przycisk, który jest online tylko po naciśnięciu
-
danrath.cz
Witam, rozwiązuję taki problem. Chciałbym zrobić przycisk/przełącznik, który jest online tylko po naciśnięciu/aktywacji. Powód jest bardzo prosty, chcę wysłać wiadomość i zarchiwizować datę i godzinę otwarcia drzwi, a jeśli są zamknięte, mój ESP8266 jest w głębokim uśpieniu. Po otwarciu drzwi resetuje się, więc na chwilę przechodzi w tryb online, a następnie wraca do głębokiego uśpienia. Oszczędza to baterię w jak największym stopniu. Problemem jest ustalenie jakiejś akcji w SUPPLI, gdy moduł pojawi się online. Próbowałem przez skrypty, ale fakt, że pojawia się online, nie jest powodem do działania. Teraz spojrzałem na MQTT i jeśli urządzenie jest w trybie offline, nie można zasymulować naciśnięcia klawisza, co by mi pomogło. Nie wiem, czy to w ogóle możliwe w SUPPLI. Z góry dziękuję za poradę.
Poszukaj tematu czujnika skrzynki pocztowej opartej an czujniku zalania, dziala to tak jak piszesz i w momencie aktywacji wywołuje link bezpośredni, który może np przełączyć przekaźnik, uruchomić scene itp..
Co do realizacji tego w esp sprawdz najpierw jak długo wytrzyma bateria w trybie głębokiego uśpienia bez wybudzania nawet, bo obawiam sie ze dłużej niz 2 tyg to nie pociągnie. Co innego urządzenie o którym wspomniałem wyżej.
Co do realizacji tego w esp sprawdz najpierw jak długo wytrzyma bateria w trybie głębokiego uśpienia bez wybudzania nawet, bo obawiam sie ze dłużej niz 2 tyg to nie pociągnie. Co innego urządzenie o którym wspomniałem wyżej.
-
danrath.cz
dziękuję za radę. Zrobiłem wirtualny przekaźnik na module, który jest wciąż online i łączę go za pomocą directlink. Directlink wywołuję z innego modułu, który wciąż jest w głębokim uśpieniu i budzi się dopiero po otwarciu drzwi. Mój program. To działa świetnie. Ale mam inny problem z tym, że muszę prowadzić historię otwierania drzwi i nigdzie jej nie widzę.
Bateria na pewno wytrzyma długo, mam zmodyfikowane połączenie, w którym podłączam piny RST i EN przez 3M do Vcc zamiast 10K. To duża oszczędność: 3,3 V / 10000 Ohm = 330 mikroA, podczas gdy 3,3 V / 3000000 Ohm = 1,1 mikroA. Do tego jeszcze jeden obwód, który pobiera ok. 1,1 mikroA, co daje w sumie 2,2 mikroA. Bateria CR2032 ma pojemność ok. 130mA/h. 130000/2,2=59090 godzin. Tak, czasami przez kilka sekund pobór będzie wynosił 50-150mA, więc będzie trochę mniej. Jeśli to nie wystarczy, użyję baterii 2xAAA.
Przepraszam za mój polski, ale jestem z Czech i mówię i czytam po polsku dobrze, ale nie mogę już pisać, nigdy tego nie robiłem
Bateria na pewno wytrzyma długo, mam zmodyfikowane połączenie, w którym podłączam piny RST i EN przez 3M do Vcc zamiast 10K. To duża oszczędność: 3,3 V / 10000 Ohm = 330 mikroA, podczas gdy 3,3 V / 3000000 Ohm = 1,1 mikroA. Do tego jeszcze jeden obwód, który pobiera ok. 1,1 mikroA, co daje w sumie 2,2 mikroA. Bateria CR2032 ma pojemność ok. 130mA/h. 130000/2,2=59090 godzin. Tak, czasami przez kilka sekund pobór będzie wynosił 50-150mA, więc będzie trochę mniej. Jeśli to nie wystarczy, użyję baterii 2xAAA.
Przepraszam za mój polski, ale jestem z Czech i mówię i czytam po polsku dobrze, ale nie mogę już pisać, nigdy tego nie robiłem