Małe podsumowanie awarii.
Awaria rozpoczęła się o 7:14 i od razu zostaliśmy zasypani sms-ami i mailami ze stacji monitorujących (site24x7.com i Zabbix).
Awaria dotknęła 15% serwerów Supli. Dzięki temu, że infrastruktura jest rozproszona, awaria dwóch serwerowni (SBG-1,RBX) nie położyła całej infrastruktury. Niedziałające maszyny przenieśliśmy do innych lokalizacji. Jedynie www.supla.org i forum.supla.org pozostały dłużej nieczynne z uwagi na to, że nie są to usługi krytyczne i postanowiliśmy zaczekać na podniesienie się serwerów w OVH.
Kilka słów o bezpieczeństwie.
Wszystkie serwery są monitorowane przez site24x7.com i Zabbix-a, który monitoruje kilkadziesiąt parametrów każdej z maszyn (użycie procesora, dysku, ruch sieciowy, zasoby systemowe, logi, błędy i masę innych).
Jeżeli tylko coś jest nie tak to natychmiast jesteśmy powiadamiani. Nawet jak backup się nie zrobi to od razu idzie monit.
Wszystkie serwery mają ustawiony backup – pełny co 24h i dump baz co godzinę. Wszystkie kopie są szyfrowane i przesyłane do 3 fizycznie oddalonych od siebie lokalizacji. Mamy też kilka zapasowych VPS-ów, które umożliwiają przejęcie funkcji tej części infrastruktury, która padła (to dzisiaj zostało przetestowane w praktyce). Migracja padniętej maszyny (z kopii) na zapasowy VPS trwała <15 min od momentu naciśnięcia przycisku start.
Procedurę przeniesienia mogliśmy wykonać trochę wcześniej jednakże łudziliśmy się, że wszystko zaraz wstanie po pierwszych zapewnieniach OVH. Tak czy owak pierwszy poważny PAD mamy za sobą.
Awaria OVH
-
michael
Wszystko działa i to jest bardzo dobra wiadomość 
Ale muszę przyznać, że wczoraj to był mój pierwszy dzień w tygodniu, w którym nie siedziałem na forum Supla i nie wiedziałem co mam ze sobą zrobić
Na tym forum siedzę więcej niż na jakimkolwiek innym serwisie
Ale muszę przyznać, że wczoraj to był mój pierwszy dzień w tygodniu, w którym nie siedziałem na forum Supla i nie wiedziałem co mam ze sobą zrobić
Na tym forum siedzę więcej niż na jakimkolwiek innym serwisie
-
Espablo
Muszę przyznać, że też się uzależniłem od tego forum
i brakowało mi Was.
Uspokoiłem się dopiero jak przeczytałem w necie a potem usłyszałem w RMFie o awarii OVH.
Ważne, że teraz już wszystko działa.
Uspokoiłem się dopiero jak przeczytałem w necie a potem usłyszałem w RMFie o awarii OVH.
Ważne, że teraz już wszystko działa.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu.

-
Lucas
Miałem wczoraj to samo
Dzień bez forum Supli dniem straconym
-
michael
No to teraz jak już tak wszyscy się lubimy i nie możemy bez siebie żyć
to może w przyszłym roku jak już będzie ciepło zorganizujemy się na jakieś spotkanie w jakimś pensjonacie lub domkach. Wychylimy hektolitry napojów wyskokowych, zrobimy jakieś ognicho i myślę, że będzie jeszcze fajniej 
-
wojtas567
Tak, macie rację dzień był ciężki a pogoda za oknem jeszcze dobijała i co tu robić 
Pozdrawiam
Wojtek
Wojtek
-
fracz
- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 6 times
Awarię można było przewidzieć. Temat "Awaria OVH" był tysięcznym tematem na forum, można było się domyślić że to będzie coś specjalnego
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
michael wrote: Fri Nov 10, 2017 7:43 am No to teraz jak już tak wszyscy się lubimy i nie możemy bez siebie żyćto może w przyszłym roku jak już będzie ciepło zorganizujemy się na jakieś spotkanie w jakimś pensjonacie lub domkach. Wychylimy hektolitry napojów wyskokowych, zrobimy jakieś ognicho i myślę, że będzie jeszcze fajniej
![]()
Kto wie... Moze w przyszłym roku zorganizujemy jakąś oficjalną impezę
SUPLA.... Nareszcie w domu.