Sonoff basic r2 jako termostat

Basmar

mmiikk wrote: Sun Jan 15, 2023 1:47 pm Do autora:
A ten wątek świeży ci umknął?
viewtopic.php?t=10033
Myślę raczej o urządzeniu co ma wygląd i da się łatwo zamontować w puszcze elektrycznej
IMG_20230115_151003_edit_936622454603434.jpg
Zamiast tego badziewia
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
No i cały plan spalił na panewce :cry:
Basmar

IMG_20230115_151424.jpg
Ten badziew jest bardzo popularny. Dlaczego nie możemy mieć tego w Supli?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Dejwis

A da się dodać w Generic by w aplikacji Supla był dodatkowy przycisk pracy termostatu automat/manual ?
Chodzi mi o to że jak bym przypadkowo wcisną przycisk na sonoff to że by mi się nie wyłączyła czy włączyła grzałka na stałe tylko pilnowało ustawionej temperatury z termostatu . A przełączenie w tryb manual wyłączało opcje termostatu itp. ?
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Basmar wrote: Sun Jan 15, 2023 1:32 pm
Robert Błaszczak wrote: Sun Jan 15, 2023 10:56 am Temat termostatu musi być rozwiązany przede wszystkim po stronie Cloud/aplikacji. To co pokazane wyżej na zrzutach ekranu to tylko protezy omijające braki po stronie aplikacji i Cloud.
W GUI-Generic jest funkcjonalność termostatu działająca w 100% off-line. Tyle że nastawy tego termostatu robimy po zalogowaniu się do modułu, a nie z aplikacji. Nie wiem, na ile jest potrzeba zmian ustawień termostatu w przypadku akwarium, ale wydaje mi się, że raz ustawiamy i ma działać. Ja nawet nie widzę potrzeby informacji w aplikacji, czy w danym momencie grzałka jest włączona/wyłączona. W zupełności wystarczy wiedza o aktualnej temperaturze wody. Tak samo bezcelowym jest możliwość ręcznego włączania grzałki zdalnie - można przypadkiem zapomnieć wyłączyć i mamy zupę rybną. Podsumowując - jak bym miał akwarium, to zastosowałbym typowy profesjonalny termostat akwarystyczny, a w Supli kontrolowałbym tylko temperaturę wody.
Panie Robercie.

Tu nie chodzi o ryby ani o zupę rybną.
My Chcemy Termostat Do Obsługi Ogrzewania.
W Irlandii Prawie Wszystkie Domy Mają Ogrzewanie Olejowe.
Czy To Taki Problem Skopiować Inne Termostaty I Zrobić Tak Żeby W Razie W Termostat Działał Offline?
Nic Nie Stoi Na Przeszkodzie Kupić Termostat Innej Firmy Z Wyświetlaczem Z Dostępem Online.
PO CO MI DWIE APLIKACJE SKORO SUPLA JEST ZAJEFAJNA I CAŁY DOM LECI NA SUPLI.
Klienci pytają o termostat z Supla i męczą mnie.
Pozdrawiam
Lepiej będzie Robert - na Forum sobie nie "panujemy" :D .

Temat dotyczy termostatu do akwarium, stąd napisałem na temat termostatu do tego celu.
Ty piszesz, że w Irlandii większość domów ma ogrzewanie olejowe. Rozumiem, że jest to kocioł spalający olej, czy chodzi o elektryczny grzejnik olejowy?
W Polsce duży % ogrzewania (szczególnie w budynkach wielorodzinnych) to centralne ogrzewanie ciepłem sieciowym. Więc na 100% jest spore zapotrzebowanie na termostaty grzejnikowe. Mieszkańcy domków jednorodzinnych potrzebują termostatów do podłogówki z podziałem na podłogówkę elektryczną i wodną, itp., itd. Do tego dla termostatów trzeba obsłużyć godziny grzania, dni tygodnia (robocze/świąteczne). Więc po stronie aplikacji i Cloud musi to być zrobione. Tak więc nie jest to prosty temat, a z tego co wiem prace nad termostatem trwają.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Basmar

Jeżeli chodzi o kraje wyspiarskie, sprawa jest o tyle prosta, że centralne ogrzewanie oparte jest na piecu zasilanym olejem opałowym. Piec posiada własny termostat maksymalnej temperatury, nikt nie bawi się w podział góra-dół.
Włącznik to tak naprawdę zegar i manualny włącz-wyłącz.
Jeżeli termostat miałby tylko włączać i wyłączać trzymając ustalona temperature (ustawiana przez aplikację supla)
Harmonogramy itp mogą działać online ale sama praca on off względem temperatury powinna być możliwa offline.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Basmar wrote: Sun Jan 15, 2023 8:33 pm Jeżeli chodzi o kraje wyspiarskie, sprawa jest o tyle prosta, że centralne ogrzewanie oparte jest na piecu zasilanym olejem opałowym. Piec posiada własny termostat maksymalnej temperatury, nikt nie bawi się w podział góra-dół.
Włącznik to tak naprawdę zegar i manualny włącz-wyłącz.
Jeżeli termostat miałby tylko włączać i wyłączać trzymając ustalona temperature (ustawiana przez aplikację supla)
Harmonogramy itp mogą działać online ale sama praca on off względem temperatury powinna być możliwa offline.
Aktualnie trwają pracę nad wsparciem dla termostatów w Supli. Osobiście mam głęboką nadzieję, że to jest ostatni sezon grzewczy bez tej funkcji i urządzeń w Supli :)
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Basmar

3 mam kciuki.
Żeby nikt mnie źle nie zrozumiał.
Tu nie chodzi o bezpieczeństwo tylko o wygodę.
Bezpieczeństwem niech się zajmują wbudowane termostaty zawory ciśnieniowe urządzeń grzewczych lub chłodzących.

Osoby często podróżujace lub posiadające kilka nieruchomości zapłacą każda cenę za takie systemy.
Nie chciałbym, żeby było tanie.
Powinno być, ładne, z wyświetlaczem, w j angielskim i tyle.
Czy będzie 100 eur czy 150 nie ważne.
Ważne żeby była Supla w sercu.

Pozdr

Return to “Ogólna dyskusja”