Aplikacja kliencka

Gitman

Jak usunąć aplikację kliencką z konkretnego kanału, kiedyś było a teraz znaleźć nie mogę.
Do rzeczy mam dwa identyfikatory dostępu gdzie każdy z nich ma przypisane konkretne lokalizacje np 1,2,3 gdzie w każdej lokalizacji jest dajmy na to po 5 kanałów i teraz jedna aplikacja ma przypisane wszystkie lokalizacje druga tylko jedną jak zrobić żeby z danej lokalizacji w aplikacji nie wyświetlały się wszystkie 5 kanałów tylko np.1 kiedyś było to tak że w każdym kanale były wyświetlane aplikacje klikenckie wystarczyło tylko usunąć konkretną aplikację i już się w pace mobilnej kanał nie wyświetlał.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

To się nie zmieniło od początku. Odłączasz kanał od lokalizacji.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
klew
Has thanked: 135 times
Been thanked: 137 times

Dostęp przyznaje się do całej lokalizacji.
Nie da się dać dostępu do 1 kanału z 5 kanałów w lokalizacji.

Z tego co wiem, to nigdy takiej opcji nie było
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Gitman

Głównie chodzi mi o to że żeby w jednej aplikacji klienckiej (smartfon) nie były widoczne wszystkie kanały które w danej lokalizacji się znajdują a w innym tak. Jeśli zrobię tak że odepnę dany kanał od lokalizacji to jednocześnie nie będę widział tego kanału na innym smarfonie. Chciałbym na jednym smartfonie widzieć wszystkie kanały z danej lokalizacji a na innym tylko wybrane i kiedyś tak można było zrobić bo wchodziło się w dany kanał i tam się wyświetlały aplikacje klienckie wystarczyło usunąć dany smartfon i już kanał na tym smartfonie nie był widoczny a na innym tak. Ewentualnie czy jest możliwość dodania kanału do kilku lokalizacji ? Wówczas zrobił bym sobie lokalizacje z wybranymi kanałami na konkretny smartfon.
Mam nadzieję że rozumiecie o co mi chodzi.
Chciałbym aby żonie z lokalizacji np. Dom wyświetlały się tylko potrzebne rzeczy jak otwieranie drzwi, zapalenie światła a wszelkie liczniki i inne dla niej nie potrzebne rzeczy (A jest ich sporo) nie.
AndrzejW.

Utwórz dwie lokalizacje i dwa identyfikatory dostepu,
dla siebie przydzielisz identyfikator i dwie lokalizacje a żonie przydziel drugi identyfikator i lokalizace w której będą się znajdowały tylko wybrane sterowniki
lesny8
Has thanked: 10 times
Been thanked: 9 times

Gitman wrote: Wed Dec 28, 2022 6:47 am Głównie chodzi mi o to że żeby w jednej aplikacji klienckiej (smartfon) nie były widoczne wszystkie kanały które w danej lokalizacji się znajdują a w innym tak. Jeśli zrobię tak że odepnę dany kanał od lokalizacji to jednocześnie nie będę widział tego kanału na innym smarfonie. Chciałbym na jednym smartfonie widzieć wszystkie kanały z danej lokalizacji a na innym tylko wybrane i kiedyś tak można było zrobić bo wchodziło się w dany kanał i tam się wyświetlały aplikacje klienckie wystarczyło usunąć dany smartfon i już kanał na tym smartfonie nie był widoczny a na innym tak. Ewentualnie czy jest możliwość dodania kanału do kilku lokalizacji ? Wówczas zrobił bym sobie lokalizacje z wybranymi kanałami na konkretny smartfon.
Mam nadzieję że rozumiecie o co mi chodzi.
Chciałbym aby żonie z lokalizacji np. Dom wyświetlały się tylko potrzebne rzeczy jak otwieranie drzwi, zapalenie światła a wszelkie liczniki i inne dla niej nie potrzebne rzeczy (A jest ich sporo) nie.
Wszyscy dobrze Cię rozumiemy ale nigdy tak nie można było robić. Jeśli jednak wiesz, w której wersji Clouda widziałeś taką możliwość to z Ciekawości uruchomie sobie taką instancje z tą wersją Cloud na RPi aby to sprawdzić ;)
Kolejna kwestia to to jak się rozumie lokalizację. Jak miałem mało urządzeń to miałem lokalizację typu 'Salon', 'Kuchnia' itd. Teraz zrobiłem inny podział, 'Termometry', 'Rolety', 'Liczniki' itd.
Żonie termometry nie potrzebne, albo liczniki więc jej identyfikator dostępu nie ma dostępu do tych lokalizacji.

Kiedyś proponowałem taką zmianę, rozwiązało by to ten ale nie tylko ten problem
viewtopic.php?p=99615#p99615
Nie wydaje mi się to zbyt skomplikowane :) @fracz :?: ;)
Gitman

Jaka wcześniejsza wersja clauda miała tą możliwość nie odpowiem bo nie notuje a tym bardziej nie zapamiętuje takich rzeczy, wiem że tak robiłem i miałem kanały z jednej lokalizacji w jednym telefonie widoczne wszystkie a w drugim tylko wybrane dlatego się zdziwiłem że nie mogę tego znaleźć. Lokalizacje mam tak zrobione że podzielone na konkretne obiekty i to mi pasuje np. Dom, praca, rodzice. Dobrym rozwiązaniem by było gdyby można przypisać ten sam kanał do różnych lokalizacji, wtedy zrobił bym lokalizacja "żona" i nie miał bym u siebie porozbijane na różne lokalizacje tylko miał moje lokalizacje które by zawierały wspólne kanały z lokalizacją "żona" nawet myślę że było by to lepsze rozwiązanie bo nie trzeba by było ukrywać poszczególnych kanałów i patrzeć ile konkretnych aplikacji klienckich pod danym kanałem się znajduje
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Nigdy nie było takiej funkcji.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
Gitman

No cóż wychodzi na to że mam urojenia :(
byniom
Been thanked: 1 time

Koledze chyba chodzi o to że może ustawić " Dostęp lokalizacyjny" . Kiedyś też tak ustawiałem dzieciakom że miały tylko dostęp do bramy a do pozostałych modułów już nie.

Return to “Ogólna dyskusja”