Czujnik BME280 + OLED + Linki bezpośrednie - odczyt temperatury w fajnej obudowie

Pietras81
Been thanked: 1 time

Fajnie wyszło pytanie jak długo wytrzyma ta bateria no chyba że ona tylko jako taki akumulator awaryjny.
https://pietras-81.aqi.eco/
lesny8
Has thanked: 10 times
Been thanked: 9 times

Mnie też się podoba, fajnie wyszło. Przez chwilę myślałem, że to AKU też wydrukowałeś :lol: :lol:
SOP 2023 :heavy_check_mark:
SOP 2024 :heavy_check_mark:
Czekam na kolejne Supla Offline Party :upside_down_face:
🧩: 🔑cz->b ⛴️+ila
dobo

A to zależy jak to wszystko w środku się podłączy i skonfiguruje.
Może robić za UPS ale równie dobrze można dać usypianie Wemosa wraz z OLEDem, a gdy Wemos się wybudzi to zasili OLEDa oraz przyciski dotykowe.

Wcześniej powstała poniższa wersja pod projekt czujki zalania metalowe śrubki mają robić za sondę i podstawkę :D
W sumie można jej też dodać przyciski dotykowe (ile da radę Wemos obsłużyć) i ustawić je jako np. AT lub linki bezpośrednie.

.
2.png
1675633496539.jpg
1675633496504.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
dobo

Cos nowego w temacie z OLED 2.42"
Nie wiem czy to mój egzemplarz ma wadę czy to wszystkie tak mają ale jeśli chodzi o ustawienie przygaszania ekranu to w przypadku mojego egzemplarza coś jest nie tak. Ustawiam wygaszenie na 1%, a świeci w porównaniu do innych mniejszych wyświetlaczy jakby był ustawiony na 80%.

Ponadto mam problem z gubieniem sieci i nie wiem czy to wina modułu, sieci czy GG na razie w tym temacie dociekam.

.
OLED 2.42_1.jpg
OLED 2.42_2.jpg
OLED 2.42_3.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
dobo

Wychodzi na to, że mam problem z wersją GG v5.9.13 wgrałem do innego zestawu z takimi samymi parametrami.
Jeden praktycznie co 10 min czasem 6 min i się resetuje drugi podobnie jak pierwszy ale czasem popracuje dłużej 20 min i też się restartuje.
Wgrane mam wyzwalacz akcji, linki i OLED.
Miał ktoś coś podobnego?
Pietras81
Been thanked: 1 time

dobo wrote: Thu Mar 02, 2023 7:35 pm Wychodzi na to, że mam problem z wersją GG v5.9.13 wgrałem do innego zestawu z takimi samymi parametrami.
Jeden praktycznie co 10 min czasem 6 min i się resetuje drugi podobnie jak pierwszy ale czasem popracuje dłużej 20 min i też się restartuje.
Wgrane mam wyzwalacz akcji, linki i OLED.
Miał ktoś coś podobnego?
Nie wiem czy to ma znaczenie ale jest już wersja GG v5.9.14 - tak sobie patrze ale chyba jeszcze nie dorosłem do tego wyświetlacza jak dla mnie 1.54 to już puki co max.

Mam pytanko czy przy tym module ładowania i akumulatorku można to użyć wyłącznie jako podtrzymanie w razie braku prądu - chciałbym to dać do licznika wody.
https://pietras-81.aqi.eco/
dobo

Tak działa to jak taki UPS

Wiem, że jest nowa wersja ale czy zmiana dotyczyła problemów z restartowaniem się modułów WIFI?
dobo

Problem rozwiązany.
Dopatrzyłem się problemu niewielkiej ilości pamięci coś koło 5KB.
Wychodzi na to, że OLED do wyświetlania 3 linków do tego 3 przyciski z AT oraz szyfrowanie SSL zabija pamięć Wemosa.
kurus

@dobo, mam ten sam problem.. wemos nie jest wstanie wykręcić większego uptime jak 24h następują restarty..
mam w nim 1x przekaźnik, 3x przycisk, dwa jako AT, jeden pod ten przekaźnik, 3x linki bezpośrednie dla oled, co go najmocniej obciąża?
krycha88
Been thanked: 5 times

kurus wrote: Mon Mar 06, 2023 6:17 pm co go najmocniej obciąża?
3 linki, OLED, AT ;) zmień to biednego wemosa na ESP32.
https://gui-generic-builder.supla.io/

Return to “Projekty użytkowników”