Ilość modułów Supla, problemy z WiFi?

klew
Has thanked: 135 times
Been thanked: 137 times

Lechu_ wrote: Fri Jan 20, 2023 8:58 am To już zaczynają się robić spore koszta jak na zwykłą domowa sieć:) 3xUnifi plus switch , dodatkowo nie wszędzie mogę je podpiąć kablem, nie wiem czy obecne kable się do tego nadają. To zwykła skrętka niestety nie z górnej półki.
Unifi tanie nie jest.

Swoją "historię" z unifi opisałem tutaj: viewtopic.php?p=83300#p83300 (warto przeczytać sobie cały wątek).

Większość moich problemów opisanych w tym poście jest już niekatualna. Problem ze switchem był związany z wykrywaniem "pętli" (wg STP) - dało się to wyłączyć i wszyskto ładnie ruszyło.
Inne problemy i niedogodności znikały z kolejnymi aktualizacjami softu na unifi. Od jakiegoś roku działa to u mnie zupełnie bezproblemowo. Do sieci mam dołożony U6-Lite i jeszcze jeden mały switch.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Lechu_
Has thanked: 1 time

No to mam konkretną zagwozdkę :). Póki co mogę stwierdzić że komputery po LAN z odłączonymi wszystkimi telefonami Xiaomi od Wifi działają bezbłędnie. Jeśli to faktycznie telefony Xiaomi tak źle radzą sobie z Deco, lub Deco po prostu nie ogarnia i telefonów i Supli to jest to bardzo słaba reklama dla TP Linka. Choć i tu na forum i w internecie jest sporo nieprzychylnych info o tej firmie. Muszę w takim razie dobrze rozplanować nowy projekt sieci Wifi , żeby drugi raz nie popełnić błędu.
Lector
Has thanked: 13 times
Been thanked: 25 times

Lechu_ wrote: Fri Jan 20, 2023 8:09 am Na testy odłączam wszystkie telefony Xiaomi od wifi i będę testował sprawność po LAN. Też zaczyna mi się wydawać , że taki DECO jako mesh nadaje się jak jest tylko kilka urządzeń po wifi bo z większą ilością nie daje sobie rady i wykrzacza całą sieć. Zastanawiam się nad tym UAP-AC-Lite tylko mam dom, który ma trzy kondygnacje, na każdej są urządzenia Supli i dodatkowo na dworze w garażu też kilka urządzeń. Raz że widzę że one są zasilane po Poe a tego nie mam w swoim switchu a dwa ile takich urządzeń bym potrzebował?
Powiem tak, wszyscy piszę ze do domu to Lite i takie też zakupiłem dwa każdy na swoje piętro.
Okazało się ze w kotłowni jest kiepski zasięg, zapewne przez łazienkę która jest cała w płytkach i tłumi sygnał. Ewentualnie rozdzielnia elektryczna znajdująca się w kotłowni, ale one nie jest po drożę w linii prostej od UAP.
Rolety których sterowniki są na ścianach zewnętrznych śmigają aż miło, problemem okazał się sterownik pieca C.O. który jest na ścianie wspólnej z łazienką.

Po wymianie na UAP-AC-LR jest lepiej.
Ja dałem UAPy prawie centralnie w domu na parterze w holu i na piętrze korytarz. Z górą problemów nie miałem, gorzej na parterze.

UAP to jedno, ale drugie to urządzenie podpinane. Jedno ma lepszy zasięg inne gorszy i nigdy nie wiesz jaki będzie miało.
klew wrote: Fri Jan 20, 2023 9:07 am Unifi tanie nie jest.
To prawda, tym bardziej teraz gdy wszystko poszło tak do góry.
Ale i tak nie żałuje wydanej kasy na ten sprzęt.
W tej chwili główny net to światełko Orange 600 i podpięty awaryjnie router LTE który wykorzystywałem wcześniej.

viewtopic.php?p=95395#p95395
viewtopic.php?p=116752#p116752

Niestety jeszcze nie zakupiłem kamer - brak kasy :P + inne wydatki, koszt kredytu i drugie dziecko.
Niespełniony automatyk. :mrgreen:
https://3d-lamp.photos/
https://pool.lector.top/

Return to “Pomoc”