czujnik VL53L0X pomoc w konfiguracji

Gitman

Witam,
Potrzebuję pomocy w konfiguracji tego czujnika. Mianowicie chciałbym go skonfigurować tak żeby działał jak fotokomórka tzn. każde przecięcie wiązki ma załączać przekaźnik ewentualnie uruchamiać link bezpośredni. Nie wiem w ogóle jakie jednostki są w konfiguracji mm, cm czy jeszcze jakieś inne. Ustawiłem w konfiguracji na long range w apce pokazuje prawidłowe wartości i prawidłowo się one zmieniają. Ustawienia warunkowania przekaźnika "gdy wartość kanału mniejsza" załącz 190, wyłącz 10 niestety nie ma żadnego efektu próbowałem różnych ustawień i dalej dupa, oczywiście wybrałem że sterowanie VL53 ktoś ma jakiś pomysł ? Jedyny pożądany efekt jaki udało mi się uzyskać to taki że przy ustawieniu na high speed w momencie gdy nie pokazuje żadnego wymiaru trzy kreski (przeszkoda musi być dalej niż 50cm) kiedy pojawi się coś w zasięgu czyli pokaże się wymiar to przekaźnik załącza się a wyłącza gdy znowu pomiar znika (trzy kreski)
Gitman

Nie aktualne czujnik ogarnięty jak by ktoś potrzebował to w konfigu jednostki są w metrach czyli ustawiając warunek przykładowo 65cm trzeba ustawić 0,65 :P

Return to “Pomoc”