Kod dostępu do aplikacji

keraM
Posty: 1
Rejestracja: pn sty 09, 2017 11:48 am

czw lis 09, 2017 6:07 am

Witam wszystkich!
Nie wiem czy temat był już kiedyś omawiany ale chciałbym zwrócić uwagę na dostęp do aplikacji. Uruchamiając aplikacje od razu dostajemy się do MENU z możliwością zmiany stanu modułów. W przypadku gdy ktoś ukradnie mi telefon i zaczyna bawić się aplikacją ( lub male dziecko wejdzie w posiadanie telefonu rodziców) może w łatwy sposób otworzyć bramę garażową i narazić na problemy w przypadku nieobecności w domu.
Czy nie warto pomyśleć o krótkim skrypcie z możliwością ustawienia kodu dostępu (np. 4 cyfry) przed uruchomieniem? Ewentualnie tzw. lokalizacje zrobić na hasła.
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1461
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

pt lis 10, 2017 5:59 am

A nie lepiej zabezpieczyć cały telefon. Przeciez masz tam jeszcze pocztę, bankowość, kontakty, zdjęcia (np kochanki ;) ) itp.
Za dużo osobistych rzeczy do ujawnienia
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Gucio2607.
Posty: 433
Rejestracja: wt sie 22, 2017 1:56 pm

pt lis 10, 2017 6:50 am

Wedlug mnie chodzi o szybki dostep do aplikacji a i tak przeważnie wiekszosc z nas juz zabezpieczenie w postaci kodu czy tez wzoru ekranu posiada wiec po co sobie zycie utrudniac kolejnym kodem
Zainstalowane:
11x sonoff basic, 1x sonoff gate, 1x Yunshan, 2x H801, 7x sonoff touch(1,2,3 gang), 1x sonoff 4ch PRO
Awatar użytkownika
fracz
Posty: 1666
Rejestracja: pt paź 28, 2016 10:56 pm
Lokalizacja: Rybna

pt lis 10, 2017 8:29 am

Awatar użytkownika
maffiu
Posty: 492
Rejestracja: śr lis 30, 2016 9:30 pm
Lokalizacja: Kraków/Skawina

pt lis 10, 2017 9:34 pm

wystarczająco długo trwa uruchomienie samej appki dołóżmy kod i szybciej będzie mi wysiąść z auta i bramę otwozyć ręcznie ;p
Ryrzy
Posty: 136
Rejestracja: wt lis 07, 2017 10:40 am

pt lis 10, 2017 9:59 pm

można by dodać zamiast hasła (albo do wyboru) odblokowanie biometryczne, odcisk/siatkówka, to może wydaje się śmieszne, ale na pewno taki ficzer byłby mile widziany, a kto nie chce nie włączy i tyle :)
Sibikk
Posty: 300
Rejestracja: pn lis 07, 2016 12:42 pm
Lokalizacja: Katowice

sob lis 11, 2017 10:08 am

Ryrzy pisze:
pt lis 10, 2017 9:59 pm
można by dodać zamiast hasła (albo do wyboru) odblokowanie biometryczne, odcisk/siatkówka, to może wydaje się śmieszne, ale na pewno taki ficzer byłby mile widziany, a kto nie chce nie włączy i tyle :)
Cześć, nie wiem jak u innych producentów ale w moim xiaomi mogę sobie zablokować każdą aplikacje, bez kodu lub odcisku nie ruszy.
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1826
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

sob lis 11, 2017 10:41 am

Sibikk pisze:
sob lis 11, 2017 10:08 am

Cześć, nie wiem jak u innych producentów ale w moim xiaomi mogę sobie zablokować każdą aplikacje, bez kodu lub odcisku nie ruszy.
Takie rzeczy to tylko w xiaomi ;)
Pozdrawiam
Wojtek
Ryrzy
Posty: 136
Rejestracja: wt lis 07, 2017 10:40 am

sob lis 11, 2017 10:58 am

od androida 7 jest api dla blokady biometrycznej w aplikacji, wczesniej dzialalo to na zasadzie - producent ma czytnik to niech sobie zrobi sterownik ;) teraz jest to uniwersalne.
Wiem ze mozna w niektorych modelach tak to rozwiazac :) ale jesli dla autora aplikacji to pare linijek kodu wiecej to dlaczego nie ? :)
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1826
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

sob lis 11, 2017 11:01 am

Tylko koniecznie z opcją włącz/wyłącz bo nie każdy będzie to potrzebował.
Pozdrawiam
Wojtek
ODPOWIEDZ