre planuję sprawdzić. Monitoruję natomiast pobór na niektórych obwodach. Dom mam cały na prąd, więc chciałem wiedzieć ile energii zużywam na CWU, ile na ogrzewanie kablami grzewczymi, ile na grzanie/chłodzenie klimą, ile na wentylację.
Dzięki monitorowaniu zużycia przez klimę, zauważyłem że zaczęła więcej brać energii i okoazało się że był wyciek czynnika chłodniczego.
Przy wentylacji - jak filtry mają już dość, to wentylatory mocniej pracują i widać, że powoli rośnie dobowe zużycie energii.
Czasem coś z tego można użytecznego wyciągnąć :)
Wiem też o ile droższa jest kompiel w wannie niż prysznic.
Dzięki monitorowaniu zużycia przez klimę, zauważyłem że zaczęła więcej brać energii i okoazało się że był wyciek czynnika chłodniczego.
Przy wentylacji - jak filtry mają już dość, to wentylatory mocniej pracują i widać, że powoli rośnie dobowe zużycie energii.
Czasem coś z tego można użytecznego wyciągnąć :)
Wiem też o ile droższa jest kompiel w wannie niż prysznic.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
@YoMan, wiem że trochę żartujesz. Ja jednak odnoszę trochę wrażenie, że co niektórzy użytkownicy przesadzają w "suplowaniu" i mierzeniu wszystkiego co na prąd. Wiem, że energia (prąd, gaz, inne źródła energii) jest coraz droższa i sam staram się jakoś tam ograniczyć niepotrzebne zużycie energii. I tak np. wyłączyłem na zimę obwód zasilania klimatyzatorów - nie używam funkcji grzania, a na czuwaniu mój multisplit z dwiema jednostkami wewnętrznymi pobierał około 8 W.
Opomiarowanie wszystkiego co się da wcale nie pomoże w oszczędzaniu energii. Co więcej - zwiększy się zużycie energii na każdy z tych liczników.
Opomiarowanie wszystkiego co się da wcale nie pomoże w oszczędzaniu energii. Co więcej - zwiększy się zużycie energii na każdy z tych liczników.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
-
klew
Masz pompę ciepła i nie korzystasz z ogrzewania ?Robert Błaszczak wrote: Mon Dec 19, 2022 9:54 am I tak np. wyłączyłem na zimę obwód zasilania klimatyzatorów - nie używam funkcji grzania, a na czuwaniu mój multisplit z dwiema jednostkami wewnętrznymi pobierał około 8 W.
Ja cały dom grzeję prawie tylko klimą
-
Robert Błaszczak
@klew, i to jest bardzo słuszny kierunek. Tyle że nie wiem po co "suplować" lodówkę lub czajnik elektryczny. Czy jak lodówka przekroczy dzienny limit Wh, to ma się wyłączyć, a drzwi mają się zablokować?
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Robert Błaszczak
-
Robert Błaszczak
Mieszkam w bloku i mam ogrzewanie centralne z sieci ciepłowniczej. I jest to dla mnie korzystniejsze niż pompa ciepłaklew wrote: Mon Dec 19, 2022 9:56 am Masz pompę ciepła i nie korzystasz z ogrzewania ?
Ja cały dom grzeję prawie tylko klimą
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Robert Błaszczak
-
klew
Ogrzewanie w bloku to inna para kaloszyRobert Błaszczak wrote: Mon Dec 19, 2022 9:58 amMieszkam w bloku i mam ogrzewanie centralne z sieci ciepłowniczej. I jest to dla mnie korzystniejsze niż pompa ciepłaklew wrote: Mon Dec 19, 2022 9:56 am Masz pompę ciepła i nie korzystasz z ogrzewania ?
Ja cały dom grzeję prawie tylko klimą.
-
MadOnion78
Używanie lodówki w takie mrozy to jest nadużycie
...
3x SRW-01, 1x mSRW-01, 7x ROW-02, 2x SBW-02, 2x LIW-01, 1x SLW-02, 1x SLW-02, 1x MEW-01, 1x DIW-01, RNW-01 
-
Pietras81
- Been thanked: 1 time
Jutro ma być odwilż więc nie wiem czy nie czas wracać z balkonu czy tarasu do lodówki.
https://pietras-81.aqi.eco/
-
klew
Aktualnie na zewnątrz jest zamrażarka. Jutro ma być lodówkaPietras81 wrote: Mon Dec 19, 2022 12:58 pmJutro ma być odwilż więc nie wiem czy nie czas wracać z balkonu czy tarasu do lodówki.