Podgląd włączenia pompy

Gitman

Wystarczy że zmieni ikonę a w miejscu gdzie ma być "ON" da ikonę "OFF" i odwrotnie i będzie wskazywać dobrze według mnie jest to prostsze niżeli konfiguracja wewnątrz sterownika ale tak jak napisałeś to już niech sam autor zdecyduje.
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Przeczytaj jeden post przed Twoim od @Goral64. ROW-01 nie jest najszczęśliwszym rozwiązaniem do tego celu.
A jeśli Autor wątku nie będzie się czuł na siłach aby samodzielnie złożyć taki układ, to pewnie znajdzie się kilka osób (w tym ja) które złożą taki układzik (po kosztach).
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Gitman

Czy ja coś komuś wciskam na siłę :D Oczywiście masz rację ale oprócz tego że można przypadkowo przełączyć w aplikacji, choć używam takowej już kilka lat i jeszcze do tej pory mi się nie zdarzyło (widać jeszcze wszystko przede mną) włączyć nic przypadkiem.
Robert Błaszczak

A czy ja gdzieś napisałem, że wciskasz na siłę? :lol: :mrgreen:
A już na poważnie, niech Autor wypowie się odnośnie swoich umiejętności w temacie złożenia samodzielnie takowego układu i zdecyduje, jakie rozwiązanie wybrać. Ma dwa do wyboru.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Pietras81
Been thanked: 1 time

Na początku tez zasugerowałem przekaznik jak Robert i nadal będę popierał to zozwiazanie. Będzie w tel. pokazywać czy pompa włączona czy wyłączona bez możliwości przełączenia czegokolwiek. Tego chciał autor postu.
https://pietras-81.aqi.eco/
J@cek

Z wiedzą oczywiście nie jest najlepiej ale chęć poskładania czegoś samodzielnie jest ogromna i mnie inspiruje.

Mam już jednego Sonofa z 5x DS 18B20 i przekaźnikiem którego sam zaprogramowałem przez GUI i działa:)

A tu bardziej chodzi mi o tanie proste rozwiązanie. Ma to tylko sygnalizować i nawet jak się zawiesi, czy co tam to nic się nie stanie.

Całkiem niedawno dowiedziałem się o Supli i trafiłem na to forum i tu dowiedziałem, się wielu rzeczy o których wcześniej pojęcia nie miałem.
Gitman

No to w takim razie sprawa wyjaśniona wemos przekaźnik i do dzieła :D
Robert Błaszczak

Obiecany schemat i opis.

Jak będziesz lutował przewody do przekaźnika po stronie cewki (230V) to obowiązkowo zaizoluj wykonane połączenia koszulką termokurczliwą tak aby nie poraził Cię prąd.
czujnik_fazy.jpg

Polecam zastosować oryginalne Wemos D1 mini, które mają 4MB pamięci FLASH. Nie będzie później kłopotu z automatyczną aktualizacją. Generujesz firmware ze strony GUI-Generic z następującymi opcjami:

gg_options.jpg

Moduł konfigurujesz w następujący sposób:
USTAWIENIA URZĄDZENIA > KONFIGURACJA
LED > GPIO2-D4
POŁĄCZENIE SSL
GUI PODCZAS NORMALNEJ PRACY

USTAWIENIA URZĄDZENIA > KRAŃCÓWKI
ILOŚĆ: 1
1. Krańcówka: GPIO12-D6

Oczywiście dokonfigurowujesz swoje dane do Cloud i Wi-Fi.

Po pojawieniu się urządzenia w Cloud ustawiasz funkcję np. czujnik poczty, zmieniasz ikony na ikonkę pompy, jeśli wskazuje odwrotnie to zmieniasz logikę działania.

Możesz cieszyć się działaniem wskaźnika załączenia pompy.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Gitman

To ja ze swojej strony bym zaproponował podstawkę do tego przekaźnika a sam przekaźnik z funkcją testu (tak wiem dodatkowe koszty :?) ale jak byś miał kiedyś jakiekolwiek problemy ze strony przekaźnika łatwo go zdiagnozujesz i ewentualnie wymienisz bez rozwalania całego układu, plus z podstawką mniejsze ryzyko porażenia prądem :geek:
Robert Błaszczak

Bardzo dobra propozycja z tą podstawką. Będzie zdecydowanie bezpieczniej.

Tu filmik z działania czujnika załączenia pompy: https://youtube.com/shorts/ItIpuhsNRWw?feature=share
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Return to “Pomoc”