Podgląd włączenia pompy

Pietras81
Been thanked: 1 time

J@cek wrote: Mon Jan 16, 2023 7:27 am Faktycznie gniazdko chyba najprostszym rozwiązaniem.
Pomyślałem jeszcze o najprostszym (najtańszym) ESP z zasilaczem podłączonym równolegle do pompy. Układ nic by nie robił tylko zgłaszał swoją obecność w Supli podczas pracy pompy.

Dzięki za porady.
Tylko jak dasz cokolwiek równolegle to w supli jak nie będzie działać pompa to urządzenie będzie rozłączone. Ja mimowszystko jak już chcesz tanie esp z zasilaniem to dołóż przekaznik jak Robert pisze.
https://pietras-81.aqi.eco/
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

A gniazdko (Gosund SP111) nie do końca będzie wygodne, bo przy wyłączonej pompie będzie w Supli widoczne jako urządzenie odłączone. Po załączeniu pompy (zasilania) mogą zdarzyć się problemy z ponownym połączeniem do Wi-Fi i już nie masz prawidłowej informacji.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Gitman

J@cek wrote: Mon Jan 16, 2023 7:27 am Faktycznie gniazdko chyba najprostszym rozwiązaniem.
Pomyślałem jeszcze o najprostszym (najtańszym) ESP z zasilaczem podłączonym równolegle do pompy. Układ nic by nie robił tylko zgłaszał swoją obecność w Supli podczas pracy pompy.

Dzięki za porady.
Wyjdzie dokładnie to samo co gosund czyli urządzenie będzie pojawiać się i znikać tylko teraz nie będzie wiadomo czy znikło z sieci bo pompa wyłączona czy dlatego że sieć wifi zanikła. Moje rozwiązanie nie polegało na tym abyś przez row-01 sterował pompę tylko w momencie załączenia pompy podał też to napięcie do wejścia row-01 co zmieniło by stan przekaźnika informując czy jest on czy off a sam row-01 podłączył na stałe (żeby nie znikało z sieci) nie razem z pompą tak żebyś wysterowywał samo wejście a nie całe urządzenie.
J@cek

[/quote]

.... w momencie załączenia pompy podał też to napięcie do wejścia row-01 co zmieniło by stan przekaźnika informując czy jest on czy off a sam row-01 podłączył na stałe (żeby nie znikało z sieci) nie razem z pompą tak żebyś wysterowywał samo wejście a nie całe urządzenie.
[/quote]

Czyli napięcie z pompy podłączyć do zacisków In1 i2 tego row-01? a zasilanie oddzielne do L i N row-1?
Przepraszam za proste pytania ale wiedza moja jest znikoma.

A inaczej:
Przekaźnik ze sterowaniem 230v (taki jak zaproponował Robert) podłączony do pompy i on dałby zamknięcie obwodu które poszłoby na wemos d1 mini (lub coś podobnie taniego). Tylko czy tak się da? Jeśli tak to pod jakie piny to podłączyć? Wyszło by podobnie bo sieć na stałe by trzymał a znacznie taniej.
Basmar

Dzień dobry,

Przypominam, że stare dobre Supla Scripts oraz Pushover robią niesamowitą robotę jeżeli chodzi o monitorowanie oraz notyfikację.
No i cały plan spalił na panewce :cry:
Robert Błaszczak

J@cek wrote: Mon Jan 16, 2023 9:52 am A inaczej:
Przekaźnik ze sterowaniem 230v (taki jak zaproponował Robert) podłączony do pompy i on dałby zamknięcie obwodu które poszłoby na wemos d1 mini (lub coś podobnie taniego). Tylko czy tak się da? Jeśli tak to pod jakie piny to podłączyć? Wyszło by podobnie bo sieć na stałe by trzymał a znacznie taniej.
Takie rozwiązanie wyjdzie Ci najtaniej i najpewniej. Styki przekaźnika podłączasz do masy i np. do D6 (GPIO12), generujesz soft na GUI-Generic z zaznaczeniem obsługi krańcówek, konfigurujesz i wszystko działa. Wieczorem rozrysuję Ci schemacik.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

J@cek

[/quote]

Takie rozwiązanie wyjdzie Ci najtaniej i najpewniej. Styki przekaźnika podłączasz do masy i np. do D6 (GPIO12), generujesz soft na GUI-Generic z zaznaczeniem obsługi krańcówek, konfigurujesz i wszystko działa. Wieczorem rozrysuję Ci schemacik.
[/quote]

Wielkie dzięki -schemacik będzie wielce pomocny:)
Gitman

J@cek wrote: Mon Jan 16, 2023 9:52 am
.... w momencie załączenia pompy podał też to napięcie do wejścia row-01 co zmieniło by stan przekaźnika informując czy jest on czy off a sam row-01 podłączył na stałe (żeby nie znikało z sieci) nie razem z pompą tak żebyś wysterowywał samo wejście a nie całe urządzenie.

Czyli napięcie z pompy podłączyć do zacisków In1 i2 tego row-01? a zasilanie oddzielne do L i N row-1?
Przepraszam za proste pytania ale wiedza moja jest znikoma.
Row-01 zasilasz na stałe podłączając L i N a do wejść in1 lub in2 podajesz tylko L które pojawi się po załączeniu pompy do zacisków in1, in2 nie podłączasz N. Właśnie ze względu na tak proste pytania zaproponowałem może nie najtańsze ale wydaje mi się najprostsze rozwiązanie.
Moim zdaniem z wemosem i przekaźnikiem sobie nie poradzisz przy obecnym stanie wiedzy.

@Robert Błaszczak
Rozumie że według ciebie każdy posiada programator w szufladzie i potrafi go używać. Rozwiązanie które zaproponowałeś jest oczywiście dobre i najpewniej najtańsze tego nie neguję, jednak czy najprostsze? i czy uważasz że autor tematu sobie z tym poradzi ?
Robert Błaszczak

Do Wemosa nie ma potrzeby używać programatora. Wszystko da się zrobić z poziomu strony WWW z GUI-Generic. Podłączenie dwóch przewodów z przekaźnika do Wemosa oraz dwóch przewodów z obwodu zasilania pompy do cewki przekaźnika nie powinno stanowić większego problemu. Ale to Autor pytania musi wiedzieć, z czym sobie poradzi.

W proponowanym przez Ciebie rozwiązaniu z ROW-01 w aplikacji użytkownik może włączyć przekaźnik (który nie jest do niczego podłączony), ale stan pompy będzie wtedy pokazywany odwrotnie.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Goral64
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

Robert Błaszczak wrote: Mon Jan 16, 2023 11:11 am W proponowanym przez Ciebie rozwiązaniu z ROW-01 w aplikacji użytkownik może włączyć przekaźnik (który nie jest do niczego podłączony), ale stan pompy będzie wtedy pokazywany odwrotnie.
No i w Supli będzie to urzadzenie sterujące, czyli można będzie je przypadkiem wyłączyć w aplikacji, i faktyczny stan będzie odwrotnym od pokazywanego w Supli.
Dlatego wemos i funkcja wyłącznika krańcowego w Supli będzie pokazywała sensor binarny, czyli tylko faktyczny stan, nie będzie go można zmienić inaczej jak przez zmianę poziomu sygnału na GPIO wemosa, czyli stanem przekaźnika pomocniczego.
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2026 :D

Image

Return to “Pomoc”