Zasilanie awaryjne dla modułów

klimasstudio

Basmar wrote: Mon Jan 23, 2023 9:01 pm Zasilanie awaryjne to podstawa dla Internetu, kamer itp.
Szacun ;)
Dzięki

Wcześniej miałem jakiś Legrand NICKY czy jakieś tam podobny shit... masakra od samego podlaczenia sie psuł. Podtrzymanie nawet nie sekunde. dwa razy aku wymieniłem na nowy ale je zaorywał w jakiś magiczny sposób. Prąd na wyjściu to same kwadraty i nie pełne 230 a ledwo 200. Nie polecam pipidówek poniżej tysiąca. Niby miało chronić przed zanikem napięcia a skończyło się na uwalonym dysku SSD.

Także warto się ubezpieczyć.
Więc chodź OSUPLUJE Ci dom :mrgreen:

Druk 3D - > https://klimastech.eu.org/druk-3d
Zibi

Ja u siebie stosuje takowe coś UPS do podtrzymania pracy ESP po drugiej stronie jest gniazdo na Aku 18650. W momencie braku zasilania przełącza się na Aku kiedy zasilanie wraca ponownie przełącza się na sieć i ładuje się i elektronika pilnuje kiedy się naładuje żeby zapobiec przed przeładowaniem.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Basmar

Czyli temat jest na tapecie.
Już myślałem, że tylko ja świruje.

Jak będę miał dostęp do baterii demo to ruszę z tematem

Dzieki
No i cały plan spalił na panewce :cry:
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Jeśli do DYI z podtrzymaniem zasilania to Wemos D1 mini Pro https://www.wemos.cc/en/latest/d1/d1_mini_pro.html oraz następcy na ESP32 mają w standardzie obsługę akumulatorów litowych z automatycznym ładowaniem.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
dobo

YoMan wrote: Mon Jan 23, 2023 9:20 pm teraz pojechaliście ... :) kolega szuka zasilania wemosa a wy mu strzelacie foty akumulatorów 100AH :D
Nigdy nie wiadomo jaki blackout kolegę zastanie, a taki Aku sporo tych wemosow i innych ESP podtrzyma ;)
Basmar

dobo wrote: Tue Jan 24, 2023 6:57 am
YoMan wrote: Mon Jan 23, 2023 9:20 pm teraz pojechaliście ... :) kolega szuka zasilania wemosa a wy mu strzelacie foty akumulatorów 100AH :D
Nigdy nie wiadomo jaki blackout kolegę zastanie, a taki Aku sporo tych wemosow i innych ESP podtrzyma ;)
Pod warunkiem, że są w jednej lokalizacji i na tej samej fazie i obwodzie.
Koncepcja jest dla miejscówek, w których nie ma się możliwości podłączenia UPS albo grzebania w instalacji elektrycznej.
W moim przypadku to 70% wykonań.
Na budowach są ciągłe przemieszczenia kabin biurowych i nie widzę możliwości UPS-ownia całego systemu.
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

dobo wrote: Tue Jan 24, 2023 6:57 am
to prawda .... czeka mnie taki zakup w przyszłości ale chyba się ograniczę do awaryjnego zasilania obwodów 5v (Iot) i 24v (ledy) a 230v odpuszczę ... chociaż piec, pompa, etc ..... może coś małego.
Zobaczymy ... na razie blackoutu nie miałem w całym poprzednim roku więc może w ogóle odpuszczę. Koszt, który może się nie dać wykorzystać i po kilku latach aku do wymiany.
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Robert Błaszczak wrote: Tue Jan 24, 2023 6:11 am Jeśli do DYI z podtrzymaniem zasilania to Wemos D1 mini Pro https://www.wemos.cc/en/latest/d1/d1_mini_pro.html oraz następcy na ESP32 mają w standardzie obsługę akumulatorów litowych z automatycznym ładowaniem.
Tego nie widziałem. Zdaje się, że to rozwiązuje problem kolegi. BTW fajna rzecz
YoMan

Robert Błaszczak wrote: Tue Jan 24, 2023 6:11 am Jeśli do DYI z podtrzymaniem zasilania to Wemos D1 mini Pro https://www.wemos.cc/en/latest/d1/d1_mini_pro.html oraz następcy na ESP32 mają w standardzie obsługę akumulatorów litowych z automatycznym ładowaniem.
Dzięki Robert,
To jest to, czego szukałem, uważam, że i Sonoff i Zamel też powinny pod uwagę wziąć port dla baterii jako opcję.
Nie znalazłem informacji o napięciu jakie ma mieć bateria, masz może informację na ten temat?
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Accu litowo-jonowe lub li-po 3.7V
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl

Return to “Ogólna dyskusja”