Brak kanału esp01

mmiikk
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

Gitman wrote: Wed Jan 11, 2023 11:00 pm Czy ktoś zasilał taki moduł z bateri 2032 i jak długo ewentualnie na takiej baterii pociągnie. Chciałbym zrobić bezprzewodowy wyzwalacz akcji tylko się zastanawiam czy na samej baterii da radę to odpalić ?
Bardzo krótko jeśłi w ogóle ruszy ja robilem na aku 18450 i ponieważ jako wyzwalacz akcji musi być cały czas włączony (bez deep sleep) to na takim dużym w końcu aku wytrzymał kilkanaście / dziesiąt godzin. Dlatego wszelkie wyzwalacze akcji zrobiłem na kablach nie akumulatorach.
Opcja byłby deep sleep budzony na przycisk, wtedy przyciskiem wybudzasz czekasz chwile a potem wyzwalasz akcje drugim przyciskiem, w ten sposób wytrzymałby ci maks 2 tyg na 18450
Gitman

mmiikk wrote: Fri Jan 13, 2023 12:40 pm
Gitman wrote: Wed Jan 11, 2023 11:00 pm Czy ktoś zasilał taki moduł z bateri 2032 i jak długo ewentualnie na takiej baterii pociągnie. Chciałbym zrobić bezprzewodowy wyzwalacz akcji tylko się zastanawiam czy na samej baterii da radę to odpalić ?
Bardzo krótko jeśłi w ogóle ruszy ja robilem na aku 18450 i ponieważ jako wyzwalacz akcji musi być cały czas włączony (bez deep sleep) to na takim dużym w końcu aku wytrzymał kilkanaście / dziesiąt godzin. Dlatego wszelkie wyzwalacze akcji zrobiłem na kablach nie akumulatorach.
Opcja byłby deep sleep budzony na przycisk, wtedy przyciskiem wybudzasz czekasz chwile a potem wyzwalasz akcje drugim przyciskiem, w ten sposób wytrzymałby ci maks 2 tyg na 18450
To na jakiej zasadzie działa ten Shelly Button, gdzieś wyczytałem że kolejne ładowanie po ok 3000 wciśnięć a to pudełeczko nie wygląda jakby miało aku z samochodu.
mmiikk
Been thanked: 2 times

Gitman wrote: Fri Jan 13, 2023 1:16 pm
mmiikk wrote: Fri Jan 13, 2023 12:40 pm
To na jakiej zasadzie działa ten Shelly Button, gdzieś wyczytałem że kolejne ładowanie po ok 3000 wciśnięć a to pudełeczko nie wygląda jakby miało aku z samochodu.
Zapewne nie jest oparty o chip esp albo esp jest tylko włączane do wysłania akcji przez net całkowicie wyłączane a jakiś specjalistyczny ultraniskoprądowy czip monitoruje wciśnięcia
Gitman

No cóż lubię jak jest coś całkowicie bez kabli ale pod jednym warunkiem że nie trzeba tego co chwilę ładować, jedyny wyjątek to telefon :D
jaku2k

W takim razie Shelly Button jest jedynym urządzeniem, które może spełnić Twoje oczekiwania. Z tego co wiem, na rynku nie ma innego takiego rozwiązania.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Są też przyciski radiowe, które wysyłają sygnał przy użyciu energii pochodzącej z samego przyciskania przyciski.
Odbiornik jest oczywiście już normalnie zasilany i dalej można coś z tym kombinować.
Tylko tu nie ma żadnego szyfrowania komunikacji i każdy ogarnięty geek może taki sygnał skopiować i go potem nadać samemu
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
jaku2k

Przyciski, o których pisze @klew pewnie wymagają jakiejś bramki, więc jeśli ktoś potrzebuje wielu "pilotów", są pewnie bardziej opłacalnym rozwiązaniem.

Return to “Pomoc”