Sonoff sam się włącza.

jigsaw87
Posty: 26
Rejestracja: wt lip 04, 2017 10:39 pm

śr paź 25, 2017 8:47 pm

Panowie! Od kilku dni mam problem z sonoffem. Zrobiłem sobie włącznik z wgraną suplą do lampy stojącej . Gdy Lampa jest wyłączona i pójdę do innego pokoju i włączę światło, to lampa z Sonoffem się włącza lub wyłącza.
Ktoś wie o co może chodzić ? W innym pokoju mam również lampę z Sonoffem i tam jest wszystko ok.
Pozdrawiam
grzegorzmcewp
Posty: 108
Rejestracja: czw gru 29, 2016 4:47 pm

śr paź 25, 2017 9:53 pm

Ciekawa sprawa ja kiedyś miałem tak że jak załączałem lampke przy biurku to załączał się komputer więc normalnie bym ci w to nie uwierzył ale po tym co miałem to wszystko jest możliwe.
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1614
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

czw paź 26, 2017 1:28 am

Poczytaj tu nt temat viewtopic.php?f=8&t=2390
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
jigsaw87
Posty: 26
Rejestracja: wt lip 04, 2017 10:39 pm

śr lis 01, 2017 7:45 pm

Przejrzałem powyższy post. Dodałem kondensator pomiędzy pin 14, a gnd . Niestety nic to nie dało. Dzieje się tak we dwóch sonoffach z banggood, które są programowane przez Dout. Co najdziwniejsze, nawet gdy pin 14 nie jest w żaden sposób połączony z innymi, a dotknę go czymś metalowym to zmienia się stan przekaźnika. Na innym sonoffie, który da się normalnie programować nie ma tego problemu.
Brak pomysłów...
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1614
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

śr lis 01, 2017 8:09 pm

Sam kondensator to za mało. Trzeba dodać rezystor pull-up (pomiędzy pinem 14 i +3.3V). To głównie ten rezystor eliminuje przypadkowe załączenie.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
jigsaw87
Posty: 26
Rejestracja: wt lip 04, 2017 10:39 pm

śr lis 01, 2017 9:10 pm

Sprawdziłem wszystko jeszcze raz. 3,3V pullup na pin 14 przez rezystor 4,7Kohm . Między Gnd a Pin 14 kondensator 100nF. Po dotknięciu pinu 14 czymś metalowym nadal następuję załączanie przekaźnika, ale już nie za każdym razem.
jigsaw87
Posty: 26
Rejestracja: wt lip 04, 2017 10:39 pm

czw lis 02, 2017 8:46 pm

Dodam jeszcze, że gdy pin 14 z gnd jest połączony to nie łapie zakłuceń i przekaźnik działa normalnie. Gdy je rozewrę to niestety nawet po dotknięciu palcem pina 14 przekaźnik załącza się. Oczywiście cały czas między pin 14 a gnd jest kondensator 100nF.
Zybi
Posty: 1478
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

czw lis 02, 2017 8:51 pm

jigsaw87 pisze:
czw lis 02, 2017 8:46 pm
Dodam jeszcze, że gdy pin 14 z gnd jest połączony to nie łapie zakłuceń i przekaźnik działa normalnie. Gdy je rozewrę to niestety nawet po dotknięciu palcem pina 14 przekaźnik załącza się. Oczywiście cały czas między pin 14 a gnd jest kondensator 100nF.
A może byś w końcu napisał co tam masz wgrane?
jigsaw87
Posty: 26
Rejestracja: wt lip 04, 2017 10:39 pm

czw lis 02, 2017 9:45 pm

Zybi pisze:
czw lis 02, 2017 8:51 pm


A może byś w końcu napisał co tam masz wgrane?


Naturalnie. Nie wiem czemu, ale uznałem to za mało istotne ;)
sonoff_switch_mode_ds18b20_v2.0_p5_inv

Pozdrawiam
Zybi
Posty: 1478
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

czw lis 02, 2017 10:25 pm

jigsaw87 pisze:
czw lis 02, 2017 9:45 pm
Zybi pisze:
czw lis 02, 2017 8:51 pm


A może byś w końcu napisał co tam masz wgrane?


Naturalnie. Nie wiem czemu, ale uznałem to za mało istotne ;)
sonoff_switch_mode_ds18b20_v2.0_p5_inv

Pozdrawiam
Wgraj soft z załącznika
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna dyskusja”