Problem z łącznością aplikacji w sieci domowej
-
PuteR
Hej, mam własny serwer wykupiona domenę i wszystko działało do wczoraj. Od dziś aplikacja nie łączy się serwerem, po za domem wszystko jest Ok. Porty 2015 i 2016 są odblokowane zreszta nic nie zmieniałem ale jeszcze wczoraj działało. Sprawdzałem na telefonie z IOS i android na obu jest to samo. Router resetowałem i dalej to samo, co jeszcze mogę sprawdzić?? Gdzie szukać przyczyny ??
-
PuteR
Nie mam stałego IP, dlatego mam wykupiona domenę. Wszystko działało kilka lat i dziś klops. Nie wiem o co chodzi.
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
Wykupienie domeny nie ma nic wspólnego ze stałym lub zmiennym IP. Domena, to tylko przyjazna nazwa dla adresu IP. Jeśli masz zmienne IP, to musisz też informować serwery DNS, że dla Twojej domeny zmienił się adres IP (dynamiczny DNS). Podaj nazwę domeny, to sprawdzimy, na jakie IP wskazuje. Ty sprawdź choćby na stronie https://www.moje-ip.eu/ jaki dostawca Internetu przydzielił Ci IP.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
-
PuteR
To wszystko miałem zrobione i działo od lat bez problemu.Robert Błaszczak wrote: Sat Jan 14, 2023 8:23 pm Wykupienie domeny nie ma nic wspólnego ze stałym lub zmiennym IP. Domena, to tylko przyjazna nazwa dla adresu IP. Jeśli masz zmienne IP, to musisz też informować serwery DNS, że dla Twojej domeny zmienił się adres IP (dynamiczny DNS). Podaj nazwę domeny, to sprawdzimy, na jakie IP wskazuje. Ty sprawdź choćby na stronie https://www.moje-ip.eu/ jaki dostawca Internetu przydzielił Ci IP.
domena: puter.net.pl
po za tym gdyby tak było jak mówisz to chyba na clouda tez nie mógłbym wejść a z tym nie ma problemu.
-
PuteR
hmm 178.42.131.70Robert Błaszczak wrote: Sat Jan 14, 2023 8:30 pm Domena wskazuje na IP: 83.9.198.98, jakie IP masz od dostawcy?
no dobra ale w takim razie co się stało że teraz nagle coś nie działa?? i czemu na clouda mogę wejść a jedynie z aplikacji nie działa??
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
Zaloguj się na he.net (bo widzę że tam masz dynamiczną domenę) i sprawdź, co tam się dzieje.
Zrestartuj też serwer, na którym masz lokalny Cloud. Może proces informowania he.net o nowym adresie nie zadziałał poprawnie.
Zrestartuj też serwer, na którym masz lokalny Cloud. Może proces informowania he.net o nowym adresie nie zadziałał poprawnie.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Robert Błaszczak
-
PuteR
wysłałem prv i próbuję zresetować serwer może faktycznie coś pomoże.Robert Błaszczak wrote: Sat Jan 14, 2023 8:38 pm Zaloguj się na he.net (bo widzę że tam masz dynamiczną domenę) i sprawdź, co tam się dzieje.