Proszę o poradę jaki układ (gotowe urządzenie) zastosować abym w aplikacji Supla widział czy pompa (230v) pracuje czy nie. Chodzi tylko o podgląd a nie o sterowanie.
* wiedzy specjalistycznej nie posiadam i proszę o proste rozwiązanie które mógłbym sam wykonać.
Podgląd włączenia pompy
-
Pietras81
- Been thanked: 1 time
Nie wiem jak masz sterowana pompe ale może zwykly przekaznik który będzie np. zwarty jak pompa pracuje a rozwarty jak nie pracuje do tego jakieś esp z zasilaniem i temat zalatwiony
https://pietras-81.aqi.eco/
-
Gitman
Dokładnie, jak nie chcesz kombinować to skorzystaj z gotowych rozwiązań np jakieś wyjście ze stycznika pompy 3f albo faza z załączenia pompy 1f (nie napisałeś co to za pompa) podłącz jako wejście do np. row-1 moduł zasil na stałe a sygnał podawaj razem z załączaniem pompy albo dodatkowy przekaźnik.
-
J@cek
Sterowanie pompy jest oddzielnym termostatem bez podłączenia do Supli.Pietras81 wrote: Sun Jan 15, 2023 6:18 pm Nie wiem jak masz sterowana pompe ale może zwykly przekaznik który będzie np. zwarty jak pompa pracuje a rozwarty jak nie pracuje do tego jakieś esp z zasilaniem i temat zalatwiony
Tak właśnie myślałem aby podłączyć przekaźnik zasilany 230v i on podałby sygnał na esp- i tu problem gdzie to podłączyć?
-
Gitman
Jeśli chcesz zasilić przekaźnik z 230V to równie dobrze możesz zasilić wejście w gotowym module row-01,J@cek wrote: Sun Jan 15, 2023 7:43 pmSterowanie pompy jest oddzielnym termostatem bez podłączenia do Supli.Pietras81 wrote: Sun Jan 15, 2023 6:18 pm Nie wiem jak masz sterowana pompe ale może zwykly przekaznik który będzie np. zwarty jak pompa pracuje a rozwarty jak nie pracuje do tego jakieś esp z zasilaniem i temat zalatwiony
Tak właśnie myślałem aby podłączyć przekaźnik zasilany 230v i on podałby sygnał na esp- i tu problem gdzie to podłączyć?
może nie będzie najtaniej za to najprościej jak się da i w aplikacji będziesz widział że jest on/off
-
J@cek
Nie, nie- nie chcę zasilać pompy ( 230v -1 faza), nie chcę nią sterować -chciałbym tylko "widzieć w supli" czy ona działa czy nie. Pompa ma własne zasilanie i sterowanie.
-
Duch__
- Been thanked: 6 times
Chcesz widzieć tylko stan on i off czy np jej zużycie prądu?
Najprościej to proponuje gniazdo gosund sp111 z oprogramowanie gui generic z ustawionym cały czas włączonym przekaźnikiem, wpięty pomiędzy twój sterownik, a pompę. Twój sterownik będzie odcinał zasilanie dla gosund i pompy, a w aplikacji będziesz widział czy jest online czy offline. Dodatkowo w czasie online będziesz mógł przeglądać charakterystyki zużycia prądu pompy.
Najprościej to proponuje gniazdo gosund sp111 z oprogramowanie gui generic z ustawionym cały czas włączonym przekaźnikiem, wpięty pomiędzy twój sterownik, a pompę. Twój sterownik będzie odcinał zasilanie dla gosund i pompy, a w aplikacji będziesz widział czy jest online czy offline. Dodatkowo w czasie online będziesz mógł przeglądać charakterystyki zużycia prądu pompy.
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
Zastosuj miniaturowy przekaźnik z cewką na 230V AC (np.: https://allegro.pl/oferta/przekaznik-rm ... 6377800039).
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
-
J@cek
Faktycznie gniazdko chyba najprostszym rozwiązaniem.
Pomyślałem jeszcze o najprostszym (najtańszym) ESP z zasilaczem podłączonym równolegle do pompy. Układ nic by nie robił tylko zgłaszał swoją obecność w Supli podczas pracy pompy.
Dzięki za porady.
Pomyślałem jeszcze o najprostszym (najtańszym) ESP z zasilaczem podłączonym równolegle do pompy. Układ nic by nie robił tylko zgłaszał swoją obecność w Supli podczas pracy pompy.
Dzięki za porady.