Problem z podłączaniem i uzyskiwaniem adresu DHCP urządzeń Supla po zmianach na stronie WWW.

enclude

Cześć,
od jakiegoś czasu obserwuje problem z urządzeniami Supli (tylko i wyłączeni oryginalnymi)
Image

Jeśli cokolwiek zmienię na stronie cloud.supla.org (np. nazwę kanału, funkcje przycisku, grupę, scenę) to moduły się restartują i podłączają ponownie (rozumiem, że to celowe działanie). Następnie MEW-01-LITE, MEW-01, SRW robią coś takiego co na zrzucie ekranu. Oprogramowanie na MEWach mam najnowsze (2.8.53), na SRW 2.8.50.

Urządzenie po takiej akcji przez około 5-10 minut jest offline w Cloud i aplikacji, po czym nagle samo wraca do żywych.

Po dowolnej zmianie na stronie WWW:
Image

O ile reszta modułów jakoś sprawnie wraca do "żywych" to MEW-01 Lite ma z tym problem :/
Image
Image

Mój router to Mikrotik CRS326-24G-2S+ (v.7.6; na innych wersjach też się to zdarzało)
Moje AP to 2 x Ubiquiti UAC Nano, Ubiqity UAP-LR - urządzenia MEW są obok siebie (20-30 cm różnicy) w tym samym pomieszczeniu jest AP na suficie.
Łącze Internetowe to LTE od Orange (obecnie brak wizji na światłowód)
Supla 💚
klew
Has thanked: 135 times
Been thanked: 137 times

Na jakim serwerze masz konto?

Ogólnie podobne problemy, choć na trochę mniejszą skalę, występowały niedawno, ale tam winnym okazał się zbyt długi klucz RSA do szyfrowanych połączeń.
Z tego co wiem, wszystkie serwery mają ten klucz zmieniony, ale może jakiś umknął uwadze.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
enclude

klew wrote: Mon Dec 19, 2022 9:27 pm Na jakim serwerze masz konto?

Ogólnie podobne problemy, choć na trochę mniejszą skalę, występowały niedawno, ale tam winnym okazał się zbyt długi klucz RSA do szyfrowanych połączeń.
Z tego co wiem, wszystkie serwery mają ten klucz zmieniony, ale może jakiś umknął uwadze.
SRV15.supla.org
Supla 💚
enclude

klew wrote: Mon Dec 19, 2022 9:27 pm Na jakim serwerze masz konto?

Cześć, czy mogę dostarczyć jakichś dodatkowych informacji?
Supla 💚
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Musiałbyś odpalić diagnostyczny soft na jakimś nodeMCU. Możemy dostarczyć.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
Duch__
Been thanked: 6 times

enclude wrote: Mon Dec 19, 2022 9:10 pm Cześć,
od jakiegoś czasu obserwuje problem z urządzeniami Supli (tylko i wyłączeni oryginalnymi)
Image

Jeśli cokolwiek zmienię na stronie cloud.supla.org (np. nazwę kanału, funkcje przycisku, grupę, scenę) to moduły się restartują i podłączają ponownie (rozumiem, że to celowe działanie). Następnie MEW-01-LITE, MEW-01, SRW robią coś takiego co na zrzucie ekranu. Oprogramowanie na MEWach mam najnowsze (2.8.53), na SRW 2.8.50.

Urządzenie po takiej akcji przez około 5-10 minut jest offline w Cloud i aplikacji, po czym nagle samo wraca do żywych.

Po dowolnej zmianie na stronie WWW:
Image

O ile reszta modułów jakoś sprawnie wraca do "żywych" to MEW-01 Lite ma z tym problem :/
Image
Image

Mój router to Mikrotik CRS326-24G-2S+ (v.7.6; na innych wersjach też się to zdarzało)
Moje AP to 2 x Ubiquiti UAC Nano, Ubiqity UAP-LR - urządzenia MEW są obok siebie (20-30 cm różnicy) w tym samym pomieszczeniu jest AP na suficie.
Łącze Internetowe to LTE od Orange (obecnie brak wizji na światłowód)
Normalny objaw dla Mikrotika. Urządzenia szukają najlepszego sygnału, przechodziłem to u siebie na RB4011 to hap AC2 pracujących jednocześnie w CAPSMANIE.
enclude

pzygmunt wrote: Wed Dec 21, 2022 8:46 pm Musiałbyś odpalić diagnostyczny soft na jakimś nodeMCU. Możemy dostarczyć.
Mam Nodemcu, więc jak powiesz jaki soft na niego wrzucić to mogę go wrzucić i odpalić.
Supla 💚
enclude

Duch__ wrote: Wed Dec 21, 2022 9:23 pm
Normalny objaw dla Mikrotika. Urządzenia szukają najlepszego sygnału, przechodziłem to u siebie na RB4011 to hap AC2 pracujących jednocześnie w CAPSMANIE.
Ale AP mam Ubiquiti, Mikrotik jest tylko routerem + switchem, ten model nie posiada w ogóle interfejsów radiowych. Z resztą, w logach wifi widać, że urządzenie się łączy, dostaje adres z DHCP i rozłącza się łącząc do innego AP (tutaj 3 i 0, bo na parterze mam dwa AP). Usunąłem nazwę sieci, składa się tylko z dwóch liter i czterech cyfr.

Image
Supla 💚
klimasstudio

A jak masz ustawione AP w kontrolerze ? Ja w pracy miałem że zrywało połączenie ale ustawiłem APki w tryb mesh i pomogło. Możesz też trochę moce sygnałów w AP zmniejszyć aby aż tak się nie nakładały.
Więc chodź OSUPLUJE Ci dom :mrgreen:

Druk 3D - > https://klimastech.eu.org/druk-3d

Return to “Pomoc”