Aktualizacja urządzeń dwuetapowo

krycha88
Been thanked: 5 times

kurus wrote: Sun Jan 08, 2023 8:26 am
local wrote: Sun Jan 08, 2023 1:52 am
kurus wrote: Wed Jan 04, 2023 10:51 am Tam wysypywało mi wtedy nodemcu v3 i shelly1.
Po co aktualizujesz Shelly 1 dwuetapowo ? Tam pamięć jest 2M
Bo szukamy problemu dlaczego tak się dzieje, a że, mam te moduły pod ręka to dlatego na nich..
Czy byś mógł soft wgrać za pomocą buildera a następnie sprawdził czy poprawnie działa aktualizacja?
https://gui-generic-builder.supla.io/
LukaszH

Nie wiem która wersja to była ale już działało automatyczne ściąganie uploadera, natomiast aktualnie ten ze strony buildera i najnowsza wersja GG 5.6.5 to ręcznie daje radę wgrać ale już automatyczne pobranie takie coś w logu:

Code: Select all

connecting to raw.githubusercontent.com
Starting OTA from: krycha88/GUI-Generic/master/tools/GUI-GenericUploader.bin.gz
HTTP_UPDATE_OK
WiFi station disconnected
To ubija moduł. Widzę jeszcze że jak się ściąga ze stronki buildera to nazwa jest "GUI-GenericUploader.bin", a z loga jest dodatkowe rozszerzenie .gz. Ogólnie jak chcę coś z rozszerzeniem gz ściągnąć to wykrywa mi to jako wirus i blokuje windows defender.
krycha88

LukaszH wrote: Sun Jan 08, 2023 10:54 am Nie wiem która wersja to była ale już działało automatyczne ściąganie uploadera, natomiast aktualnie ten ze strony buildera i najnowsza wersja GG 5.6.5 to ręcznie daje radę wgrać ale już automatyczne pobranie takie coś w logu:

HTTP_UPDATE_OK
To ubija moduł. Widzę jeszcze że jak się ściąga ze stronki buildera to nazwa jest "GUI-GenericUploader.bin", a z loga jest dodatkowe rozszerzenie .gz. Ogólnie jak chcę coś z rozszerzeniem gz ściągnąć to wykrywa mi to jako wirus i blokuje windows defender.
Kiedy próbowałeś? 3h temu zrobiłem aktualizację do najnowszej.
LukaszH

krycha88 wrote: Sun Jan 08, 2023 10:57 am
LukaszH wrote: Sun Jan 08, 2023 10:54 am Nie wiem która wersja to była ale już działało automatyczne ściąganie uploadera, natomiast aktualnie ten ze strony buildera i najnowsza wersja GG 5.6.5 to ręcznie daje radę wgrać ale już automatyczne pobranie takie coś w logu:

HTTP_UPDATE_OK
Kiedy próbowałeś? 3h temu zrobiłem aktualizację do najnowszej.
10 min temu
kurus

krycha88 wrote: Sun Jan 08, 2023 10:50 am
kurus wrote: Sun Jan 08, 2023 8:26 am
local wrote: Sun Jan 08, 2023 1:52 am

Po co aktualizujesz Shelly 1 dwuetapowo ? Tam pamięć jest 2M
Bo szukamy problemu dlaczego tak się dzieje, a że, mam te moduły pod ręka to dlatego na nich..
Czy byś mógł soft wgrać za pomocą buildera a następnie sprawdził czy poprawnie działa aktualizacja?
Zrobiłem właśnie tak jak piszesz wygenerowałem najnowszy soft z buildera dla shelly 1 po czym zrobiłem aktualizacje do GUI-GenericUploader.ino.bin i efekt ten sam co zawsze niestety
krycha88

kurus wrote: Sun Jan 08, 2023 11:09 am Zrobiłem właśnie tak jak piszesz wygenerowałem najnowszy soft z buildera dla shelly 1 po czym zrobiłem aktualizacje do GUI-GenericUploader.ino.bin i efekt ten sam co zawsze niestety
Czyli wybierasz w builderze 1MB następnie wgrywasz taki soft za pomocą strony (nie pobierając go) a następnie wgrywasz GenericUploader.ino.bin wskazując go z dysku?
kurus

Dokładnie tak tylko nie wybieram softu 1mb tylko z menu płytka wybieram shelly 1 i tam sie podstawia automatycznie 2mb.
Reszta tak jak opisujesz.
krycha88

kurus wrote: Sun Jan 08, 2023 11:35 am Dokładnie tak tylko nie wybieram softu 1mb tylko z menu płytka wybieram shelly 1 i tam sie podstawia automatycznie 2mb.
Uploader jest skompilowany dla 1MB więc nie zadziała on dla 2MB. Czy jesteś pewny, że dla takiej samej konfiguracji zadziała uploder o którym wspominałeś? Może on nie zadziała dla pamięci 1MB? ;)
kurus

krycha88 wrote: Sun Jan 08, 2023 11:38 am
kurus wrote: Sun Jan 08, 2023 11:35 am Dokładnie tak tylko nie wybieram softu 1mb tylko z menu płytka wybieram shelly 1 i tam sie podstawia automatycznie 2mb.
Uploader jest skompilowany dla 1MB więc nie zadziała on dla 2MB. Czy jesteś pewny, że dla takiej samej konfiguracji zadziała uploder o którym wspominałeś? Może on nie zadziała dla pamięci 1MB? ;)
Uploader od @lukfud działa w obu przypadkach dla 1mb jak i 2mb, wygenerowałem jeszcze raz soft dla Shelly 1 i zmieniłem w generatorze pamięć na 1mb późnej aktualizacja jak wcześniej i efekt ten sam moduł leży..
krycha88

kurus wrote: Sun Jan 08, 2023 12:08 pm Uploader od @lukfud działa w obu przypadkach dla 1mb jak i 2mb, wygenerowałem jeszcze raz soft dla Shelly 1 i zmieniłem w generatorze pamięć na 1mb późnej aktualizacja jak wcześniej i efekt ten sam moduł leży..
Nic mi to niestety nie mówi :)

Zobacz tą wersję

Return to “GUI Generic”