Ilość modułów Supla, problemy z WiFi?

Lechu_
Has thanked: 1 time

Cześć

Mam trochę nietypowe i pewnie problematyczne w odpowiedzi pytanie.
Od jakiegoś czasu mam problem z siecią wifi i lan w domu. Opiszę co się wydarzyło i jakie są objawy, może ktoś z Was jest w stanie mi coś podpowiedzieć.
Mam internet światłowodowy, do niego switch i kable pociągnięte po domu. Na poprzednim routerze dostawcy wszystko działało ok. Miałem swoje routery Tp Linka, dwie sieci wifi do których łączyły się moduły i nasze telefony (3xXiaomi). Wszystko działało płynnie po LAN (komputery) i Wifi (telefony), moduły się nie rozłączały. Z racji tego ,że przechodziłem na GUI Generic, chciałem mieć wszystkie moduły w jednej sieci do łatwiejszej aktualizacji. Zakupiłem 3 satelity Deco M4. Konfiguracja bezproblemowa jak i zasięg. Prawie w tym samym czasie umarł router dostawcy więc zaprosiłem technika na wymianę. Podmienili. Od tamtego czasu doszedł jeszcze do sieci jeden telefon Xiaomi czyli w sumie 4szt.
Od tego czasu mam w Wifi około 30 kilku urządzeń, w tym moduły na Gui, org Zamel, i dwa jeszcze na Incan.
Po wymianie głównego routera zauważyłem problemy. Na telefonach zdarzają się przywieszenia Wifi - nie rozłącza z routerem tylko zawiesza się ładowanie stron www, postów na Facebooku, tak jakby coś się blokowało. Na komputerze też zauważyłem takie przywieszenia, czasem nie ładuje się strona, nie ma komunikatu o braku internetu, ikonka na pasku pokazuje cały czas połączenie z siecią.
Wszystkie moduły Supli działają prawidłowo i nie widać przerw w połączeniach (np. jest ciągłość pomiarów temperatury)
Wezwany na miejsce technik stwierdził , że po ich stronie wszystko jest ok, nie widzą żadnych przerw w dostępie.
Szczerze to już opadają mi ręce , bo jest to dość denerwujące i uciążliwe.
Czy jest możliwe , że np DECO M4 nie radzi sobie z taką ilością połączeń urządzeń po wifi i jednocześnie może to powodować zawieszki po LAN?
Dostałem też sugestie od technika , że któreś z urządzeń po Wifi robi problem i stąd takie sytuacje. Znalazłem jakieś info , że telefony Xiaomi potrafią robić taki bałagan. Przyznaje , że nie znam się na diagnostykach sieci i nie wiem już jak to sprawdzić. Jedyne co zauważyłem w logach DECO M4 jakieś wpisy error , przy adresach MAC telefonów Xiaomi ale nie potrafię ich zinterpretować nawet szukając w necie.
Czy ktoś ma jakieś pomysły, sugestie?
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Wypadałoby zrobić trochę testów. Ping do hostów z którymi bywają problemy, telnet na port 443 i obserwowanie co się dzieje. traceroute/mtr do określonego hosta. Bez tego trudno cokolwiek powiedzieć. Najlepiej trzymaj jakiegoś kompa w pogotowiu i jak pojawi się problem to odpalasz kilka poleceń. Obserwujesz co się dzieje, a najlepiej jak jeszcze nagrasz wyniki testów ponieważ czasami z obserwacji można co wywnioskować. Technik przychodzi odpala zwykle speed test i mówi, że jest OK. Ostatnio miałem problem z dostawcą sieci w Paczkowie. Niby wszystko Ok, ale jednak nie. Okazało się, że losowo nie są zestawiane połączenia TCP tak jakby losowo blokował je firewall. Wyłapałem to telnetem i nagranie udostępniłem dostawcy. Po 24h naprawili. https://drive.google.com/file/d/1kHSuCt ... Vp1sw/view
SUPLA.... Nareszcie w domu.
Lechu_

Dzięki za odpowiedz pzygmunt :) Niestety nie znam się na takich testach i tu jest problem. Rozumiem jednak , że nie ma możliwości aby moduły w Supli robiły zamieszanie oraz raczej wykluczasz błędne działanie DECO M4? Tak , to prawda, technik odpalił speed testa i oczywiście było super :)
Goral64
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

Ja pozbyłem się TP DECO M4 (2x) bo powyżej 30 urządzeń WiFi zaczął gubić połączenia.
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2026 :D

Image
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Co robi zamieszanie to nie wiem. Możesz mieć np. konflikty adresów jeśli część urządzeń ma przypisane je na stałe, a część nie i losowo zaczynają się "kłócić". Może to też być problem z DNS-ami. Generalnie problemów może być wiele ale bez testów to wróżenie z fusów.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
Lechu_

No to muszę zaprosić jakiegoś specjalistę na testy rzeczy o których piszesz. Sam tego nie ogarnę.

@Goral64, u mnie nic nie gubi połączenia, są tylko albo aż te problemy z zawieszeniami po wifi i lan :/
Albert

Goral64 wrote: Thu Jan 19, 2023 10:29 am Ja pozbyłem się TP DECO M4 (2x) bo powyżej 30 urządzeń WiFi zaczął gubić połączenia.
Hmm ja od niedawna mam 3 szt deco M4 i zero problemów w modułami, a mam ich trochę w domu :roll:
Lechu_

Albert wrote: Thu Jan 19, 2023 10:53 am
Goral64 wrote: Thu Jan 19, 2023 10:29 am Ja pozbyłem się TP DECO M4 (2x) bo powyżej 30 urządzeń WiFi zaczął gubić połączenia.
Hmm ja od niedawna mam 3 szt deco M4 i zero problemów w modułami, a mam ich trochę w domu :roll:
Dlatego ja nie bardzo wierzę że Deco robi problemy. Stawiam raczej na dostawcę bo cała sytuacja pojawiła się w zasadzie po wymianie na ich nowy router. Z tym że niestety nie jestem sam w stanie nic im udowodnić bez tych testów. Muszę to jakoś ogarnąć.
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

No to teraz pytanie, czy wszystkie Twoje 3 x DECO są tylko i wyłącznie urządzeniami mesh, a router dostawcy również obsługuje tą technologię. Czy może jeden DECO jest routerem podłączonym kablem do routera dostawcy? Jeśli u Ciebie występuje drugi przypadek, to czy urządzenie od dostawcy pracuje w trybie routera, czy mostu (bridge)? Jeśli masz dwa routery, to czy nazwy sieci Wi-Fi z routera dostawcy i z DECO są różne?
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Lechu_

Robert Błaszczak wrote: Thu Jan 19, 2023 12:50 pm No to teraz pytanie, czy wszystkie Twoje 3 x DECO są tylko i wyłącznie urządzeniami mesh, a router dostawcy również obsługuje tą technologię. Czy może jeden DECO jest routerem podłączonym kablem do routera dostawcy? Jeśli u Ciebie występuje drugi przypadek, to czy urządzenie od dostawcy pracuje w trybie routera, czy mostu (bridge)? Jeśli masz dwa routery, to czy nazwy sieci Wi-Fi z routera dostawcy i z DECO są różne?
Deco są ustawione w trybie AP. Router dostawcy nie rozgłasza wifi (jest to wyłączone). Deco podpinałem i do switcha kablem i na próbę do routera dostawcy , bez zmian problemy się powtarzały.

Return to “Pomoc”