Panowie mam pytanie czy z takiego czujnika LIW będzie czytał impulsy drugie jak to podłączyć ??
Czujnik indukcyjny NPN TL-W5MC1
Działa jak na poniższym schemacie.
Podłączenie LIW-01
-
Mirosław F.
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 22 times
Czarny do com w LIW-01Pietras81 wrote: Fri Jan 13, 2023 1:27 pm Panowie mam pytanie czy z takiego czujnika LIW będzie czytał impulsy drugie jak to podłączyć ??
Niebieski -
Czerwony +
Ta nakładka może nie współpracować z LIWem. Trzeba to sprawdzić na "żywym organizmie"
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
ul. Zielona 27
-
Pietras81
- Been thanked: 1 time
Niestety lipa.Mirosław F. wrote: Fri Jan 13, 2023 3:24 pmCzarny do com w LIW-01Pietras81 wrote: Fri Jan 13, 2023 1:27 pm Panowie mam pytanie czy z takiego czujnika LIW będzie czytał impulsy drugie jak to podłączyć ??
Niebieski -
Czerwony +
Ta nakładka może nie współpracować z LIWem. Trzeba to sprawdzić na "żywym organizmie"
Podpoiłem jak napisałeś i nic.
Sprawdziłem jak działa ta indukcja i generalnie jak jest podłączona do zasilania ( niebieski - czerwony +)to pomiędzy czarnym a niebieskim jest tyle ile na zasilaczu czyli około 12V jak przyłożę coś metalowego to zapala się dioda na indukcji i powyższe 12V pojawia się między czarnym a +
https://pietras-81.aqi.eco/
-
Pietras81
Mirek możesz coś na poniższy temat napisaćMirosław F. wrote: Fri Jan 13, 2023 3:24 pmCzarny do com w LIW-01Pietras81 wrote: Fri Jan 13, 2023 1:27 pm Panowie mam pytanie czy z takiego czujnika LIW będzie czytał impulsy drugie jak to podłączyć ??
Niebieski -
Czerwony +
Daj:
Niebieski do GND od zasilania LIW
Brązowy do COM
Czarny do + (obok COM).
Teoretycznie ten czujnik pracuje na napięciach >10 V. LIW na wyjście impulsowe daje 9 V, więc może nie działać.
Natomiast jest możliwe, że wejście "+" (obok COM) będzie poprawnie działać na 12 V (może Mirek nam potwierdzi), wtedy możnaby czujnik impulsowy zasilić z 12 V (czyli niebieski do GND "-", brązowy do "+" obok GND "-", a czarny do "+" obok COM), ale nie chciałbym abyś uszkodził LIW za moją radą, więc nie rób tego dopóki ktoś nie potwierdzi, czy na to złącze można dać 12 V.
-
Mirosław F.
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 22 times
Można spróbować podłączyć jak napisałeś. Z LIWem nic się nie stanie. Bardziej obawiam się, że to nie zadziała.
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
ul. Zielona 27
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Sprawdziłem u siebie podłączając +/- 12V DC od zasilania LIW do "+" od licznika impulsów (też na LIW) i każde zwarcie ładnie liczył jako impuls.Mirosław F. wrote: Wed Jan 18, 2023 10:56 am Można spróbować podłączyć jak napisałeś. Z LIWem nic się nie stanie. Bardziej obawiam się, że to nie zadziała.
Nie mam natomiast jak sprawdzić z tym czujnikiem, bo go nie posiadam.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
klew
Dla mnie trochę ten opis na obudowie LIW-01 jest mało intuicyjny.
Nie jestem elektrykiem, więc nie wiem jakie jest przyjęte nazewnictwo i może opisane przeze mnie poniżej wątpliwości wynikają tylko z braków edukacyjnych, ale się nimi podzielę, bo może pomoże to innym. Jeśli nie ma jakiegoś przyjętego nazewnictwa, to może warto te nadruki w nowszych wersjach obudowy poprawić na bardziej intuicyjne?
