Czy ktoś używał takiego wyświetlacza:
66,44 zł 25%OFF | 2.42 cal moduł OLED 2.42 "12864 ekran wyświetlacz LCD LED moduł 128x64 SSD1309 SPI/IIC I2C interfejs dla Arduino 4Pin 7Pin
https://a.aliexpress.com/_EIQaSXt
Będzie to działać?
Wyświetlacz
Minimum 2 to tft.lukasz06 wrote: Thu Dec 22, 2022 11:05 pm Jak nikt go nie ma, to może jakiś inny sprawdzony polecicie.
Zależy mi na tym by miał min 2 całe.
Raczej mało osób używa.
Ja używam ale do tego trzeba zabawy z
własnym kodem by zaiplementować bibliotekę do obsługi wyświetlacza.
-
shimano73
- Been thanked: 1 time
Ja używałem takiego : https://nettigo.pl/products/wyswietlacz ... 1-dotykowy niestety projekt został porzucony
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Wezmę udział w Supla Offline Party 2024
Ja też właśnie taki, jest optymalny co do wielkości.shimano73 wrote: Fri Dec 23, 2022 1:37 pm Ja używałem takiego : https://nettigo.pl/products/wyswietlacz ... 1-dotykowy niestety projekt został porzucony
A jaki miałeś projekt? Jakiś swój?
-
Zibi
Ja polecam wyświetlacz EPAPER są bardzo oszczędne jeśli chodzi o prąd. Nie muszą być ciągle podłączone do zasilania żeby wyświetlać dane.
Tu akurat robiłem w oparciu o baterie. Okresowo co 20 min wysyłam dane po 433 do Supli i aktualizuje się wyświetlacz. Upchałem tam Aku idealnie pasuje 18650 w tą nie dużą obudowę, wystarczy na 2 lata pracy.
Dla mnie wyświetlacze to pracochłonny temat żeby to wszystko oprogramować to musiałem swoje wysiedzieć
Tu akurat robiłem w oparciu o baterie. Okresowo co 20 min wysyłam dane po 433 do Supli i aktualizuje się wyświetlacz. Upchałem tam Aku idealnie pasuje 18650 w tą nie dużą obudowę, wystarczy na 2 lata pracy.
Dla mnie wyświetlacze to pracochłonny temat żeby to wszystko oprogramować to musiałem swoje wysiedzieć
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
shimano73
- Been thanked: 1 time
To miało być cos podobnego do tego z nettigo, czyli wyświetlacz do stacji pogodowej , dane z czujników pobierane z linków bezpośrednich , no i działało ale nie ja nie jestem grafikiem i nie podobał mi się wygląd obrazków a nie chce mi się uczyć kolejnej rzeczy
Dziś już mi to nie potrzebne bo mam "tablecik" z innej stacji pogodowej (WS-3500) i to mi wystarczy , a wyświetlacz czeka na lepsze czasy
Dziś już mi to nie potrzebne bo mam "tablecik" z innej stacji pogodowej (WS-3500) i to mi wystarczy , a wyświetlacz czeka na lepsze czasy
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Tak, widziałem, fakny projekt , na baterie ekstra.Zibi wrote: Fri Dec 23, 2022 2:04 pm Ja polecam wyświetlacz EPAPER są bardzo oszczędne jeśli chodzi o prąd. Nie muszą być ciągle podłączone do zasilania żeby wyświetlać dane.
Dla mnie wyświetlacze to pracochłonny temat żeby to wszystko oprogramować to musiałem swoje wysiedzieć![]()
A pytanie. Ikony sam przerabiasz? Jesli tak to czym?
-
Zibi
Z początku miałem problem ponieważ w innych wyświetlaczach tworzy się mapę bitową pod daną ikonę tu jest zupełnie inaczej trzeba stworzyc pod całe "płótno".radzik_r wrote: Fri Dec 23, 2022 2:50 pmTak, widziałem, fakny projekt , na baterie ekstra.Zibi wrote: Fri Dec 23, 2022 2:04 pm Ja polecam wyświetlacz EPAPER są bardzo oszczędne jeśli chodzi o prąd. Nie muszą być ciągle podłączone do zasilania żeby wyświetlać dane.
Dla mnie wyświetlacze to pracochłonny temat żeby to wszystko oprogramować to musiałem swoje wysiedzieć![]()
A pytanie. Ikony sam przerabiasz? Jesli tak to czym?
Polecam tego używam
https://electronoobs.com/eng_arduino_image2LCD.php