Kontrola dmuchawy oczyszczalni , jak ?

shimano73
Been thanked: 1 time

Poradźcie , dziś miałem awarię dmuchawy oczyszczalni, na szczęście szybko to zauważyłem bo była jeszcze ciepła ;)
Udało się ją naprawić i jest OK, ale chciałbym ją jakoś osupować by mieć lepsza kontrolę nad nią . Dmuchawa jest sterowana przez dedykowany sterownik który co prawda kontroluje jej pobór prądu i ma brzęczyk ale jest zbyt cichy a nie zawsze jestem w domu.
Wpiąłem sterownik do gniazdka SP111 i mogę kontrolować pobór prądu ale sterownik np. włącza na 3min i wyłącza na 3min dmuchawę więc zwykła kontrola skryptami się nie sprawdzi.
Jak można by było to ogarnąć aby było to pewniejsze ?
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie

Wezmę udział w Supla Offline Party 2024 :)
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

shimano73 wrote: Tue Jan 17, 2023 7:02 pm Poradźcie , dziś miałem awarię dmuchawy oczyszczalni, na szczęście szybko to zauważyłem bo była jeszcze ciepła ;)
Udało się ją naprawić i jest OK, ale chciałbym ją jakoś osupować by mieć lepsza kontrolę nad nią . Dmuchawa jest sterowana przez dedykowany sterownik który co prawda kontroluje jej pobór prądu i ma brzęczyk ale jest zbyt cichy a nie zawsze jestem w domu.
Wpiąłem sterownik do gniazdka SP111 i mogę kontrolować pobór prądu ale sterownik np. włącza na 3min i wyłącza na 3min dmuchawę więc zwykła kontrola skryptami się nie sprawdzi.
Jak można by było to ogarnąć aby było to pewniejsze ?
nie mógłbyś pod brzęczyk podłączyć przekaźnik albo optoizolator i jako krańcówka?
YoMan
Been thanked: 1 time

W tym sterowniku jest nawet wyjście bezpotencjałowe i musiałbym np zmajstrować wejście w tym SP111, nie wiem na ile to możliwe bo musiałby tam być transoptor.
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie

Wezmę udział w Supla Offline Party 2024 :)
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

W sumie to nie wiem co to za urządzenie i co uległo awarii ale skoro piszesz, że coś grzało to nie wystarczy pomiar temperatury?
YoMan

jeżeli sterownik dedykowany ma pełną kontrolę to bym nie kombinował pc817 powinno się zmieścić, jak sterownik ma wyjście bezpotencjałowe to na upartego można pod gipo się podpiąć ale wolał bym zachować izolację galwaniczną.
w użyciu: supla, nettemp...
uchnast.michal
Has thanked: 7 times

Ja pracę przepompowni i dmuchawy "pilnuję" analizą poboru mocy. Dmuchawa ma lekkie piki co godzinę gdy się przelewania włącza. Poza tym czasem jest stabilnie.

Return to “Pomoc”