Proszę, nie zrozumcie mnie źle, ale oprogramowanie jest po to by je testować i wskazywać ewentualne błędy.
Znalazłem błąd, albo znowu fałszywy alarm.
Błąd w scenach polega na tym, że wszystkie są wykonywane na żądanie i rozpoczynają się (prawie) w tym samym czasie (od momentu kliknięcia danej sceny).
Jeśli ustawimy jakieś opóźnienia w wykonywaniu konkretnej sceny, to owe opóźnienia sprawią, że poszczególne kanały załączą się lub wyłączą w zależności od tych opóźnień, co sprawi, że finalny efekt będzie inny od zamierzonego.
Tu kliknięcie kolejnych scen sprawiło, że włączyły mi się kanały które powinny być wyłączone, ale że były opóźnienia to zdarzyło się inaczej.
https://youtu.be/tOGgbTF0m3g
Sceny - błąd?
-
matrix0606
Vivo V21 5G 8G RAM + 4G SWAP - Funtouch OS 12 Global
MOBO - MSI B350 Tomahawk || GPU - XFX Radeon RX 6600 Speedster
CPU - Ryzen5 1400 3,2G || PSU - SPC Vero | L2 500W 80 Plus Bronze
RAM - HyperX 2x8GB 3200MHz CL16 Predator RGB
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Sceny to nie są operacje atomowe, ani transakcje.
Scena, to sekwencja operacji. Nie ma gwarancji końcowego stanu.
Dodatkowo np. gniazdko może być poza zasięgiem, albo nie mieć zasilania - też się nie włączy. Inny użytkownik może przy pomocy apki zmienić stan kanału, kolejny może powiedzieć "ok google, wyłącz wzmacniacz", a gdzieś na boku odpali się harmongram wyłączający całę nagłośnienie o 22:55 bo już jest za późno i nie ma co robić hałasu
BTW. skoro efekt jest inny od zamierzonego, to jaki był Twój zamierzony efekt, gdy klikałeś na kilka różnych scen na raz? ;D
Scena, to sekwencja operacji. Nie ma gwarancji końcowego stanu.
Dodatkowo np. gniazdko może być poza zasięgiem, albo nie mieć zasilania - też się nie włączy. Inny użytkownik może przy pomocy apki zmienić stan kanału, kolejny może powiedzieć "ok google, wyłącz wzmacniacz", a gdzieś na boku odpali się harmongram wyłączający całę nagłośnienie o 22:55 bo już jest za późno i nie ma co robić hałasu
BTW. skoro efekt jest inny od zamierzonego, to jaki był Twój zamierzony efekt, gdy klikałeś na kilka różnych scen na raz? ;D
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
matrix0606
Ale ja nie mam pretensji. Tylko pokazuję, że może coś działa inaczej niż chciał oprogramować autor.
W obecnej chwili z supli korzystam tylko ja więc nikt mi niczego nie zmienia.
Jeśli mowa o zamierzonym efekcie to myślałem, że kod wykonywany jest linia po linii jak to zwykle w procesorach, i skoro jedna scena jest przed inną, to nie wykona się druga przed pierwszą. (taki przykład)
Nieważne. Pozmieniam sobie to tak, że będzie ok. I tak bardzo dziękuję za wszelkie podpowiedzi i za cały ten program (apkę). Jestem bvardzo zadowolony. Staram się tylko pomóc. Nic więcej.
W obecnej chwili z supli korzystam tylko ja więc nikt mi niczego nie zmienia.
Jeśli mowa o zamierzonym efekcie to myślałem, że kod wykonywany jest linia po linii jak to zwykle w procesorach, i skoro jedna scena jest przed inną, to nie wykona się druga przed pierwszą. (taki przykład)
Nieważne. Pozmieniam sobie to tak, że będzie ok. I tak bardzo dziękuję za wszelkie podpowiedzi i za cały ten program (apkę). Jestem bvardzo zadowolony. Staram się tylko pomóc. Nic więcej.
