Sonoff M5 - włączniki z przyciskami "fizycznymi"

srdz
Posts: 142
Joined: Thu Oct 31, 2019 10:41 am

Post

ogólnie jest tak, że przełącznik za którymś razem wstał, zaczął rozgłaśniać wifi, wszystko udało się ustawić i działało jak należy, ale świeci się tylko środkowy niski led od wifi
próbowałem ustawić, żeby zaświeciły się wszystkie na niebiesko, ale się nie udało, chyba był konflikt gpio i nie udało się połączyć ponownie z urządzeniem
aktualnie flashuje od początku, zobaczymy co z tego będzie
ktoś wie jak to ustawić, żeby 3 ledy świeciły się na niebiesko podczas, gdy jest wyłączone światło ?
na czerwono zaświecają się, gdy światło jest zaświecone

właśnie skończyłem flashowanie i standardowo przy 3,3 v z usb miga 2x na niebiesko i od nowa co sekundę
podłączyłem pod fizyczne przyciski, znalazło sieć podłączyłem się i zrobiło się jak na screenach
przywróciłem ustawienia fabryczne, napisy wrócił, ale guid jak na zdjęciach

czy to normalne ? w teorii wszystko działa, ale nie powinno tak to chyba wyglądać

ponadto pozwoliłem sobie tutaj podłączyć mój wątek z problemem z flashowaniem tego sprzętu
viewtopic.php?p=143642#p143642

wszedłem w ustawieniach led dla przełączników, zmieniłem gpio, więc trzeba usunąć urządzenie w cloud - niestety, nie da się już tego zrobić, bo urządzenie miga w trybie konfliktu i nie da się go przez przytrzymanie 5 sekund (tak ustawiłem) przebudzić

pozostaje ponowne flashowanie
wygląda to tak, jakby coś było nie tak przy generowaniu softu w gui generic

pozdrawiam
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
srdz
Posts: 142
Joined: Thu Oct 31, 2019 10:41 am

Post

Po wrzuceniu przez WWW i podłączeniu od razu do ściany niebieski miga, rozgłasza wifi. Można ładnie urządzenie połączyć.
Pozostaje taki problem, że po wciśnięciu lewego przycisku, zaświeca się on na czerwono, po chwili jednak doświeca się również czerony środkowy i prawy. Jeśli włączymy tylko środkowy, bądz tylko prawy, to wszystko jest ok. Czy ktoś wie dlaczego tak się dzieje ?
Gitman
Posts: 515
Joined: Sat Nov 05, 2022 7:52 am
Location: Bielawa

Post

Dzieje się tak dlatego że na lewym przycisku sterowany jest dimer, jeśli go nie chcesz używać to wyłącz. Przełącz urządzenie w tryb konfiguracji wejdź w inne i tam masz ustawienie gipo dla rgbw-> ilość i daj zero, zapisz i reset. Musisz pamiętać by usunąć urządzenie z claud i mieć aktywne dodawanie urządzeń. Samo się z powrotem doda tylko bez dimmera i będzie działać tak jak chcesz.

Code: Select all

{"NAME":"Sonoff M5-3C","GPIO":[33,0,0,0,32,576,0,0,0,0,0,34,0,0,416,225,0,0,226,224,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0],"FLAG":0,"BASE":1}
Wszystko pięknie działa o to chodziło.
W generic-gui w polu płytka ustawiamy zdefiniowana jako JSON, poniżej w JSON wklejamy powyższy kod i generujemy (dodam że warto sobie jeszcze zaznaczyć wyzwalacze akcji i linki bezpośrednie) podpinamy programator flashujemy. Po flashowaniu najprawdopodobniej nie wstanie na samym napięciu 3,3 jednak możemy zasilić 5V podając na piny lub całość złożyć i podłączyć pod 230V
tempFileForShare_20230202-171543.jpg
Dodajemy urządzenie do claud mi po dodaniu wyskoczył błąd, trzeba wejść w konfigurację urządzenia i ręcznie zresetować po czym normalnie się pojawia w chmurze ale wcześniej można wyłączyć dimer jeśli ktoś go nie potrzebuje tak jak wyżej opisałem.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Gitman
Posts: 515
Joined: Sat Nov 05, 2022 7:52 am
Location: Bielawa

Post

Panowie ale jaja sonoff M5 występują w dwóch rozmiarach ze względu na to że przypasowały mi te włączniki dokupiłem więcej a tu :shock:
Co ciekawe ten węższy ma troszkę większą puszkę z tyłu i z dosyć dużym oporem wchodzą do puszki, rzekł bym nawet że trzeba puszkę lekko skorygować :D z tym szerszymi nie ma problemów.

