Usunięcie części danych z cloud - czy możliwe

m2jerzyk

Cześć!

Zainstalowałem w grudniu monitor (licznik) MEW-01 i po wstępnych testach zamierzałem od nowego roku ustawić stan zero. Dlatego w nocy 1 stycznia wykonałem w urządzeniu RESET. Nie usunąłem jednak historii danych z cloud. O tym, że trzeba usunąć dane zapisane w chmurze, doczytałem później, wtedy też zrozumiałem skąd taki ujemny pik na wykresach. Teraz mam dziwne wskazania dotyczące produkcji i zużycia. Wydaje mi się, że mam dwa sposoby naprawy:
1. Prośba do admina o usunięcie danych od początku do owego ujemnego piku włącznie.
2. Ponowny RESET, wyzerowanie historii i ustawienie danych początkowych za pomocą "wartości dodanej" (wg licznika albo jako zużycie i produkcję od 1 stycznia do czasu ustawienia wartości ręcznie - akurat mam stan licznika z nocy 1.01).

Czy 1. jest do zrobienia? Miałbym wówczas zachowane dane od początku stycznia.
Wydaje mi się, że w takim przypadku nie muszę ustawiać żadnych niezerowych "wartości dodanych". Po usunięciu danych z chmury sprzed resetu na urządzeniu będę miał prawdziwy stan zerowy na ten moment i od tego czasu zaczyna się agregowanie kolejnych danych i prezentacja statystyk. Jeśli rozumuję poprawnie, to dla mnie takie rozwiązanie byłoby najbardziej OK.

Może jest jeszcze inna opcja, której nie uwzględniłem?
Dzięki już teraz za (p)odpowiedź, jak powinienem dalej zadziałać.

Pozdr,
Jurek
pzygmunt
Been thanked: 59 times

"Teraz mam dziwne wskazania dotyczące produkcji i zużycia" - masz na myśli historię czy odczyty live ?
Mogę usunąć dane. Prześlij adres email konta na priv-a.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
m2jerzyk

Mam na myśli historię, gdy uwzględnia dzień/godzinę/minutę wykonania resetu. Bo sam reset w urządzeniu zeruje dotychczasową historię poprzez dodanie lub/i odjęcie sumy dotychczasowych wartości. Załączyłem screen, gdzie to widać. Dlatego ma to wpływ na wartości przyszłe.
W sumie... wpływa też na live, bo pokazuje ujemne zużycie w bieżącym miesiącu.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
pzygmunt

Sprawdź. Pisząc live miałem na myśli dane w zakładkach 1,2,3...
m2jerzyk

Panie, teraz jest git! Historia zaczyna się 1 stycznia, a nie któregoś grudnia, jak wcześniej.
Wielkie dzięki!!!
Zakrzes

Witam jestem w stanie jakoś to ogarnąć ? Zrobiłem reset licznika ale chciałem zachować historię zużycia za poprzednie lata obecnie teraz mam zużycie liczone od 0 a reszta jest na - kWh. Chciałbym jakoś zerować stan co roku ale zachowywać historie z lat poprzednich. Coś kojarzę że tamten rok chyba nie robiłem resetu i bylo OK poza tym że licznik liczył calkowite zużycie i na tej podstawie koszt. Da rade coś z tym zrobic czy tylko zostaje reset historii i liczenie od nowa ? Czy jest szansa na przywrocenie z przed resetu w 02.01.24 ?
Na Cloud wygladałoby że wykresy są OK .?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
pzygmunt

Cierpliwi czekać na update apki, który będzie "ogarniał" resety.
Zakrzes

A jakiś przewidywany planowany termin update ? ;)
pzygmunt

Trudno ocenić
stratus84

Witam, mam trzy pytania:

1. Niedawno na głównym liczniku MEW-01 zresetowałem wartości energii pobranej na 0kWh, teraz widzę zaniżone wartości w zużycie w bieżącym miesiącu oraz koszcie. Zrzut ekranu poniżej.
2. Posiadam dwa liczniki MEW-01, jeden z nich obsługuje pompę ciepła. Z racji, że mam dwa bezpieczniki 1fazowy od sprężarki i 3fazowy od grzałek jeden przekładniki zastosowałem na sprężarce dwa pozostałe na 2fazach grzałek, jednej nie zliczało... Zakupiłem teraz LEW-02 który będzie obsługiwał sprężarkę a MEW-01 będzie obsługiwał pełne 3fazy grzałek. Czy jest możliwość przeniesienia wykresów historii z MEW-01 do LEW-02? Szkoda tracić historię pomiarów.
3. Czy macie w planach opcję automatycznego zerowania energii czynnej pobranej w zależności od potrzeb np każdego 1 stycznia? Oczywiście opcja dobrowolna.

Return to “ZAMEL MEW-01”