Gui alarm pushover
-
byniom
- Been thanked: 1 time
Próbuję zrobić alarm tak jak kiedyś kolega elmaya na krańcówce bądź kontraktonie ale mi nie wychodzi. Chcę aby po załączeniu alarm był aktywny i reagował na zmianę krańcówki powiadomieniem pushover a po wyłączeniu żeby na takie zmiany nie reagował i nie wysyłał powiadomienia pushover. Mam taki zrobiony pod drzwi garazowe z projektu kolegi elmaya ale z pewnych względów chcę aby to było zrobione na GUI Generic . Czy jest taka możliwość ? po robię różne ustawioenia i wychodzi na to że cały czas jest to aktywne i wysyła powiadomienia. W gui wstawiłem przekaźnik który tak naprawdę jest mi niepotrzebny , do tego dałem przycisk który też mnie nie interesuje . Dodałem też warunkowanie i wyzwalanie akcji no i oczywiście pushover i jakoś tego nie mogę ogarnąć.
-
Adamo28
Jeśli dobrze zrozumiałem chcesz na GG mieć możliwość aktywowania i dezaktywowania powiadomień pushover? Same powiadomienia (virtualny przekaźnik i button?) działają gdy zmienia się stan krańcówki/kontaktronu? Tylko nie masz jak tego włączać i wyłączać? W GG na tą chwile chyba nie możliwość właczania i wyłączania pushy bez wchodzenia w konfigurację, nie ma też żadnej zwłoki czasowej pomiędzy kolejnymi pushami, trzeba kombinować albo kleić swoje softy.
Możesz zdublować wejście w esp jedno do wyświetlania stanu krańcówki, drugie do przekaźnika wysyłającego pushe. Oba wysterowywane krańcówką. Tylko pomiędzy wejście od pushy a krańcówkę dokładasz fizyczny przekaźnik którym będziesz przerywał obwód i masz włączanie i wyłączanie powiadomień kosztem dodatkowego przekaźnika. Lub np dodać przekaźnik którym będziesz podawał zasilanie na krańcówkę/kontaktron, a niezasilona krańcówka nie wysteruje wysyłania pusha, tylko wtedy nie masz podglądu stanu krańcówki póki nie aktywujesz całości. Jak zbudujesz to potestuj sobie to mocno bo z pushami różnie bywa choć na GG działają całkiem dobrze o ile nie masz za dużo uruchomione na esp
Możesz zdublować wejście w esp jedno do wyświetlania stanu krańcówki, drugie do przekaźnika wysyłającego pushe. Oba wysterowywane krańcówką. Tylko pomiędzy wejście od pushy a krańcówkę dokładasz fizyczny przekaźnik którym będziesz przerywał obwód i masz włączanie i wyłączanie powiadomień kosztem dodatkowego przekaźnika. Lub np dodać przekaźnik którym będziesz podawał zasilanie na krańcówkę/kontaktron, a niezasilona krańcówka nie wysteruje wysyłania pusha, tylko wtedy nie masz podglądu stanu krańcówki póki nie aktywujesz całości. Jak zbudujesz to potestuj sobie to mocno bo z pushami różnie bywa choć na GG działają całkiem dobrze o ile nie masz za dużo uruchomione na esp