Ten "COM" mi się bardziej kojarzy z wejściem, które powinno zliczać impulsy. Natomiast to jest tak naprawdę wyjście +9 V z LIW. Także ten "COM" powinien być rozumiany bardziej jak zacisk "COM" na przekaźnikach (common - wspólny), coś co "zawsze" ma napięcie.
"+" na dolnej części LIW mi się bardziej kojarzy z wyjściem zasilania +9 V, natomiast to jest wejście na impulsy, które liczy LIW, gdy na tym + pojawi się napięcie, to LIW zaliczy to jako impuls. Trochę też to jest dziwne, że mamy dwa zaciski na urządzeniu oznaczone jako "+". Jedno do podłączenia zasilania, a drugie jako wejście na impulsy...
Nie jestem elektrykiem, więc nie wiem jakie jest przyjęte nazewnictwo i może opisane przeze mnie poniżej wątpliwości wynikają tylko z braków edukacyjnych, ale się nimi podzielę, bo może pomoże to innym. Jeśli nie ma jakiegoś przyjętego nazewnictwa, to może warto te nadruki w nowszych wersjach obudowy poprawić na bardziej intuicyjne?
Ten "COM" mi się bardziej kojarzy z wejściem, które powinno zliczać impulsy. Natomiast to jest tak naprawdę wyjście +9 V z LIW. Także ten "COM" powinien być rozumiany bardziej jak zacisk "COM" na przekaźnikach (common - wspólny), coś co "zawsze" ma napięcie.
"+" na dolnej części LIW mi się bardziej kojarzy z wyjściem zasilania +9 V, natomiast to jest wejście na impulsy, które liczy LIW, gdy na tym + pojawi się napięcie, to LIW zaliczy to jako impuls. Trochę też to jest dziwne, że mamy dwa zaciski na urządzeniu oznaczone jako "+". Jedno do podłączenia zasilania, a drugie jako wejście na impulsy...
-
Pietras81
Panowie bardzo dziękuje za pomoc. Podłączyłem jak klew pisał i liczy. Poprawiłem też schemat w 1 poście. A jeszcze zapytam jak bym zamiast liw chciał zwykłe esp typu wemos mini to jest szansa żeby to działało bez żadnego optoizolatora ??
-
Goral64
- Has thanked: 2 times
Nie znam schematu urządzenia, ale ja interpretowałem to w ten sposób, że (+) to napięcie odniesienia, a (COM) to napięcie wygenerowane przez impulsator. Impulsatorem może być wtedy moim zdaniem zwykły bezpotencjałowy kontaktron jak i impulsator rezystancyjny a także impulsator z poziomem napięcia na wyjściu...
Może faktycznie opis dolnych zacisków jest zamieniony miejscami? Dla impulsatorów bezpotencjałowych jest to bez znaczenia, dla potencjałowych już ma znaczenie.
Może faktycznie opis dolnych zacisków jest zamieniony miejscami? Dla impulsatorów bezpotencjałowych jest to bez znaczenia, dla potencjałowych już ma znaczenie.
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2026

-
klew
Też tak na to kiedyś patrzyłem, ale jest inaczejGoral64 wrote: Wed Jan 18, 2023 11:53 am Nie znam schematu urządzenia, ale ja interpretowałem to w ten sposób, że (+) to napięcie odniesienia, a (COM) to napięcie wygenerowane przez impulsator. Impulsatorem może być wtedy moim zdaniem zwykły bezpotencjałowy kontaktron jak i impulsator rezystancyjny a także impulsator z poziomem napięcia na wyjściu...
Do wemosa możesz podłączyć sygnał o napięciu maks. 3,3 V. Jak dasz tam 12 V, to uszkodzisz ESP.Pietras81 wrote: Wed Jan 18, 2023 11:52 am Panowie bardzo dziękuje za pomoc. Podłączyłem jak klew pisał i liczy. Poprawiłem też schemat w 1 poście. A jeszcze zapytam jak bym zamiast liw chciał zwykłe esp typu wemos mini to jest szansa żeby to działało bez żadnego optoizolatora ??