Posiadam napęd SupraMatic P serii 3. Czy ktoś z Was doszedł, skąd można wziąć zasilanie do modułu SBW-02 z tego napędu? Czy w ogóle są tam jakieś styki w których jest napięcie niezbędne do zasilenia modułu? Przyznam że czytam instrukcję i albo jestem już całkiem ślepy albo tego po prostu tam nie ma. A wiecie, nie chcę wpędzać się w dodatkowe koszta i kupować zasilacza jeśli okazało by się że takie zasilanie jest dostępne w napędzie bo tu 50zł, tam 50zł i nagle robi się 500
Jak podłączyć do Hormann SupraMatic P3
-
lukpio3
Cześć,
Posiadam napęd SupraMatic P serii 3. Czy ktoś z Was doszedł, skąd można wziąć zasilanie do modułu SBW-02 z tego napędu? Czy w ogóle są tam jakieś styki w których jest napięcie niezbędne do zasilenia modułu? Przyznam że czytam instrukcję i albo jestem już całkiem ślepy albo tego po prostu tam nie ma. A wiecie, nie chcę wpędzać się w dodatkowe koszta i kupować zasilacza jeśli okazało by się że takie zasilanie jest dostępne w napędzie bo tu 50zł, tam 50zł i nagle robi się 500
. I tak trochę już w to zainwestowałem bo musiałem dokupić adaptery power line żeby mieć wifi w garażu wolnostojącym. Z domu niestety mi nie łapało zasięgu ale na szczęście adaptery problem rozwiązały 
-
lukpio3
Czytałem temat ale możliwe że za mocno się nie zagłębiłem. Teraz chwilę posiedziałem ale nie mam pewności czy dobrze to zrozumiałem. Po kolei. Wychodzę od tego co napisał @pzygmunt, czyli:
A1 oraz A2 to moje oznaczenia zacisków zasilania w module SBW-02. Nie jestem pewien do końca co znaczy to oznaczenie UAP-1 ale wydaje mi się że chodzi o numer ilustracji. Pozwoliłem sobie na grafice zaznaczyć jak ja to zrozumiałem. Z opisu wynika że do złącza A1 mam podłączyć 2 przewody z napędu, tak? W załączniku zdjęcie z oznaczeniami gdzie dany zacisk modułu mam podłączyć w napędzie. Możecie zerknąć czy dobrze to zaznaczyłem? Nie chciałbym spalić moduły albo co gorsza napędu.A1 do UAP-1-5 oraz UAP-1-01.5
A2 do UAP1-20
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
UAP to dość drogi adapter
https://horsklep.pl/82-adapter-uniwersa ... mann-uap-1
Jak go nie masz to lepiej zastosować dodatkowy kontaktron, który kosztuje grosze i jakiś dodatkowy zasilacz.
https://horsklep.pl/82-adapter-uniwersa ... mann-uap-1
Jak go nie masz to lepiej zastosować dodatkowy kontaktron, który kosztuje grosze i jakiś dodatkowy zasilacz.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
lukpio3
Ok, czyli to zupełnie co innego. Rozumiem że w tym napędzie nie mam miejsca skąd mogę pociągnąć zasilanie do SBW-02? Jeśli nie to trudno, zakupię sobie dodatkowy zasilacz.
A wiecie może czy do tego modułu (SBW-02) da radę podłączyć dwa kontaktrony aby widzieć stan bramy? Tak są wejścia IN1 oraz IN2 i rozumiem że to tam powinienem dać ale czy zacisk IN1 obsługuje mi jedną bramę a zacisk IN2 drugą czy oba są do jednego kontaktronu?
A wiecie może czy do tego modułu (SBW-02) da radę podłączyć dwa kontaktrony aby widzieć stan bramy? Tak są wejścia IN1 oraz IN2 i rozumiem że to tam powinienem dać ale czy zacisk IN1 obsługuje mi jedną bramę a zacisk IN2 drugą czy oba są do jednego kontaktronu?
-
pzygmunt
Twój napęd jest wyjątkowo ubogi jeśli chodzi o standardowe złącza. Bardzo rzadko się zdarza aby napęd nie miał wyprowadzonego wyjścia na zasilanie akcesoriów w standardzie.
Aby widzieć stan otwarcia wystarczy Ci jeden kontaktron. Wtedy będziesz widział dwa stany. Całkowicie zamknięte i otwarte (całkowicie lub częściowo). Jeśli podłączysz do jednej bramy dwa kontaktrony to wtedy będziesz widział 3 stany. Całkowicie otwarte, całkowicie zamknięte i częściowo otwarte.
Aby widzieć stan otwarcia wystarczy Ci jeden kontaktron. Wtedy będziesz widział dwa stany. Całkowicie zamknięte i otwarte (całkowicie lub częściowo). Jeśli podłączysz do jednej bramy dwa kontaktrony to wtedy będziesz widział 3 stany. Całkowicie otwarte, całkowicie zamknięte i częściowo otwarte.
-
lukpio3
Wiesz co, mam jeszcze jeden napęd w drugiej bramie. Też Hormann tylko ProMatic. Może w nim jest wyjście na zasilanie?
Co do stanu otwarcie to nie wiem czy się dobrze zrozumieliśmy
. Ja pisałem o 2 kontaktronach ale nie do jednej bramy tylko do dwóch. Bo mam garaż wolno stojący. Jedna brama ma 5m szerokości i napędza ją właśnie ten napęd SupraMatic P serii 3 i druga brama szerokości 2.5m i ją napędza napęd ProMatic. I sterownik SBW-02 będzie mi obsługiwał właśnie te dwie bramy i chcę widzieć stan każdej z nich. Pytanie czy jest to rabialne czy raczej muszę w takiej sytuacji zastosować w sterowniki.
Co do stanu otwarcie to nie wiem czy się dobrze zrozumieliśmy
-
pzygmunt
W takim przypadku
Promatic
viewtopic.php?p=38099#p38099
A1 - 24V
A2 - 0V
11, 14 - zaciski sterujące zaznaczone zielonym okręgiem
IN1 - zacisk zaznaczony na szarej kostce
Supramatic
21 , 24 - zaciski sterujące zaznaczone poniżej
IN2, A1 pod dodatkowy kontaktron
Na cloud.supla.org zmień funkcję drugiego kanału na sterowanie bramą garażową i ustaw czas załączenia przekaźnika <= 1 sek.
Promatic
viewtopic.php?p=38099#p38099
A1 - 24V
A2 - 0V
11, 14 - zaciski sterujące zaznaczone zielonym okręgiem
IN1 - zacisk zaznaczony na szarej kostce
Supramatic
21 , 24 - zaciski sterujące zaznaczone poniżej
IN2, A1 pod dodatkowy kontaktron
Na cloud.supla.org zmień funkcję drugiego kanału na sterowanie bramą garażową i ustaw czas załączenia przekaźnika <= 1 sek.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
lukpio3
Poczekaj, bo zaraz mnie weźmiecie za jakiegoś głupka. Przyznam że zamiast pójść do garażu i sprawdzić jaki mam faktycznie napęd a w zasadzie model, bo to że jest to SupraMatic to byłem pewien na 100%, to poszukałem napędu w identycznej obudowie jak ten mój w internecie i po tym uznałem że mam Supramatic P serii 3 ale teraz poszedłem do garażu i już tej pewności nie mam. Wrzucam zdjęcie nalepki. Czy to cokolwiek zmienia? Jest jakaś różnica między P3?