Witajcie,
potrzebuję w excelu dane z licznika energii elektrycznej (np MEW-01) domu jednorodzinnego, który ma ogrzewanie np gazowe (nie na prąd) i koniecznie BEZ fotowoltaiki. Rozdzielczość danych przynajmniej co 1h. Udostępni ktoś?
pozdrawiam
Witek
Dane z z licznika dom jednorodzinny
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
jakie dane dostaniesz wynika z tego gdzie i jak masz podłączonego MEW'a. Instrukcja pobierania wszelkich danych z SUPLI (na podstawie MEW):wotold wrote: Tue Feb 07, 2023 11:48 am Witajcie,
potrzebuję w excelu dane z licznika energii elektrycznej (np MEW-01) domu jednorodzinnego, który ma ogrzewanie np gazowe (nie na prąd) i koniecznie BEZ fotowoltaiki. Rozdzielczość danych przynajmniej co 1h. Udostępni ktoś?
pozdrawiam
Witek
https://techentuzjasta.pl/mew-01-pobier ... xcel-cz-2/
(nie wiem za bardzo co ma do tego informacja, że ogrzewanie jest gazowe
YoMan
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Witek chciałby od kogoś dostać takie dane.
Zgaduję, że może pisze jakąś pracę na taki temat, albo w innych celach jest zainteresowany tym jak wygląda pobór prądu w domu z całego roku z podziałem na godziny.
Ma być ogrzewanie "nie na prąd" i bez fotowoltaiki - czyli zakładam, że analiza ma być pod kątem zużycia prądu na cele inne niż grzewcze i nie chce mieć zaburzonego widoku poprzez produkcję z fotowoltaiki
Ja niestety nie pomogę, bo nie kwalifikuję się
Zgaduję, że może pisze jakąś pracę na taki temat, albo w innych celach jest zainteresowany tym jak wygląda pobór prądu w domu z całego roku z podziałem na godziny.
Ma być ogrzewanie "nie na prąd" i bez fotowoltaiki - czyli zakładam, że analiza ma być pod kątem zużycia prądu na cele inne niż grzewcze i nie chce mieć zaburzonego widoku poprzez produkcję z fotowoltaiki
Ja niestety nie pomogę, bo nie kwalifikuję się
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
YoMan
no to wyszło szydło (nie premier) z worka - tępy jestem jak but 
Niestety moje dane obejmują całkowity pobór/oddanie oraz produkcję z paneli do zminusowania ale .... obejmują ogrzewanie klimatyzacją, której nie mam opomiarowanej jeszcze. Co prawda mam dzienne ale godzinowe dałoby się wyciągnąć do excela w miarę prosto. Jeżeli to ci w czymś pomoże ..... to służę.
EDIT: w sumie to mogę ci podesłać z lipiec-wrzesień. Grzania nie było ale .... mogło być chłodzenie. Chyba to też ci się nie przyda
Niestety moje dane obejmują całkowity pobór/oddanie oraz produkcję z paneli do zminusowania ale .... obejmują ogrzewanie klimatyzacją, której nie mam opomiarowanej jeszcze. Co prawda mam dzienne ale godzinowe dałoby się wyciągnąć do excela w miarę prosto. Jeżeli to ci w czymś pomoże ..... to służę.
EDIT: w sumie to mogę ci podesłać z lipiec-wrzesień. Grzania nie było ale .... mogło być chłodzenie. Chyba to też ci się nie przyda
Last edited by YoMan on Tue Feb 07, 2023 9:08 pm, edited 1 time in total.
YoMan
-
QLQ
To i tak dużo. Prawdę mówiąc jak zresetowałem 02.01.2023 MEW to od tego dnia mam niecałe 175kWh. Co dziennie pranie, prasowanie, TV od 15 do 23, światło też od 15 do 23 plus akwarium zżera 120W dziennie... czyli zużycie na razie na dzień wyszło mi om 5kWh
jak coś nie działa to włącz zasilanie.....
-
YoMan
mnie jedna cyfra przed przecinkiem pojawiła się .... jak wyjechałem na cały dzień. Normalnie 14-17kWh/doba, teraz z grzaniem klimą 30-40 (w zalezności od temperatury)QLQ wrote: Tue Feb 07, 2023 9:12 pmTo i tak dużo. Prawdę mówiąc jak zresetowałem 02.01.2023 MEW to od tego dnia mam niecałe 175kWh. Co dziennie pranie, prasowanie, TV od 15 do 23, światło też od 15 do 23 plus akwarium zżera 120W dziennie... czyli zużycie na razie na dzień wyszło mi om 5kWh
Kiedyś tak sie pobawiłem w kilka przykładowych urządzeń: a nie mu tutaj takiego zżeracza jak płyta indukcyjna bo nie mam MEWki
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
YoMan