Automatyczna aktualizacja modułu

krycha88
Been thanked: 5 times

Po krótkich bojach udało się się przebudować moduł do aktualizacji w GG oraz Builderze :)
aktualizacja_1.PNG
Aktualizacja automatyczna polega na tym, że GG odpytuje buildera i podejmuje następujące kroki:
  • Jeżeli wersja jest najnowsza - nic nie robi
  • Jeżeli pojawiła się nowa wersja i jest wygenerowany najnowszy soft - aktualizuje moduł
  • Jeżeli pojawiła się nowa wersja ale soft nie został jeszcze wygenerowany - builder wygeneruje go w ciągu 5min a następnie przy ponownym odpytaniu buildera wykona się krok 2 czyli nastąpi aktualizacja
W tym mechanizmie nie trzeba już pamiętać jakie opcje się zaznaczyło przy generowaniu.

Jeżeli z jakiś powodów chcemy dodać nowe opcje które nie były w kompilacji należy wygenerować nowy soft a następnie można wgrać go za pomocą linku "OTA url" lub ręcznie. Po takiej czynności aktualizacja automatyczna będzie generować soft wg nowych parametrów.

Aktualizacja dla moduł 1MB jest trochę bardziej skomplikowana bo należy ją wykonać 2 etapowo. Tutaj też dodałem wsparcie.
  • Wykonujemy aktualizację automatyczną - czyli wykonuje się krok 3, krok 2 się zakończy prawdopodobnie błędem, ale nic straconego można pobrać nowo wygenerowany soft za pomocą opcji "Pobierz"
  • Teraz wystarczy wgrać GUI-GenericUpdater po przez wciśnięcie przycisku
  • Wgrywamy pobrany soft :)
Mam nadzieje, że pomysł się spodoba bo kosztowało nas to trochę czasu :)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
https://gui-generic-builder.supla.io/
MadOnion78

:shock:
3x SRW-01, 1x mSRW-01, 7x ROW-02, 2x SBW-02, 2x LIW-01, 1x SLW-02, 1x SLW-02, 1x MEW-01, 1x DIW-01, RNW-01 ;)
wojtas567

krycha88 wrote: Wed Jan 11, 2023 8:11 pm
W tym mechanizmie nie trzeba już pamiętać jakie opcje się zaznaczyło przy generowaniu.
Mam nadzieje, że pomysł się spodoba bo kosztowało nas to trochę czasu :)
Jeszcze jak :)
Pozdrawiam
Wojtek
LukaszH

Super sprawa :D
Nie bardzo mam jak sprawdzić czy działa automat bo nie ma nowszej wersji :P ale tak z ciekawości te pliki wygenerowane są przytrzymywane na serwerze? Tu też drugie pytanie: jeśli ktoś ma identyczną konfigurację (to samo urządzenie powiedzmy), to plik jest ten sam dla wszystkich którzy wcisną aktualizuj i nawet nie będzie trzeba czekać tych 5 min?
krycha88

LukaszH wrote: Wed Jan 11, 2023 9:14 pm ale tak z ciekawości te pliki wygenerowane są przytrzymywane na serwerze? Tu też drugie pytanie: jeśli ktoś ma identyczną konfigurację (to samo urządzenie powiedzmy), to plik jest ten sam dla wszystkich którzy wcisną aktualizuj i nawet nie będzie trzeba czekać tych 5 min?
Tak, nie będzie trzeba czekać moduł od razu się zaktualizuje
Leszekbialy
Has thanked: 2 times

:shock: szacun, kawa i ciacho
klimasstudio

Wziąłem pierwszego gosunda pod ostrzał wchodze w GUI zaznaczam płytke i mam errora:
Screenshot_2.png
Jak dodatkowo zaznacze np Warunkowanie przekaźnika to generuje.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Więc chodź OSUPLUJE Ci dom :mrgreen:

Druk 3D - > https://klimastech.eu.org/druk-3d
bokk
Has thanked: 7 times
Been thanked: 25 times

U mnie też - błąd gerenowania dla modułów Gosund SP111 1.1 i Sonoff S26
krycha88

Jak wyklikacie ręcznie takie same opcje co się podpowiadają się na podstawie płytek to też nie przechodzi ?
bokk
Has thanked: 7 times
Been thanked: 25 times

jeśli wybiorę ręcznie ustawienia albo pobiorę szablon dla danego urządzenie np. SP111 1.1 z JSON to można wygenerować soft. A przy próbie automatycznej aktualizacji z 5.7.8 na S26 po wygenerowaniu softu po komunikacie błąd oprogramowania popierz przekierowuje na czystą stronę i nie podbiera pliku
Last edited by bokk on Thu Jan 12, 2023 8:42 am, edited 1 time in total.

Return to “GUI Generic”