Drodzy pomóżcie, już trzeci raz kasuje mi się licznik sumarycznego zużycia mocy w Sonoff POW-R2 z oprogramowaniem Supla. Wykluczam naciśnięcie resetu w aplikacji, po pierwszym resecie bardzo ostrożnie jej używam. Ostatnio zmieniałem nazwy kanałów, żeby wymusić potrzebną kolejność w Google Home. Czy zmiana nazwy mogła to spowodować? Czy jest w ogóle jakaś reguła, że taka czy inna czynność spowoduje skasowanie danych? Przy czym cała historia w podglądzie wykresów jest, na szczęście.
Piotr
POW-R2 dlaczego resetuje licznik pomimo zachowania danych
-
piotr784512
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Zmiana nazwy nie może mieć na to wpływu.
To raczej kwestia oprogramowania lub sprzętu na tym Sonoffie.
Ja mam w domu 7 liczników implusów zrobionych 3 lata temu i nigdy żaden reset mi się nie zdarzył, a na Cloudzie u mnie dużo się dzieje
To raczej kwestia oprogramowania lub sprzętu na tym Sonoffie.
Ja mam w domu 7 liczników implusów zrobionych 3 lata temu i nigdy żaden reset mi się nie zdarzył, a na Cloudzie u mnie dużo się dzieje
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
piotr784512
Ja kupiłem gotowy układ, wyświetlana wersja oprogramowania to 2.7.9, a podpięte urządzenie jak może coś zmienić?
Dodatkowo po dwóch dniach od posta pow-r2 wstawił mi ujemną moc która całkiem zrobiła wykres nieczytelnym.
Dodatkowo po dwóch dniach od posta pow-r2 wstawił mi ujemną moc która całkiem zrobiła wykres nieczytelnym.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
djack2017
- Been thanked: 1 time
To jest dosyć stara wersja oprogramowania, która nie miała jeszcze zabezpieczenia przed błędami pomiaru układu mierzącego. Aktualna wersja 2.9.2 ma takie zabezpieczenie.piotr784512 wrote: Thu Dec 15, 2022 12:22 pm Ja kupiłem gotowy układ, wyświetlana wersja oprogramowania to 2.7.9,
https://djack.com.pl/modules.php?name=Downloads&d_op=viewdownload&cid=54
-
pio11oip
Mam ten sam problem z Sonoff POW-R2 (reset licznika i ujemne wartości) - udało ci się to rozwiązać?
-
robertklepacki94
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 14 times
Ja miałem raz bardzo podobnie na PZEM (GG).
Licznik mierzył normalnie i w pewnym momencie zużycie wskoczyło na -700kWh za chwilę dodało to plus, sumarycznie wakazania licznika się zgadzają ale wyskres jest mocno rozjechany.
Pisałem w tym wątku ale nie uzyskałem odpowiedzi.
viewtopic.php?t=12033
Licznik mierzył normalnie i w pewnym momencie zużycie wskoczyło na -700kWh za chwilę dodało to plus, sumarycznie wakazania licznika się zgadzają ale wyskres jest mocno rozjechany.
Pisałem w tym wątku ale nie uzyskałem odpowiedzi.
viewtopic.php?t=12033
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Tego typu błędny pomiar musi wynikać z tego, że urządzenie nie mogło odczytać danych z układu pomiarowego.
W takim wypadku wysłało zera, co bardzo psuje wykresy.
Na scenariusz, gdzie te zera są chwilowe i potem wraca poprawny pomiar, dodałem issue:
https://github.com/SUPLA/supla-core/issues/330
Serwer będzie ignorował zerowe wartości (będą traktowane jako wartość "niedostępne"), dzięki czemu w tym konkretnym scenariuszu problem już nie wystąpi.
Tylko ta poprawka nie naprawi starych wykresów.
W takim wypadku wysłało zera, co bardzo psuje wykresy.
Na scenariusz, gdzie te zera są chwilowe i potem wraca poprawny pomiar, dodałem issue:
https://github.com/SUPLA/supla-core/issues/330
Serwer będzie ignorował zerowe wartości (będą traktowane jako wartość "niedostępne"), dzięki czemu w tym konkretnym scenariuszu problem już nie wystąpi.
Tylko ta poprawka nie naprawi starych wykresów.
Najlepsze suple dla Twojego domu