Ilość modułów Supla, problemy z WiFi?

Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

A router dostawcy w jakim trybie pracuje / ewentualnie w jakim trybie pracuje DECO? Bo jeśli urządzenie dostawcy pracuje w trybie rouera, to DECO powinny pracować w trybie Access Point.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Lechu_
Has thanked: 1 time

Robert Błaszczak wrote: Thu Jan 19, 2023 1:21 pm A router dostawcy w jakim trybie pracuje / ewentualnie w jakim trybie pracuje DECO? Bo jeśli urządzenie dostawcy pracuje w trybie rouera, to DECO powinny pracować w trybie Access Point.
Tak napisałem powyżej, DECO pracuje w trybie Access Point. Urządzenie dostawcy jest w trybie routera.
zuchnet

Odpowiem ci jak to wygląda w moim przypadku bo z tym samym problemem walczyłem i nie wyglądało to różowo.
Przy dużej ilości urządzeń wifi sypie się wszystko na słabych routerach.
Główny router Neostrada (TP-LINK) oraz 4 dodatkowe jako AP oraz dodatkowo kilka wzmacniaczy sygnału również od TP-LINK.
W mieszkaniu 20 stałych adresów IP (TV, tunery SAT itp..) reszta leci po Wifi około 50 urządzeń supla co kilka dni sieć wifi leży ...
Pamiętajmy że teraz wszystko korzysta z sieci nawet głupi odkurzacz, pralka czy suszarka...
Robiłem różne sztuczki stałe IP od 192.168.1.100 zaś DHCP od 192.168.1.155- 192.168.1.255 niestety nic to nie dało co kilka dni wifi leży...
Naprawdę przerobiłem już 90% tego co pisze internet na temat łączenia routerów jako AP i wszystko na nic do momentu kiedy nie trafiłem na router marki Fritzbox
Niestety koszt dobrego routera Fritzbox to około 20 razy tyle co koszt TP-LINK - efekt ?
Wszystkie problemy zniknęły jak ręką odjął. Teraz jestem na etapie wymiany tego badziewia (wzmacniaczy etc..) od TP-LINK na Fritza i dołożenie 10 kolejnych urządzeń supli nie robi mu różnicy... a w pewnej chwili miałem już tak że jedno dodatkowe gniazdko Gosund posypało całą sieć ...
Te wszystkie rzeczy jak łączyć routery jako AP są dobre jak masz 20 urządzeń w sieci ale nie jak masz 100 i to głownie po wifi wtedy dobry router to podstawa.
2 x SBW-02,
2 x MEW-01
2 x ROW-01
4 x PNW-01
wojtas567

Ja u siebie mam akurat router fanbox3 z wyłączonym wifi i do tego unifi UAP-AC-Lite dwuzakresowy i dla takiej konfiguracji ok 60 urządzeń po wifi plus po kablu kilkanaście urządzeń nie stanowi żadnego problemu.
Pozdrawiam
Wojtek
Lechu_

Na testy odłączam wszystkie telefony Xiaomi od wifi i będę testował sprawność po LAN. Też zaczyna mi się wydawać , że taki DECO jako mesh nadaje się jak jest tylko kilka urządzeń po wifi bo z większą ilością nie daje sobie rady i wykrzacza całą sieć. Zastanawiam się nad tym UAP-AC-Lite tylko mam dom, który ma trzy kondygnacje, na każdej są urządzenia Supli i dodatkowo na dworze w garażu też kilka urządzeń. Raz że widzę że one są zasilane po Poe a tego nie mam w swoim switchu a dwa ile takich urządzeń bym potrzebował?
Patryk

Lechu_ wrote: Fri Jan 20, 2023 8:09 am ... tylko mam dom, który ma trzy kondygnacje, na każdej są urządzenia Supli i dodatkowo na dworze w garażu też kilka urządzeń.
viewtopic.php?p=102586#p102586
Pietras81
Been thanked: 1 time

wojtas567 wrote: Thu Jan 19, 2023 9:59 pm Ja u siebie mam akurat router fanbox3 z wyłączonym wifi i do tego unifi UAP-AC-Lite dwuzakresowy i dla takiej konfiguracji ok 60 urządzeń po wifi plus po kablu kilkanaście urządzeń nie stanowi żadnego problemu.
Ja też się bardzo zastanawiam czy tych moich TP Linków nie zamienić na UAP-AC-Lite ale problem ma taki że jedyne gdzie mogę bezinwazyjnie go założyć to strych i mam obawy czy ogarnie mi cały dom i kawałek działki.
https://pietras-81.aqi.eco/
klew
Has thanked: 136 times
Been thanked: 137 times

Wg mnie min. 1x UAP-AC-Lite na kondygnację, a jeśli jest kilka ścian po drodze to nawet 2x UAP na poziom by się przydały ;). Unifi ma taki tool online do planowania - tylko trzeba narysować swój budynek i ściany, a potem wstawiasz różne UAP i on Ci symuluje jakość sygnału w różnych miejscach. Najlepiej każdy podłączony po kablu do switcha. Jak kupisz switch z POE to nie będzie problemu, tylko zwróć uwagę bo jest wiele standardów POE i switch musi dawać POE w standardzie obsługiwanym przez UAP.
Nawet kupując switche od Unifi możesz mieć POE niekompatybilne z UAP, więc patrz na standard.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Lechu_

klew wrote: Fri Jan 20, 2023 8:41 am Wg mnie min. 1x UAP-AC-Lite na kondygnację, a jeśli jest kilka ścian po drodze to nawet 2x UAP na poziom by się przydały ;). Unifi ma taki tool online do planowania - tylko trzeba narysować swój budynek i ściany, a potem wstawiasz różne UAP i on Ci symuluje jakość sygnału w różnych miejscach. Najlepiej każdy podłączony po kablu do switcha. Jak kupisz switch z POE to nie będzie problemu, tylko zwróć uwagę bo jest wiele standardów POE i switch musi dawać POE w standardzie obsługiwanym przez UAP.
Nawet kupując switche od Unifi możesz mieć POE niekompatybilne z UAP, więc patrz na standard.
To już zaczynają się robić spore koszta jak na zwykłą domowa sieć:) 3xUnifi plus switch , dodatkowo nie wszędzie mogę je podpiąć kablem, nie wiem czy obecne kable się do tego nadają. To zwykła skrętka niestety nie z górnej półki.
lukfud
Has thanked: 13 times
Been thanked: 11 times

Zamiast UAP-AC-Lite - https://mikrotik.com/product/cap_xl_ac, cenowo podobnie wychodzą
https://www.facebook.com/groups/supladiy
https://www.facebook.com/groups/suplazamel
https://www.facebook.com/groups/suplaauraton
https://smartnerzeczy.pl

Return to “Pomoc”