Vivo V21 5G 8G RAM + 4G SWAP - Funtouch OS 12 Global
-
edm
- Been thanked: 2 times
Witam.
Nie chcę zakładać nowego tematu.
Mam prywatną SUPLA Cloud 22.11. Pytanie dotyczy scen w supla cloud.
Sprawdziłem że mogę ustawić jakąś scenę np. włącz Gosund sp111 i wyłącz Sonoff. Wiem że są do wyboru jeszcze inne stany.
Scena działa, np. poprzez uruchomienie tej sceny z aplikacji supla na androidzie.
Jednak myślałem że działa to trochę inaczej, coś w rodzaju warunków.
Mianowicie jak Gosund sp111 mam wyłączone (off) i włączę na (on) ręcznie z aplikacji lub harmonogramu to myślałem że Sonoff się wyłączy (off), oczywiście o ile był włączony. Jednak tak to nie działa. Także na czym polegają te sceny tylko na ręcznym uruchomieniu sceny z smartphone lub z clouda?
Sprawdziłem że mogę ustawić jakąś scenę np. włącz Gosund sp111 i wyłącz Sonoff. Wiem że są do wyboru jeszcze inne stany.
Scena działa, np. poprzez uruchomienie tej sceny z aplikacji supla na androidzie.
Mianowicie jak Gosund sp111 mam wyłączone (off) i włączę na (on) ręcznie z aplikacji lub harmonogramu to myślałem że Sonoff się wyłączy (off), oczywiście o ile był włączony. Jednak tak to nie działa. Także na czym polegają te sceny tylko na ręcznym uruchomieniu sceny z smartphone lub z clouda?
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 
-
jaku2k
- Has thanked: 1 time
Witam,edm wrote: Fri Dec 23, 2022 8:27 pm Witam.
sceny to coś w rodzaju scenariuszy - możesz w nich zaplanować sekwencję akcji do wykonania. Obecnie Supla nie ma zaimplementowanych warunków/logiki, więc nie możesz zaplanować akcji wyzwalanej stanem innego urządzenia.
To o czym myślałeś, znajdziesz pewnie w Supla Scripts
Pozdrawiam
Jakub
Jakub
-
edm
Dziękuję za info oraz za tojaku2k wrote: Fri Dec 23, 2022 8:41 pm Witam,
sceny to coś w rodzaju scenariuszy - możesz w nich zaplanować sekwencję akcji do wykonania. Obecnie Supla nie ma zaimplementowanych warunków/logiki, więc nie możesz zaplanować akcji wyzwalanej stanem innego urządzenia.
To o czym myślałeś, znajdziesz pewnie w Supla Scripts
Profesjonalnie...
Pozdrawiam.
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
Myślę, że dobrym przykładem na wykorzystanie scen będzie np. pokój TV. Robisz sobie scenę w której zasłaniasz rolety, załączasz rzutnik, załączasz jakieś nastrojowe podświetlenie, wyłączasz oświetlenie główne. Robisz to wszystko jednym kliknięciem w aplikacji.
A co do warunków/logiki, to jak napisał @jaku2k - https://scripts.supla.io/
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
-
edm
Faktycznie przydatne, dzięki.Robert Błaszczak wrote: Fri Dec 23, 2022 8:51 pm Myślę, że dobrym przykładem na wykorzystanie scen będzie np. pokój TV. Robisz sobie scenę w której zasłaniasz rolety, załączasz rzutnik, załączasz jakieś nastrojowe podświetlenie, wyłączasz oświetlenie główne. Robisz to wszystko jednym kliknięciem w aplikacji.
Co do supla scripts mam z tym pewien problem. Lecz żeby nie zaśmiecać opisałem to tutaj viewtopic.php?p=139502#p139502
-
pawnook
mam pytanko odnośnie przerwania scen. Mam scenę, wietrzenie - załącza rekuperator na 100% na przykładowo 20 minut. Jednak wyłączając scene w czasie odliczania, stan "wysoki" czyli 100% reku nadal pozostaje aktywny. Jest możliwość przerwania sceny i powrotu do aktualnego stanu?