Trochę z innej beczki.
Pomysł na awaryjne (UPS) zasilanie modułów na wypadek zaniku zasilania.
Gdyby istniała możliwość zaimplementowania małych ładowalnych baterii z sieci wewnątrz modułów.
Chodzi mi mianowicie, z punktu widzenia administratora uzyskanie powiadomienia o braku głównego zasilania i nie tylko.
Wiem, że będą głosy twierdzące, że jak nie ma prądu to WiFi też nie działa, ale w większości firm i dobrze zabezpieczonych domach, są systemy zasilania awaryjnego (UPS) podtrzymujące krytyczną infrastrukturę (CCTV, Internet, 4G, lodówki itp)
Czy byliby chętni do przetestowania/implementacji takich rozwiązań?
Zasilanie awaryjne dla modułów
-
Basmar
No i cały plan spalił na panewce 
-
Elektryk Szczecin
Powiem tak bardzo dobry pomysł ale trzeba by było esp uśpić by z
pracowało określony czas
-
Basmar
Dla mnie nawet 5 - 10 min wystarczy.
Sam fakt poinformowania oraz praca czujników na zasilaniu awaryjnym to już duży bonus.
Sam fakt poinformowania oraz praca czujników na zasilaniu awaryjnym to już duży bonus.
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
Powiadamianie o braku zasilania możesz zrealizować takim układem: viewtopic.php?p=141737#p141737
Pytanie, o jakich czujnikach myślisz, które mają pracować przy braku zasilania?
Pytanie, o jakich czujnikach myślisz, które mają pracować przy braku zasilania?
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
-
Basmar
Czujniki temperatury, obecności, zalania, nawet przekaźniki.
Ogólnie mówiąc wszystko.
Chodzi raczej o możliwość uzyskania informacji o braku zasilania i powrocie zasilania.
U nas na budowach zdalnych mam spore kłopoty przez zaniki zasilania i zamim dodzwonię się do odpowiednich osób muszę mieć pełny obraz, tego co się dzieje.
WiFi i Internet jest na UPS.
Ogólnie mówiąc wszystko.
Chodzi raczej o możliwość uzyskania informacji o braku zasilania i powrocie zasilania.
U nas na budowach zdalnych mam spore kłopoty przez zaniki zasilania i zamim dodzwonię się do odpowiednich osób muszę mieć pełny obraz, tego co się dzieje.
WiFi i Internet jest na UPS.
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
Jeśli Wi-Fi i Internet jest na UPS, to nie bardzo rozumiem, po co sterowanie przekaźnikami. No chyba że na tej budowie stawiasz 3-fazowy UPS 10 000W. Odnośnie pozostałych czujników to należałoby zastosować odpowiednie zasilacze buforowe.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Robert Błaszczak
-
Basmar
Jak zwykle źle się wyraziłem, nie potrzebuję utrzymywania urządzeń w pozycji ON tylko informacji o stanie zasilania z różnych lokalizacji/sekcji/obwodów
W przyszłości jakaś interaktywna mapa będzie w Supli dla Administratorów podobnie jak ma Unifi/Mikrotik/ oraz inne Ubiquiti.
Informacja jest bezcenna w mojej pracy i nie tylko w mojej.
Ja patrzę na systemy jako masowe zarządzanie, a nie lokalne zabawki dla elektronicznych gigów.
Informcja na aplikacji, że coś jset offline nie daje wystarczającej informacji, za dużo gdybania
Ja na to nie mam czasu.
W przyszłości jakaś interaktywna mapa będzie w Supli dla Administratorów podobnie jak ma Unifi/Mikrotik/ oraz inne Ubiquiti.
Informacja jest bezcenna w mojej pracy i nie tylko w mojej.
Ja patrzę na systemy jako masowe zarządzanie, a nie lokalne zabawki dla elektronicznych gigów.
Informcja na aplikacji, że coś jset offline nie daje wystarczającej informacji, za dużo gdybania
Ja na to nie mam czasu.
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
A czy na UPS nie masz informacji o pracy na baterii?
Jeśli nie ma typowego wyjścia, to na bank jakaś lampka się świeci lub gaśnie na zasilaniu z baterii.
Jeśli nie ma typowego wyjścia, to na bank jakaś lampka się świeci lub gaśnie na zasilaniu z baterii.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
artur_n
Tam gdzie potrzebuje zasilania awaryjnego używam takich modułów na ogniwa 18650:
https://pl.aliexpress.com/item/33005568 ... pt=glo2pol
https://pl.aliexpress.com/item/33005568 ... pt=glo2pol
-
Basmar
Mam kilku klientów u których często dochodzi do zaniku zasilania, lub internetu, warto by wiedzieć co powoduje rozłączenie.klew wrote: Mon Jan 23, 2023 6:24 pm A czy na UPS nie masz informacji o pracy na baterii?
Poza tym zarządzanie zdalne wymaga dopływu informacji różnymi kanałami, te oficjalne przychodzą z opóźnieniem.
Częste włączanie i wyłącznie zasilana może spowodować zawiszenie się urządzenia itp.
U mnie w domu natomiast ze względu na dużą ilość urządzeni od czasu do czasu raczej z winy wifi urządzenia rozłączają się.
NIe ma mnie na miejscu i zaraz głowie się, czy WiFi, czy wywaliło bezpiecznik? czy moduł się zfajczył itp, czy czekać a może samo się połączy.
Ten, kto nie zarządza w infrastrukturze nie zdaje sobie sprawy jakie istotne są dane i informacje z lokalizacji zdalnych.
Już nawet w energetyce mają instrumenty lokalizujące usterkę z dokładnością do kilku metrów.
Precyzja, diagnoza i czas reakcji.
Pozdr.