P.S
Jak by ktoś sobie zamówił ten jedno lub dwu-klawiszowy to polecam wgrywać szablon do wersji z trzema, ponieważ płytki są w środku identyczne i jak się wgrywa szablon na dwa klawisze to jedna dioda nie działa przy przełączaniu przekaźnika (pewnie znalezienie odpowiedniego gipo by pomogło) ale tak wystarczy jeden kanał dla środkowego przekaźnika wyłączyć i działa bez kombinacji.

Miałem zdać relację jak zakupię a więc tak przyciski są monostabilne na mikrowłącznikach ładnie klikają, na 3-klikowym dioda niebieska na środku pali się cały czas a na każdym klawiszu po włączeniu przekaźnika zapala się dioda czerwona po wyłączeniu gaśnie wyjątkiem jest jak pod klawisz na 1-przyciśnięcie ustawi się AT to dioda nie reaguje.

W razie pytań pisać będę wiedział to odpisze jak dla mnie włączniki bomba, 3-klik prawie wszędzie montuje nawet na jeden punkt świetlny bo z pozostałych robię AT fajny kompromis pomiędzy typowym włącznikiem 4-klik do samego AT a włącznika z przekaźnikami których tu jest aż 3 no i z racji że soft jest generowany GG to z każdego przekaźnika można zrobić czasówkę czego w normalnych ROW zrobić się nie da czego nie rozumie ale wnikał nie będę.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
mmiikk
Posts: 453
Joined: Mon Aug 06, 2018 1:27 pm

Post

Gitman wrote: Sat Feb 04, 2023 12:04 pm
Świetna relacja, dzięki!
Osobiście chciałbym białe pojedyncze :)
Gitman
Posts: 515
Joined: Sat Nov 05, 2022 7:52 am
Location: Bielawa

Post

Początkowo też myślałem że te ciemne będą słabo wyglądać ale nie jest tak źle :D.
Tylko tak naprawdę jak wybierzesz pojedynczy tracisz możliwość wykorzystania pozostałych dwóch klawiszy do AT a kosztują tyle samo :shock: Ja praktycznie na każdy pojedynczy punkt świetlny mam po 3-kliki, jeden lokalnie zapala światło pozostałe włączają inne urządzenia w tym także bramę przesuwną, garażową i dwa elektrozamki. Dodatkowo z kilku punktów oświetlenia zrobiłem automaty schodowe żeby nie musieć pamiętać aby zgasić, teraz możliwości jest naprawdę wiele. Przykład, zrobiona scena i podłączona pod jeden z trzech klików w pokoju że jak wychodzę to zapala mi światło w przedpokoju na 5min (doświadczalnie sprawdziłem że tyle mi wystarczy) a po 2min wyłącza wszystkie inne oświetlenia kuchnie, salon, sypialnie, kinkiety i działa to bardzo dobrze.
srdz
Posts: 142
Joined: Thu Oct 31, 2019 10:41 am

Post

dziękuję za pomoc
adgl
Posts: 54
Joined: Wed Jul 24, 2019 5:14 pm
Location: Tychy

Post

Mam pytanie czy 2szt sonoff M5 3klik zmieszczą się obok siebie w jednej puszcze podwójnej. Zmieniłbym wtedy klasyczne wyłączniki 2szt 2xzwierny na dwie szt sonoff M5 3klik :). Widziałem na allie że jest jakaś ramka podwójna ale czy to będzie pasowało ?
Sonepar Polska
adgl
Posts: 54
Joined: Wed Jul 24, 2019 5:14 pm
Location: Tychy

Post

Z tego co doczytałem to węższe 80 są pod ramkę szersze 86 jako osobny montaż.
Sonepar Polska
Gitman
Posts: 515
Joined: Sat Nov 05, 2022 7:52 am
Location: Bielawa

Post

Tak dokładnie tylko na te węższe są ramki i możliwe że by weszły w podwójną puszkę te szersze raczej nie ma szans, będę miał kolejne jutro zmierze to wrzucę zdjęcie. Niestety samej podwójnej puszki nie mam żeby przymierzyć.

Return to “Nowości”