MEW-01 Wykres mocy w Grafana - zagadkowy przebieg

Andrzej_T

Hej, skonfigurowałem sobie wykres mocy w Grafanie przy pomocy Home Assistance i wszystko ładnie się rysuje, natomiast zastanawiam się czy te wykresy są poprawne, bo w nocy pokazuje mi tajemniczo duże zużycie (faza 2 - czerwony wykres) oraz na pierwszej fazie (niebieski wykres) przebieg jest bardzo mocno "poszarpany" (co 5 - 10 sekund trafiają skoki 10-15 W góra / dół). Jeśli chodzi o wysokie zużycie to sam muszę znaleźć szkodnika, natomiast zastanawiają mnie te piki w niebieskim wykresie.

Poniżej wykres wycinka czasowego od 04:35 do 04:38
Screenshot 2023-01-25 at 10.34.36.png
są to wykresy encji:
  • electricity_meter_power_active_phase_1,
  • electricity_meter_power_active_phase_2,
  • electricity_meter_power_active_phase_3
Czy to normalne, co może powodować takie zachowanie na jednej fazie?
Czy to może być uszkodzony albo żle zamocowany przekładnik?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
klew
Has thanked: 135 times
Been thanked: 137 times

Wygląda jakby jakieś urządzenie cyklicznie się włączało i wyłączało na jakiś czas.

Jeśli chcesz sprawdzić przekładniki, to możesz zamienić dwa przekładniki między fazami i zobaczyć, jak wyglądają wtedy pomiary.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Andrzej_T

dzięki za odpowiedź. Chyba wiem co jest sprawcą, zacząłem odłączać po kolei ładowarki do laptopów i telefonów i przebieg zaczął się delikatnie spłaszczać. To akurat faza na której jest dużo sprzętów podłączonych poprzez ładowarki/zasilacze impulsowe.

Return to “ZAMEL MEW-01”