Automatyczna aktualizacja modułu

uchnast.michal
Has thanked: 7 times

A jest szansa dodać do buildera opcję anulowania generowania? Bywało, że zapomniałem lub się pomyliłem i czekałem aż proces generowania się zakończy. Szkoda czasu i zasobów.
krycha88
Been thanked: 5 times

LukaszH wrote: Sun Jan 15, 2023 8:08 pm BOARD esp8266:esp8266:generic:eesz=1M64,xtal=160
BOARD_NAME
TEMPLATE_JSON
JSON_DEFINITION
OPTIONS -DATOMIC_FS_UPDATE -DMIMETYPE_MINIMAL -DBEARSSL_SSL_BASIC -DSUPLA_ACTION_TRIGGER -DSUPLA_BUTTON -DSUPLA_CONDITIONS -DSUPLA_CONFIG -DSUPLA_DS18B20
-DSUPLA_ENABLE_GUI -DSUPLA_IMPULSE_COUNTER -DSUPLA_LIMIT_SWITCH -DSUPLA_MCP23017 -DSUPLA_OTA -DSUPLA_RELAY
[/code]
Przed chwilą wygenerowałem plik dla takich danych. Możesz zobaczyć ponownie? Jeżeli nie działa to podeślij linka.
https://gui-generic-builder.supla.io/
Goral64
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

uchnast.michal wrote: Sun Jan 15, 2023 8:35 pm A jest szansa dodać do buildera opcję anulowania generowania? Bywało, że zapomniałem lub się pomyliłem i czekałem aż proces generowania się zakończy. Szkoda czasu i zasobów.
Nie da się anulować. Ale zawsze możesz odświeżyć okno przeglądarki buildera, wybrać poprawne opcje i uruchomić generowanie. Poprzednie opcje się wygenerują i może ktoś inny nie będzie musiał już na nie czekać.
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2026 :D

Image
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Wydaje mi się, że żółty komunikat że zostanie wygenerowany nowy soft - sprawdź ponownie za chwilę jest trochę mylący. poprzedni - sprawdź za 5 minut był prawidłowy.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
krycha88

Robert Błaszczak wrote: Sun Jan 15, 2023 8:48 pm Wydaje mi się, że żółty komunikat że zostanie wygenerowany nowy soft - sprawdź ponownie za chwilę jest trochę mylący. poprzedni - sprawdź za 5 minut był prawidłowy.
Zgadza się, dlatego go zmieniłem.
Yepestis
Has thanked: 19 times
Been thanked: 3 times

Tak się zastanawiam czy bulder mógłby automatycznie generować firmware po pojawieniu się aktualizacji. Wiem że dla wszystkich kombinacji to nierealne, ale na przykład dla 50 najbardziej popularnych, najczęściej generowanych o ile takie statystyki są zbierane. Wtedy aktualizacja była by już błyskawiczną bo nie trzeba by czekać przysłowiowych 5 minut.
Swoją drogą ciekaw jestem jakie firmware I w jakich kombinacjach są najczęściej generowane.
krycha88

Yepestis wrote: Sun Jan 15, 2023 8:58 pm Tak się zastanawiam czy bulder mógłby automatycznie generować firmware po pojawieniu się aktualizacji. Wiem że dla wszystkich kombinacji to nierealne, ale na przykład dla 50 najbardziej popularnych, najczęściej generowanych o ile takie statystyki są zbierane. Wtedy aktualizacja była by już błyskawiczną bo nie trzeba by czekać przysłowiowych 5 minut.
Swoją drogą ciekaw jestem jakie firmware I w jakich kombinacjach są najczęściej generowane.
Jestem przeciwny :P Przez te "5 min" możesz zawsze pomyśleć w jaki sposób aktualizowałeś moduły do tej pory :)
Goral64
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

Yepestis wrote: Sun Jan 15, 2023 8:58 pm Tak się zastanawiam czy bulder mógłby automatycznie generować firmware po pojawieniu się aktualizacji. Wiem że dla wszystkich kombinacji to nierealne, ale na przykład dla 50 najbardziej popularnych, najczęściej generowanych o ile takie statystyki są zbierane. Wtedy aktualizacja była by już błyskawiczną bo nie trzeba by czekać przysłowiowych 5 minut.
Tak to nierealne. Czasem zdarza się, że krycha88 potrafi spłodzić kilka wersji oprogramowania jednego dnia ;) Generowanie firmware jest zasobożerne i puszczanie generowania z wyprzedzeniem nie jest dobrym pomysłem i bardziej zaszkodzi, niż się komuś przysłuży.
No i tylko pierwsze generowanie trwa do 3 minut, potem (o ile nie wejdzie nowa wersja) pobiera się już gotowy firmware od razu.
Yepestis wrote: Sun Jan 15, 2023 8:58 pm Swoją drogą ciekaw jestem jakie firmware I w jakich kombinacjach są najczęściej generowane.
Nie prowadzimy takich statystyk, bo w sumie póki co nic dla nas nie wnoszą.
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2026 :D

Image
LukaszH

krycha88 wrote: Sun Jan 15, 2023 8:39 pm
LukaszH wrote: Sun Jan 15, 2023 8:08 pm BOARD esp8266:esp8266:generic:eesz=1M64,xtal=160
BOARD_NAME
TEMPLATE_JSON
JSON_DEFINITION
OPTIONS -DATOMIC_FS_UPDATE -DMIMETYPE_MINIMAL -DBEARSSL_SSL_BASIC -DSUPLA_ACTION_TRIGGER -DSUPLA_BUTTON -DSUPLA_CONDITIONS -DSUPLA_CONFIG -DSUPLA_DS18B20
-DSUPLA_ENABLE_GUI -DSUPLA_IMPULSE_COUNTER -DSUPLA_LIMIT_SWITCH -DSUPLA_MCP23017 -DSUPLA_OTA -DSUPLA_RELAY
[/code]
Przed chwilą wygenerowałem plik dla takich danych. Możesz zobaczyć ponownie? Jeżeli nie działa to podeślij linka.
Już wszystko śmiga - muszę poczekać na kolejną wersję aby zobaczyć jak działa automatyczna aktualizacja 2 etapowa :)
jaku2k
Has thanked: 1 time

Witam,

z zaciekawieniem przyglądam się tej opcji. Jeśli dobrze rozumiem, to teraz aktualizacja GG dla urządzeń z pamięcią >1MB jak i dla tych z =1MB powinna przebiegać w pełni autonomicznie :?:

Może dałoby się dorobić krańcówkę sygnalizującą pojawienie się nowej wersji i wirtualny przekaźnik uruchamiający aktualizację :idea:

W takim wypadku moglibyśmy konfigurować sobie w Cloudzie "otwieranie furtki" dla nowego GG :D
Pozdrawiam
Jakub

Return to “GUI Generic”